Чи реально українському підприємству отримати кредит строком на 5 років? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи реально українському підприємству отримати кредит строком на 5 років?

Кредит&Депозит
275
Інтерв’ю з Керівником Групи управління проектами міжнародних кредитних ліній при Національному банку України Наталією Якубенко.
Чи може українське підприємство отримати кредит строком на 5 років ?
Н.Я. Кожне українське приватне підприємство, що належить до сектору малого та середнього бізнесу, має можливість отримати кредит строком на 5 років з коштів Другої Кредитної лінії Європейського банку реконструкції та розвитку для малих та середніх підприємств. Це саме ті довгострокові ресурси, нестачу яких гостро відчувають підприємства.
Як можна отримати кредит ?
Н.Я. Кредитна лінія працює через комерційні банки-учасники, які приймають кредитні заявки підприємств, проводять кредитний аналіз потенційного позичальника та приймають рішення про надання кредиту. Після цього НБУ проводить перевірку проекту на відповідність критеріям ЄБРР. Перевірка виконується НБУ протягом 5 днів без відвідування підприємства на базі формальної інформації, наданої банком-учасником.
Які умови надання кредитів ?
Н.Я. Основні умови кредитування такі:
Розмір кредиту:від 125 000 до 2 500 000 дол.США
Строк погашення кредиту:до 5 років
Відсоткова ставка:LIBOR + 8% (на сьогодні ця плаваюча ставка сумарно складає 10% річних)
Беззаперечною перевагою для інвестиційних проектів є можливість початку погашення основної суми кредиту лише через 12-24 місяці після його отримання.
Умови лінії вигідні, але чи реально отримати такий кредит ?
Н.Я. Цілком реально. З коштів Першої та Другої Кредитних ліній було видано більше 170 кредитів малим та середнім підприємствам з 25 областей України на суму більше 150 000 000 дол.США, без врахування лінії мікрокредитування. При цьому 80% кредитів було надано саме на строк 5 років з початком погашення кредиту через 12 і більше місяців. Що стосується мікрокредитування, то з коштів цієї лінії було видано більше 6,5 тисяч кредитів, щоправда на менші суми та на менший строк.
Чи можливо отримати кредит без застави ?
Н.Я. Ні. Мінімальні вимоги до застави складають 120% від суми кредиту. Обладнання, що закупається за рахунок кредитних коштів, також може бути передано в заставу для забезпечення необхідного проценту покриття.
Який строк розгляду кредитної заявки ?
Н.Я. Враховуючи значний строк кредитування та мінімальний розмір процентної ставки, банк-учасник більш ретельно аналізує кредитну заявку підприємства у порівнянні зі звичайними кредитними процедурами. Строк від моменту подачі підприємством до банку необхідного пакету документів до фактичного отримання кредитних коштів складає 1-2 місяця.
Які банки беруть участь у кредитній лінії ?
Н.Я. ЄБРР щороку підтверджує статус кожного банку-учасника. На сьогоднішній день у Кредитній лінії беруть участь АБ «Форум», АКБ «Надра», АТ «ВАБанк», АБ «Ажіо», АППБ «Аваль». Ми також очікуємо, що незабаром до Кредитної лінії підключиться АКБ «Укрсоцбанк».
Який банк найбільш активно працює за Кредитною лінією ?
Н.Я. Всі банки-учасники мають великий досвід кредитування малого та середнього бізнесу. На сьогоднішній день найбільшу кількість кредитів з коштів Другої Кредитної лінії видали АКБ «Надра» та АТ «ВАБанк».
Чи може банк відмовити у видачі кредиту ?
Н.Я. Оскільки банк-учасник приймає на себе ризик банкрутства клієнта, він має право відмовити у видачі кредиту за результатами оцінки підприємства, проведеної разом з Кредитним радником ЄБРР. Такий аналіз проводиться без участі НБУ. У випадку відмови, а також у випадку необґрунтованої затримки у розгляді документів підприємство може звернутись до будь-якого іншого банку-учасника або безпосередньо до Групи управління проектами при НБУ.
За матеріалами:
НБУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас