Сильний євро є загрозою для європейського ринку праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильний євро є загрозою для європейського ринку праці

Валюта
462
В середу курс єдиної європейської валюти знову перевищив рекордний рівень 1,51 дол., викликавши хвилю дорікань із боку європейських виробників і спровокувавши масштабні розпродажі боргових зобов'язань південноєвропейських держав, які вважаються найбільшою мірою підданими негативному впливу росту курсу євро.
Німецький автоконцерн BMW оголосив про прийдешнє скорочення 5600 робочих місць і попередив про можливість вживання подальших заходів у даному напрямку у випадку, якщо курс євро продовжить розвивати висхідний рух від рівня $1,50.
Низка великих промислових компаній, таких як авіаконцерн Airbus, розглядають можливість перенесення своїх виробничих потужностей у доларові зони або інші регіони, де виробничі витрати не настільки високі.
Ввиступ у середу, голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанкі перед представниками Конргесу, у ході якого ним були озвучені перспективи подальшого зниження процентних ставок, призвів до нового зміцнення європейської валюти. Зниження ставок у США приводить до збільшення різниці між вартістю позикових коштів у доларах і євро, що викликає приплив спекулятивних грошей у єврозону, де ставка відсотка поки залишається без змін.
Один з помічників президента Франції Нікола Саркозі в середу висловив невдоволення політикою чиновників з Європейського центрального банку (ЄЦБ) і зажадав, щоб “грошово-кредитна політика залишалася в розумних межах”. Дані коментарі є чітким сигналом того, що Париж може спробувати змінити грошово-кредитну політику єврозони, опираючись на статтю 104 Маастріхтського договору, що надає європейським політикам можливість впливати на обмінний курс європейської валюти. Раніше Франція була єдиною європейською країною, що наполягала на подібному втручанні, однак тепер у неї можуть з'явитися нові прихильники, яким євро, що дорожчає, також завдає відчутної шкоди. До таких країн можна віднести Грецію, Італію та Іспанію.
Валютний стратег найбільшого французького банку BNP Paribas Ганс Редекер відзначає, що іноземні інвестори, в основному, перестали купувати евробонди європейських держав, що може сигналізувати про закінчення, що наближається, росту єдиної європейської валюти. "Європейська економіка буде уповільнюватися у напрямку від периферії до центру. Країни, де ринки нерухомості особливо великі, такі, як Іспанія та Ірландія, можуть виявитися в стані рецесії", - вважає Редекер.
Німеччина перебуває в кращому положенні. Їй удалося підвищити ефективність на ринку праці за рахунок стримування росту заробітної плати.
Дотепер нерівномірність розвитку між країнами єврозони вдавалося приховувати, завдяки споживчому буму на тлі низьких процентних ставок. Тепер політичної стабільності європейської грошово-кредитної системи треба буде пройти перевірку на міцність.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас