Крим зняв обмеження з хліба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим зняв обмеження з хліба

Аграрний ринок
229
Учора Рада міністрів Криму скасувала граничний рівень роздрібних цін на хліб так званих соціальних сортів.
Нагадаємо, держрегулювання вартості хлібобулочних виробів введено урядом автономії в 2003 р. і з тих пір неодноразово продовжувалося з метою запобігти "економічно необґрунтованому збільшенню цін на продукти харчування", а також "виникненню ажіотажного попиту на продукти харчування, соціально захистити пенсіонерів і малозабезпечені верстви населення".
Для цього вартість низки так званих соціальних сортів з урахуванням торговельної надбавки до оптової ціни виробника обмежувалася на рівні 1,4-1,65 грн./кг.
Першим про можливе скасування регулювання цін минулого тижня заговорив голова Верховної ради Криму Анатолій Гриценко: "Ми переконалися, що по суті регульованих сортів хліба практично немає. І люди, в основній своїй масі, купують зовсім інший хліб. Зате у виробника є предмет для дискусії та шантажу". При цьому він заявив: "Ринок не дасть можливості цінам зробити великий стрибок нагору".
Голова Радміну Криму Віктор Плакида, коментуючи журналістам рішення уряду автономії, відзначив, що регулювання цін "не знаходило відгуку у виробника хліба, що всіма силами намагався виробляти його або в недостатній кількості, або взагалі не виробляти". Крім того, за його словами, Радмін залишила регульованими роздрібну та оптову надбавки: "Ми сьогодні говоримо тільки про те, що ми скасували низькі ціни на соціальні сорти хліба".
А ще, за словами Плакиди, влада автономії вживає заходів, щоб зробити хлібний ринок Криму "менш монополізованим". "Я думаю, що коли завершиться процес організації ще одного підприємства, ми тоді подивимося, на що воно здатне. Це теж буде, на нашу думку, сприяти стабілізації цін на ринку хліба", - сказав він.
Як удалося довідатися, мова йде про харківське підприємство "Кулиничі", що контролює член Партії регіонів Володимир Мисик. Ще влітку минулого року він приїжджав у Крим, щоб домовитися про співробітництво з місцевою владою. Планується, що харківське підприємство побудує в Сімферополі хлібокомбінат і викупить кілька виробничих потужностей.
Кримські виробники хліба сприйняли рішення Радміну відмовитися від регулювання цін насторожено. "З одного боку, скасування регулювання - це нормальний крок. Але дозвольте мені не повірити, що вони зроблять що-небудь гарне і просто його скасують", - сказав Володимир Слабовський, президент холдингу "Т і С", що володіє найбільшим виробником хлібобулочних виробів на півострові - ВАТ "Кримхліб".
Слабовський також відзначив, що йому відомо про наміри Радміну Криму організувати ще одне велике підприємство з виробництва хліба, про що згадав кримський прем'єр: "Я знаю, про що вони говорять і що лобіюють. Ну й нехай займаються цим питанням на здоров'я".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас