Відпустка за свій рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпустка за свій рахунок

1439
Конкуренція на ринку туристичного страхування посилюється. А тому, щоб утриматися в сідлі, страховикам доводиться винаходити нові принади для клієнтів. Якщо раніше СК пропонували подорожуючим українцям тільки обов'язковий продукт - страхування здоров'я, то тепер все частіше до поліса медичного страхування туриста додається страхування його фінансових ризиків.
Щоб збільшити свої прибутки, компанії прибігають до нехитрого трюку, роблячи додаткові сервіси обов'язковими. Приміром, деякі заповзятливі СК у зв'язуванні з партнерськими туроператорами почали зводити в ранг обов'язкового страхування від невиїзду. "Ми і наші партнерські турагентства впроваджуємо обов'язкове страхування клієнтів від невиїзду", - повідомив Діловій столиці глава правління СК "Європейське туристичне страхування" Мирослав Бойчин. "У цей момент ми розробляємо проект обов'язкового страхування туристів від невиїзду", - говорить начальник відділу туристичного страхування СК "ІНГО Україна" Світлана Плюсніна.
Страхування від невиїзду покриває фінансові збитки, які можуть понести мандрівники через відпустку, що зірвалося, на закордонному курорті. СК покривають ціну путівки за винятком вартості послуг турфірми, якщо клієнт не зміг виїхати через смерть, хворобу (своєї або близького родича), знищення або псування нерухомого майна, а також якщо поїздка збіглася з необхідністю бути присутнім на судовому засіданні або призовом в армію. Деякі СК готові компенсувати втрати, понесені туристом через відмову консульства країни призначення у видачі візи, і навіть настільки малоймовірну причину невиїзду, як звільнення, через яке зірвалася відпустка. Втім, страховики зізнаються, що більшість прийнятих ризиків - велика рідкість, за винятком хіба що відмови у видачі візи. Частіше ж вього путівки згоряють через банальне запізнення в аеропорт. Однак це визнають страховою подією лише одиниці.
За оцінками аналітиків, з 100 чоловік від поїздки відмовляються два-три. Відповідно, більші виплати із страхування від невиїзду виключені. Зате, зробивши цей вид обов'язковим доповненням до страхування здоров'я, СК гарантують собі стабільні прибутки. До того ж недосвідченість українців у страхових питаннях дозволяє СК ухилятися від можливих виплат навіть у рідких випадках настання страхових подій.
"Ми вже зіштовхнулися з тим, що компанії не до кінця розробили механізм виплат і умови страхування. Незрозумілий список підтверджувальних документів для виплати, незрозуміло, що повинен надати клієнт, а що туристична компанія у вигляді доказів обґрунтованості права на одержання страхового відшкодування. Крім того, деякі СК вводять з цього страхування франшизу, що, на мій погляд, нівелює сам зміст такої страховки", - попереджає директор мережі турагентств "Галопом по Європам" Тарас Демур.
Новий обов'язковий страховий продукт, який почали останнім часом нав'язувати деякі СК, почасти грає на руку і їх партнерів-туроператорів. Відповідно до стандартного договору з турфірмою при зриві поїздки вона зобов'язується повернути клієнтові частина сплачених грошей. Звичайно за два тижні до від'їзду ця сума становить 95-75% від ціни тура, за тиждень - 50%. При наявності ж страховки від невиїзду клієнт одержує всі витрачені гроші, але від страховика, що дозволяє заощадити турагентству. Правда, лише тоді, коли невиїзд підпадає під страхове покриття.
Крім того, одержувачем відшкодування за договором страхування фінансових ризиків на випадок невиїзду туриста може стать і сама турфірма.
"Викуповуючи заздалегідь квитки на авіарейси або бронюючи місця в готелях, туроператор розраховує, що клієнт придбає путівку і покриє ці видатки. Якщо ж він за якимись причинами відмовляється від поїздки, а вартість тура оплачена не повністю, і агентство не встигає знайти нікого на це місце, воно зазнає збитків. Їх розмір буде дорівнює різниці між узятою із клієнта безповоротною передоплатою і фактичними витратами оператора", - розповідає директор із страхування СК Allianz Оксана Руденко. Саме ці збитки може відшкодувати турмірме СК, причому страхуватися в такому випадку буде сума фактичних видатків турагентства.
Виграш від наявності обов'язкової страховки від невиїзду для самих туристів сумнівний. Імовірність настання страхового випадку мізерна. Зате поліс від невиїзду влітає мандрівникам у копієчку. Приміром, у СК "Професійний захист" тариф на цей вид становить 3% від вартості тура, у СК "Європейське туристичне страхування" - 3-4%.
"Страховка може зробити тура дорожче на 5-7%, це не дешеве і не завжди виправдане задоволення", - вважає Демур. Поки обов'язкове страхування від невиїзду практикують деякі страховики і їх партнери-туроператори. Так що, бажаючи заощадити на поїздці, можна звернутися до послуг іншої фірми. Однак, як показує практика, страховики швидко переймають удалий досвід колег. Тому не виключено, що найближчим часом аналогічне обов'язкове покриття з'явиться в полісах всіх компаній, що займаються страхуванням туристів. І заощадити на страховці вже не вдасться.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас