Брокери заробляють на мостах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брокери заробляють на мостах

Фондовий ринок
524
Політична ситуація в країні і ціна газу не дозволили українському фондовому ринку показати таке ж зростання, як іноземні біржі
Стан, у якому минулого тижня виявився український фондовий ринок, у народі зазвичай називають "тупцюванням на одному місці". Індекс ПФТС за період з 22 по 28 лютого фактично не змінився - знизився на символічні 0,08%. Такий результат на тлі динаміки іноземних ринків (за аналогічний період американський Dow Jones IA виріс на 2,4%, японський NIKKEI225 - на 1,7%) зовсім не вражає. Аналітики говорять, що основною причиною, через яку ПФТС не змогла показати результат, більш-менш порівнянний з показниками міжнародних бірж, є негативні новини, що стосуються України.
Ключові з них - тривале політичне протистояння та невизначеність майбутньої ціни газу для країни. "Негативу досить багато, всі учасники ринку зараз зайняли вичікувальну позицію", - пояснює трейдер інвестиційної компанії "Арта Цінні папери" Роман Вареник.
Наприкінці тижня ситуація стала ще менш приємною через вихід негативних новин про економічну ситуацію в Сполучених Штатах Америки. "Зниження американського фондового ринку в четвер (28 лютого), викликане публікацією даних про збільшення числа безробітних у США, - головний фактор, що вплинув на стан закордонних та української фондових бірж наприкінці тижня", - говорить старший аналітик інвестиційної групи "Сфера Есет Менеджмент" Віктор Нестеренко.
Незважаючи на негативну кон'юнктуру на вітчизняному фондовому ринку, віртуальні інвестиції редакції принесли ще 27 тисяч гривень. Найбільший внесок в успіх нашої "справи" на рахунку портфеля "Агресивний" - його активи подорожчали на 21 тисячу. На частку портфеля з консервативною стратегією інвестування припало 6,7 тисячі віртуальних гривень. А от "Збалансований" не переграв ринок - він втратив 820 гривень.
"Агресивний"
Лідером цього портфеля минулого тижня стали акції "Мостобуду". Це підприємство було в центрі уваги всього фондового ринку, про що свідчить подорожчання його паперів - на 35% (тут і далі мова йде про ціну покупки). Вразив і обсяг торгів цими акціями - 134 угоди на загальну суму 17 мільйонів гривень. Причиною такого ажіотажу є новина про те, що між "Мостобудом" та американською The Sun Land Group підписана угода про будівництво мостів в Україні. Відповідно до домовленості, українська компанія може розраховувати на ресурси в розмірі 7 мільярдів доларів. Така цифра відразу привернула увагу торговців до вже підзабутих акцій "Мостобуду".
Але не один "Мостобуд" допомагав дорожчати "Агресивному". Вдалим минулий тиждень виявився і для новачка портфеля - акцій Дружковського машинобудівного заводу. Їхня вартість із 22 по 28 лютого виросла майже на 10%. Якихось особливих новин, які могли так вплинути на ціну акцій Дружковського машзаводу, не було. Психологічну підтримку цим паперам могла надати хіба що група "СКМ", у яку входить підприємство, - минулого тижня вона оприлюднила прибуток у розмірі 19 мільярдів гривень. "Дружковський машзавод є найбільшим підприємством у галузі з виробництва гірничошахтного устаткування, - пояснюють аналітики інвестиційної компанії "Проспект Інвестментс". - А у зв'язку зі збільшенням видобутку вугілля та зростанням капітальних вкладень у модернізацію устаткування шахт можна чекати подальшого зростання виробництва в найближчі роки".
Найбільші цінові втрати серед всіх паперів "Агресивного" в акцій шахти "Червоноармійська-Західна №1" - 1,5%. Хоча назвати ці папери аутсайдером якось язик не повертається - за два попередні тижні акції шахти виросли більш ніж на 40%.
"Консервативний"
Вартість активів цього портфеля за тиждень збільшилася на 6,7 тисячі віртуальних гривень, що для такого роду інвестицій дуже непоганий результат. Дякувати за стрімке подорожчання "Консервативного" ми в першу чергу повинні долару. Саме через різкий обвал його курсу (тепер євро коштує більше 1,5 долара), ціна на золото пішла нагору, ставлячи по кілька рекордів на день.
"Останній ривок жовтий метал зробив у відповідь на інформацію про продовження, що очікується, політики Федеральної резервної системи зі зниження базової ставки", - говорить начальник департаменту товарних ринків Укрпромбанку Олег Матлінг.
У п'ятницю під час торгів на азіатських ринках вартість золота з негайною поставкою виросла до 973,38 долара за унцію. У складі "Консервативного" значна частина активів перебуває в золоті і євро. І саме їхнє подорожчання дозволило портфелю продемонструвати такий результат.
"Збалансований"
"Блакитні фішки" вітчизняного ринку минулого тижня в ціні фактично не змінилися. Результат цього портфеля мізерний - мінус 820 віртуальних гривень. Спред між акціями, що максимально подорожчали та акціями, що максимально подешевшали становить не набагато більше 3%. "Незабаром повинна вийти річна звітність і пройти збори акціонерів на низці великих підприємств, і поки цього не відбулося, інвестори утримуються від активних покупок", - пояснює Роман Вареник.
Основна провина в тому, що результат "Збалансованого" все-таки негативний, лежить на акціях Нижньодніпровського трубопрокатного заводу. За тиждень вони подешевіли на 1,7%.
Найкращий результат продемонстрували папери Єнакіївського метзаводу - виросли в ціні на 1,5%. Але головним ньюсмейкером минулого тижня стало зовсім не це підприємство. Вся увага ринку була прикута до того, як будуть розвиватися події навколо "Укрнафти". У понеділок (25 лютого) прес-служба компанії повідомила, що "Укрнафта" припиняє реалізацію світлих нафтопродуктів через власну мережу автозаправних комплексів через відсутність палива.
Такі новини могли б обвалити котирування акцій, але ринок напрочуд спокійно відреагував на цю новину. "Після заяви "Укрнафти" про припинення продажів, акції компанії подешевшали на 1%, але в довгостроковій перспективі вони залишаються привабливими, - говорить Віктор Нестеренко. - До того ж такий крок компанії був скоріше своєрідним інструментом тиску на уряд, і учасники ринку це оцінили". У результаті, незважаючи на всі перипетії, акції "Укрнафти" за минулий тиждень навіть подорожчали на 0,3%.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас