Бізнес на футболі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес на футболі

255
Відомий бізнесмен Олександр Ярославський напередодні Євро-2012 став активно цікавитися харківськими готелями...
Наприкінці березня в Харкові відбудеться конкурс із продажу цілісного майнового комплексу окремого структурного підрозділ ПЕП "Держпром" - готелю "Київський", розташованого в центрі міста, на вулиці Культури, 4. Початкова вартість об'єкта - 33,5 млн грн. За чутками, покупцем може стати Олександр Ярославський.
Зараз тризірковий "Київський" перебуває в обласній комунальній власності. Загальна вартість її нерухомого майна (у тому числі 7-поверхового будинку 1987 р. будівлі площею 5,2 тис. кв. м) становить 26,5 млн грн. У готелі налічується 64 номера, проживання в яких коштує від 300 до 1,14 тис. грн. на добу. До комплексу входять кафе, бар, ресторан, конференц-зала, кімната для переговорів і спортзала. Майбутньому власникові також дістанеться земельна ділянка площею 22 сотки.
За умовами, висунутим обласною владою, новий господар повинен протягом п'яти років зберегти основний профіль діяльності підприємства. Як повідомив "ДС" заступник начальника управління з питань комунальної власності виконавчого апарата Харківської облради Олена Ковальова, потенційним учасникам конкурсу необхідно заплатити 10% від початкової вартості продажу об'єкта - 3,3 млн грн. Заявки приймаються до 11 березня.
Харківська влади впевнена, що в ході торгів стартова ціна готелю зросте як мінімум на 10-15%. Експерти ж говорять, що ринкова вартість об'єкта набагато вища. Квадратний метр будинку в центрі міста оцінений в $1,2 тис., у той час як на вторинці комерційні площі в цьому районі продаються не менше ніж за $ 2 тис./кв. м.
Чиновники пояснюють, що готель приносить збитки і тому необхідно скоріше від нього позбутися. "За грудень минулого року збиток підприємства склав 5,1 тис. грн.", - підкреслюють в обласному управліні комунальної власності. А голова постійної комісії облради з питань спільної власності територіальних громад області Юрій Олександрович впевнений, що тільки приватна бізнес-структура зможе знайти гроші для того, щоб відремонтувати готель до Євро-2012. "Реконструкція там дуже складна: центр міста, площадка маленька. Це не дуже привабливий проект, але, з огляду на перспективу проведення в Харкові матчів Євро-2012, інвестори будуть зацікавлені в покупці приміщення", - пояснює Олександрович.
Експерти вважають покупку готелю досить прибутковим капіталовкладенням. Голова ради директорів групи компаній "Слав-Інвест" Мілан Паєвич говорить, що, принаймні, до 2010 р. буде спостерігатися зростання цін у всіх сегментах комерційної нерухомості, а готельні проекти будуть одними з перших за пріоритетностю реалізації.
"Багато компаній докладають зусиль, щоб проштовхнути свої проекти в список споруджуваних об'єктів для потреб Євро-2012. Це дасть їм зелене світло в одержанні певних пільг", - переконаний Паєвич. Тим паче що місцева влада неодноразово скаржилися на дефіцит у місті пристойних готелів. Як повідомив "ДС" генеральний директор ГП "Харьковстандартметрология" Михайло Будьонний, зараз в обласному центрі сертифікована 21 готель, причому п'ятизіркових серед них немає, хоча наявність хоча б одного такого об'єкта є обов'язковою вимогою УЄФА до міст, у яких будуть проходити матчі Євро-2012. Категорію дві зірки підтвердили готелі "Глорія" і "Ахтамар", три зірки - "Київський", "Національ", новий корпус готелю "Харків", "Мир", "Меркурій", "ZS-клуб" і мотель "Дружба". Чотири зірки присвоєно тільки арт-готелю Cosmopoli, що входить до складу бізнес-центра Telesens.
З огляду на всі ці фактори, можна не сумніватися, що бажаючі стати власником будинку в центрі Харкова знайдуться. Раніше голова облради Василь Салигін говорив, що до готелю проявляли інтерес три покупці, у тому числі і ФК "Металіст".
Наприкінці липня місцеві парламентарії навіть вирішили здати "Київський" в оренду на конкурсній основі. Тоді говорили, що на прихильність депутатів вплинуло звернення до облради керівництва ВАТ "ФК "Металіст". Нібито президент клубу Олександр Ярославський просив здати йому готель у довготермінову оренду. Невідомо, чому ця угода не відбулася, але експерти впевнені, що найбільш імовірним покупцем готелю є саме Ярославський.
Цей бізнесмен останнім часом часто згадується у зв'язку із проектами, які необхідно реалізувати до початку проведення Еврокубку. Недавно компанія "XXI Століття Харків", підконтрольна братам Ярославським, повідомила про свої плани на зведення в центрі Харкова, на площі Волі, 5-зіркового Sofitel або 4-зіркового Novotel. Ще один проект - будівництво багатофункціонального центра "Металіст-Сіті", до складу якого ввійде як мінімум один 5-зірковий готель. Раніше Олександр Ярославський пропонував побудувати новий готель на місці Палацу дитячої і юнацької творчості на площі Волі в центрі Харкова.
Олена Доспехова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас