Зерно буде рекордно дорогим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно буде рекордно дорогим

Аграрний ринок
770
Саме на півострові зазвичай і починаються весняно-польові роботи. Найімовірніше, з огляду на потепління, через тиждень-два буде сіяти решта країни.
Зима для аграріїв була вдалою, що дозволяє сподіватися на щедрий урожай. Більшість посівів озимих у гарному або задовільному стані. У Криму, наприклад, із загальної їхньої площі 520 тис. га пересівати прийдеться 5 тис. га - там, де зрідження перевищило 50%.
Вирощений урожай буде як ніколи дорогим, а тому прибутковим для сільгоспвиробників. Продовольча пшениця на внутрішньому ринку вже коштує більше $300 за тонну. З огляду на світові тенденції, варто очікувати подальшого подорожчання хлібних культур. Адже Україна стоїть на порозі вступу до Світової організації торгівлі. Слово за парламентом, що повинен ратифікувати відповідну угоду. Тоді уряд не зможе обмежувати експорт зернових, щоб не допустити дефіциту продовольчого зерна і подорожчання хліба в країні. А це значить: ціни на пшеницю ще більше наблизяться до світового.
Для весняно-польових робіт аграріям потрібно 18,9 мільярдів гривень
Звичайно, агровиробникам такі розклади на руку. Але рано ділити шкіру неубитого ведмедя. Для того щоб говорити про доходи від продажу пшениці, потрібно її спочатку виростити та зібрати. Зробити це буде дорожче, ніж торік. Адже слідом за цінами на сільгосппродукцію "злетіла" і вартість ресурсів - не тільки насіння, але й добрив, засобів захисту рослин. Підраховано, що для проведення весняно-польових робіт у масштабах країни аграріям необхідно 18,9 млрд грн. Теж своєрідний рекорд. Не варто забувати, що торік багато господарств постраждали від посухи. Такі навіть насіння для сівби змушені купувати, а зробити це часто немає за що. Швидше за все, у цих господарствах заощадять на дорогих добривах або засобах захисту рослин.
Держава не контролює, за якою ціною йдуть в агросектор солярка або добрива. Як тут виробникам ресурсів вкотре не скористатися ситуацією: ціни на зерно виросли, чому б і самим не заробити? Підприємства-виробники мінеральних добрив уже збільшили ціну на свою продукцію. Газ дійсно подорожчав майже на 40%, і його складова у виробництві тієї ж аміачної селітри досить велика. Але це не означає, що собівартість добрив виросла вдвічі. І навряд чи нинішні ціни на них можна назвати економічно виправданими.
Дорожнеча ресурсів може дати про себе знати вже під час збирання врожаю. Мінімум добрив дасть можливість взяти з гектара по 20-25 ц хліба, а не по 40-50. У Мінагрополітики визрів черговий оптимістичний прогноз - мовляв, буде намолочено 40 млн т зернових проти торішніх 29,5 млн. А президент Віктор Ющенко повідомив, що незабаром будемо збирати по 50 млн. Але навіть якщо такі прогнози і здійсняться, то собівартість вирощеної тонни колосових однаково виявиться рекордною. Отже, такими ж будуть і ціни на прилавках хлібних магазинів.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас