Кредит на квартиру: нова за рахунок старої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит на квартиру: нова за рахунок старої

Нерухомість
1148
Ще недавно купити однокімнатну квартиру в Києві можна було за 15-20 тис. доларів, але за останні кілька років ціни на нерухомість виросли в десятки разів. Купити нову квартиру з нуля або дозволити собі поліпшити житлові умови можуть лише дійсно забезпечені люди, а так звані "ліберальні" умови іпотечного кредитування залишаються доступними далеко не для всіх.
Оптимальний спосіб покупки квартири
Трохи більше шансів є в щасливчиків, що вже мають яке-небудь житло, але мріють переселитися в більш престижний район або розширити метраж. А якщо врахувати, що на сьогоднішній день різниця між вартістю однокімнатної та двокімнатної квартири дійсно не дуже істотна, то має сенс задуматися про переїзд у більш просторі апартаменти.
Вільні гроші на пряму покупку квартири або на початковий внесок, що становить у більшості банків близько 30% від вартості житла, знайти або відкласти досить складно. Втім, за словами експертів, близько 60% угод купівлі нерухомості в Києві відбувається за схемою, коли одна квартира продається, а натомість купується інша, тобто якщо в наявності є хоч якесь житло, можливості для поліпшення умов набагато більші.
Найбільш оптимальний спосіб - продаж своєї квартири та покупка нової квартири в кредит у розмірі відсутньої суми. У цьому випадку заставою для банку буде слугувати квартира, що купується позичальником. Частину суми покупець вносить за рахунок продажу старої квартири, а частину - за рахунок банківського кредиту.
Наприклад, однокімнатна квартира в Києві зараз коштує близько 150 тис. доларів, а "двійка" - близько 200 тис. доларів. Тобто, якщо продати вже наявне житло, можна одержати на руки практично всю необхідну суму на придбання нового, обмежившись кредитом на 50-60 тис. доларів.
Однак варто знати, що в проведенні таких угод існує безліч нюансів. Наприклад, можлива ситуація, коли стара квартира вже продана і договір з банком укладений, але нове житло звільняється не відразу, а через якийсь час. Щоб не тулитися в родичів або не знімати тимчасове житло, експерти радять взяти кредит на квартиру з відстрочкою погашення.
Пропозиції банків в даній послузі
Наприклад, до 31 грудня 2008 року в Укрсоцбанку діє програма розширення житлоплощі "Новий простір для Вашої сім'ї". Головною особливістю цього продукту є відстрочки погашення суми заборгованості за кредитом на 1 рік. Саме за цей час можна вирішити всі питання з ремонтом і переїздом.
Кредит можна одержати на 25 років на покупку житла як на первинному, так і на вторинному ринку. При цьому ставки практично ідентичні - 14% річних у гривні, 12% у євро. Доларові ставки відрізняються незначно - 13% на іпотеку на первинному ринку і 12,5% на вторинному.
Варто відзначити, що продаж і покупка квартири - це не одна, а дві абсолютно різні угоди, на які оформлюються окремі договори з агентством нерухомості та збираються окремі документи. Втім, вигідніше оформлювати обидві операції в одному агентстві, що зазвичай надає знижки по "здвоєних" купівлях-продажах.
На сьогоднішній день спеціальні програми кредитування на різницю у вартості житла розроблені лише далеко не всіма банками, тому що, за словами експертів, більшість клієнтів хочуть у цьому випадку скористатися звичайним кредитом на споживчі цілі. Завдяки короткостроковому кредиту можна дістати кошти для першого внеску і досить часу для пошуку найкращого варіанта житла та комфортного переїзду в нову квартиру.
Так для клієнтів, які хочуть продати стару і купити нову квартиру, у Міжнародному іпотечному банку (МІБ) діє спеціальна програма "Бридж". Основний кредит на 70-75% від вартості квартири, що купується, можна одержати в рамках будь-якої програми кредитування на придбання житла, що діє в банку. А от початковий внесок до 30% від вартості нової квартири фінансується кредитом "Бридж" терміном на 6-12 місяців під 9,75% річних з погашенням всіх відсотків і суми кредиту наприкінці строку. При цьому існує можливість дострокового погашення протягом усього терміну дії кредитного договору.
В Укрпромбанку для охочих поліпшити умови житла, але за відсутності коштів на оплату першого внеску, розроблений спеціальний продукт під назвою "Мрії здійснюються". У рамках програми можна одержати кредити на оплату авансу на термін до 1 року - від 5 тис. доларів до 65% від вартості забезпечення. За цей період у клієнта є можливість продати квартиру, зробити ремонт у новій або закінчити її будівництво. Під час користування кредитом оплачуються лише відсотки, а сам кредит повертається наприкінці строку за рахунок продажу наявної нерухомості. Процентні ставки становлять 15% у гривні, 11% у доларах та 8,5% в євро.
Олена Губар
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас