Експерт: Ціни на продукти харчування піднімаються з об'єктивних причин
Ціни на продукти харчування піднімаються в першу чергу з об'єктивних причин. Таку думку висловив РБК-Україна експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За його словами, однією з основних причин зростання цін на продукти харчування є досить різке підвищення цін на сільськогосподарські продукти. "Минулого року ціни на зерно збільшилися більш ніж на 100%, ціни на сою – майже на 100%, тобто вони перевищили навіть зростання цін на нафту, яке склало менш ніж 50%", - говорить експерт. І у зв'язку з тим, що економіка України є відкритою, коли деякі категорії товарів стає вигідніше експортувати, ніж продавати на внутрішньому ринку, ціни починають підвищуватися до тих пір, поки не встановиться рівновага, відзначає Жолудь.
Крім того, за словами експерта, важливим чинником зростання цін є стрімке зростання доходів громадян. "У номінальному виразі, за даними Держкомстату, доходи громадян ростуть по 30% на рік. І це, безумовно, сильно тисне на ціни", - говорить він.
За прогнозом Жолудя, найближчим часом тенденція до зростання цін на продукти харчування збережеться.
За матеріалами: РБК-Україна
Поділитися новиною