СБ вважає український ринок недержавних пенсійних фондів перспективним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ вважає український ринок недержавних пенсійних фондів перспективним

Енергетика
436
Світовий банк (СБ) вважає український ринок недержавних пенсійних фондів перспективним. Хоча обсяг активів, що перебувають в управлінні НПФ, поки невеликий - трохи більше 200 млн грн - за останні кілька років він збільшився майже в чотири рази.
Втім, на думку аналітиків СБ, для його подальшого зростання необхідно провести низку реформ, до яких учасники ринку ще не готові.
Світовий банк провів перше дослідження українського ринку недержавного пенсійного забезпечення. У документі відзначається, що закон "Про НПФ" набув чинності ще в 2003 році, однак фактична діяльність таких фондів почалася після прийняття необхідних підзаконних актів в 2005 році. Із цього часу до вересня 2007 року активи пенсійних фондів виросли на 370% - з 46,2 млн грн до 217 млн грн, що практично збігається з даними Держфінпослуг. Причому активи НПФ у загальному обсязі грошової маси займають менше 0,1%, а 250 тис. учасників пенсійних фондів - це всього 0,5% від загальної чисельності населення України. Ці цифри свідчать про більший потенціал ринку НПФ в Україні, говориться у звіті.
Однак подальший розвиток ринку, на думку аналітиків СБ, може гальмуватися через непрозорість діяльності учасників ринку та відсутність необхідних інвестиційних інструментів. Тому СБ рекомендує заборонити корпоративним НПФ інвестувати 10% своїх коштів в акції компаній-засновників, тому що це може привести до створення кептивних фондів, або наділити регулятора повноваженнями, які б дозволили відстеження їхніх кінцевих власників. За словами президента Асоціації НПФ та адміністраторів НПФ, екс-глави департаменту з нагляду за НПФ Держфінпослуг Андрія Рибальченка, подібні пропозиції висловлювалися і раніше. "Ми їм уже пояснювали нашу систему пенсійного забезпечення. Вони так і не зрозуміли, що засновники НПФ не є їх бенифіціарами", - заявив пан Рибальченко. При цьому він нагадав, що саме норма щодо самоінвестування стала вирішальним фактором для створення компаніями корпоративних пенсійних фондів, і якщо її скасувати, то ці фонди перестануть існувати. Голова Держфінпослуг Валерій Альошин учора на телефонні дзвінки не відповідав.
Для розвитку ринку цінних паперів СБ пропонує прискорити впровадження системи розрахунків за принципом DVP (поставка проти платежу). "Лише цінні папери, розрахунки по яких здійснюються таким способом, можна використати для інвестицій коштів НПФ", - говориться у звіті. А для того щоб уникнути перетворення НПФ із інституціональних фондів у фонди прямих інвестицій, на думку фахівців СБ, необхідно обмежити частку акціонерного капіталу емітента, що НПФ може тримати у своєму портфелі.
Зараз дозволено інвестувати не більше 5% акцій одного емітента. СБ вважає, що потрібно дозволити НПФ інвестувати активи у високоліквідні іноземні цінні папери. А в довгостроковій перспективі СБ пропонує дозволити НПФ для хеджування ризиків здійснювати обмежене інвестування в деривативи.
Учасники ринку не поспішають підтримувати пропозиції СБ. Заступник директора КУА "Фоїл Есет Менеджмент" Дмитро Мошкало вважає, що забороняти інвестувати в цінні папери афілійованих структур рано - індустрія ще нерозвинена, і поки розміри накопичених активів великого інтересу не становлять. Введення обмеження, на думку керуючого директора КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрія Золотухіна, приведе до того, що на ринок не зможуть вийти нові корпоративні фонди. "Ми помітили, що компанії з іноземним капіталом більше інтересу проявляють до відкритих фондів",- говорить він.
Що ще рекомендує Світовий банк
- У найкоротший термін впровадити міжнародні стандарти фінансової звітності для НПФ; - поліпшити корпоративне управління та підвищити прозорість НПФ шляхом впровадження інформаційного проспекту;
- впровадити технічні рекомендації із проведення оцінки вартості чистих активів в умовах неліквідності ринку;
- забезпечити щоденний розрахунок вартості одиниці пенсійних внесків учасників НПФ для розподілу прибутку і збитків на їхніх індивідуальних рахунках;
- надати хоронителям функції депозитаріїв для проведення оцінки вартості активів НПФ;
- здійснювати детальний контроль за винагородами, пов'язаними з перехресними і примусовими продажами пенсійних продуктів;
- збільшити ресурси для проведення регуляторами виїзних перевірок хоронителів
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас