Інфляція та "перегрів" загрожують китайській економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція та "перегрів" загрожують китайській економіці

Казна та Політика
344
Уряду Китаю потрібно робити більш активні дії зі скорочення кредитування та стримування інфляції, що загрожує стабільності розвитку економіки в країні, заявив прем'єр-міністр КНР Вень Цзябао, виступаючи на черговій сесії Всекитайських зборів народних представників. Позиція глави китайського уряду вказує на те, що центральний банк Китаю незабаром може ухвалити рішення щодо сьомого підряд підвищення процентних ставок, повідомляє агентство Bloomberg.
У своєму двогодинному виступі на зборах законодавчого органа КНР Вень Цзябао сказав про необхідність посилення фінансового регулювання, а також скорочення надмірно великої грошової маси та обсягів кредитування. На думку прем'єр-міністра, основним завданням для уряду найближчим часом стане подолання "перегріву" економіки, незважаючи на те, що очікуване скорочення обсягів експорту внаслідок уповільнення світового економічного зростання дозволить трохи остудити найбільшу економіку, що розвивається, світу.
За останні тижні китайські фондові індекси значно знизилися через побоювання того, що Центральний банк Китаю підвищить процентні ставки або збільшить норму резервування для банків, щоб скоротити зрослий інфляційний тиск. У січні інфляція в Китаї досягла 7,1% - найвищого рівня з 1997 року, у лютому, згідно із прогнозами, рівень інфляції буде ще вищим.
Після доповіді Веня Цзябао основний індикатор китайського фондового ринку CSI 300 почав опускатися, втративши 3,3% відносно попереднього закриття, однак потім почав рости. До 15:00 за місцевим часом зниження індексу склало 0,91%.
За словами прем'єр-міністра, Китай має намір цього року домогтися інфляції на рівні 4,8% - такої ж як в 2007 році - а також не допустити "перегріву економіки у зв'язку з відносно швидким зростанням". Як заявив Вень Цзябао, уряд ставить завдання цього року збільшити ВВП Китаю на 8% відповідно до п'ятирічного плану розвитку держави. Прем'єр також відзначив необхідність збереження "гнучкості" економіки Китаю в умовах існуючих сьогодні "невизначеностей".
Торік ВВП Китаю виріс на 11,4%, а внесок Китаю в зростання світової економіки склав 20%, що більше, ніж у будь-якої іншої країни, відповідно до оцінок Міжнародного валютного фонду. За прогнозом МВФ, цього року світова економіка виросте на 4,1%, відбудеться зниження темпів економічного зростання після збільшення світового ВВП на 4,9% в 2007 році у зв'язку з жорсткістю умов надання кредитів і падінням цін на нерухомість, які підривають економічне зростання у США.
Вень Цзябао від імені уряду пообіцяв збільшити розмір державної фінансової допомоги бідним верствам населення, щоб ті легше перенесли підвищення цін на енергоносії та продовольство. Крім того, за словами прем'єра, уряд цього року збільшить витрати в сільськогосподарському секторі на 31%, щоб підтримати зростання доходів населення в сільських регіонах, що значно нижче доходів міських жителів. Крім того, Китай має намір підсилити внутрішнє споживання, для того щоб економічне зростання у країні менше залежало від обсягів експорту та іноземних інвестицій. Для цих цілей у бюджеті Китаю є додаткові кошти. У минулому році податкові надходження в бюджет виявилися на 16,4%, або 724 млрд юанів ($101 млрд.) вищими, ніж було заплановано. Як заявив в окремій доповіді міністри фінансів КНР Ре Сюйжень. Цього року в уряді КНР очікують збільшення бюджетних надходжень на 14%.
Як заявив Вень Цзябао, Китай буде дотримуватися "жорсткої" грошово-кредитної політики, використовувати високу норму резервування для банків, продаж державних облігацій для зменшення грошової маси, "розумне застосування процентних ставок і підвищення гнучкості юаню.
На думку Джастіна Лінь Іфу, що у травні займе посаду головного економіста Світового банку, урядові Китаю варто підняти процентні ставки для зниження інфляційного тиску та стримування збільшення цін активів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас