Столичні реформи гальмують низькі тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичні реформи гальмують низькі тарифи

Казна та Політика
199
Реформування житлово-комунального господарства (ЖКГ) столиці поки перебуває на стадії пошуку правильних підходів і реально ще не почалося.
Так вважає перший заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Анатолій Голубченко.
За його словами, створені в районах служби замовника проведуть за два місяці конкурси з визначення постачальника житлово-комунальних послуг жителям, але очікувати від цього великого ефекту поки не варто.
На засіданні колегії КМДА в минулу п'ятницю щодо питання реформування ЖКГ були заслухані доповіді представників низки районів Києва. Майже всі вони зводилися до одного. На сьогодні галузь є збитковою через тарифи, що не дотягують до собівартості, на житлово-комунальні послуги, а тому інвестувати в ЖКГ ніхто не прагне.
За словами голови Дніпровської райдержадміністрації (РДА) Віталія Сташука, вихід полягає в переведенні будинків на баланс створених об'єднань власників багатоквартирних будинків (ОВББ, кондомініум) для того, щоб турботи про утримання будинку були перекладені на плечі самих жителів. "Але для цього жителів потрібно фінансово стимулювати створювати кондомініуми, тобто здавати будинок в експлуатацію у відмінному стані", - відзначив він.
За словами першого заступника голови Голосіївської РДА Олександра Незнала, очікуваний дохід підприємств району, які обслуговують житловий фонд, в 2008 р. очікується в сумі 41,87 млн. грн., а собівартість його утримання складе 101 млн. грн. "Незважаючи на фінансову допомогу міста, ми не покриємо частину цих витрат, що приведе до дебіторської заборгованості за обслуговування ліфтів, вивіз сміття, розрахунок за отриману енергію. Тарифи повинні бути підняті в 1,5 рази, і погодити їх потрібно скоріше", - вважає він.
Голубченко під час засідання колегії КМДА відзначив, що в районах можуть бути різні підходи до питання реформування ЖКГ, але всі розуміють, що "збалансувати роботу, коли тарифи нижчі собівартості, нереально".
Як повідомив начальник головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський, його управління вже майже закінчило розрахунки з утримування будинків і прибудинкових територій Києва: "Мова йде про іншу якість послуг і диференціацію тарифів для кожного будинку окремо. Ми проводили розрахунки, виходячи з постанови Кабміну". На його думку, чинні тарифи можна залишити для жителів, які не перевищують соціальну норму житлової площі на одну людину (20 кв. м на людину плюс 10 кв. м на сім'ю). "Тобто підвищення тарифів потенційно торкнеться тільки заможних людей", - відзначив він.
За словами Анатолія Голубченка, ці тарифи показують, як у сфері ЖКГ відійти від системи дотацій, і вони будуть введені в дію тільки відповідним рішенням Кабміну. "Мається на увазі, що квартплата в різних будинках може бути і 7 грн. за 1 кв. м, і 0,5 грн.", - відзначив він під час засідання колегії.
Як повідомив екс-міністр ЖКГ Олександр Попов, успіх реформ у сфері ЖКГ залежить від створення ринку споживачів послуг (кондомініуми), а це стимулювало б і створення ринку постачальників послуг. "На жаль, новий уряд не передбачив в бюджеті гроші на капітальний ремонт будинків, що стимулювало б людей створювати кондомініуми.
Старий Кабмін пропонував виділити на ці цілі в 2008 р. близько 350 млн. грн.", - відзначив він. На його думку, доведення тарифів до собівартості дало б ЖКГ поштовх до розвитку, але їхнє підняття стримує низька платоспроможність населення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас