Прокуратура лякає інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокуратура лякає інвесторів

Фондовий ринок
390
Генеральна прокуратура відновила перевірки діяльності відкритих інвестиційних фондів. Учасники ринку вважають, що перевірка не дасть ніяких результатів, а тільки перешкодить працювати.
Як повідомила Ольга Трипільська, в.о. генерального директора Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), за інформацією, отриманою від компаній з управління активами, позапланові перевірки відкритих інвестиційних фондів, які працюють більше року, проводять теруправління Держкомісії з цінних паперах і фондовому ринку (ДКЦПФР) на вимогу Генпрокуратури. Представники комісії перевіряють документацію, пов'язану з купівлею-продажем інвестиційних сертифікатів, а також звітність фондів.
На думку члена ДКЦПФР Сергія Бірюка, перевірки, імовірно, пов'язані зі зверненнями громадян щодо порядку роботи інвестфондів. "Якщо курс (вартість інвестсертифікатів) росте, а потім падає, можуть бути незадоволені цим", - сказав він. Торік, за даним УАІБ, середня прибутковість відкритих фондів склала 73,88% річних.
У серпні-вересні минулого року районні прокуратури Києва, Дніпропетровська, Львова, Харкова та інших міст направили компаніям з управління активами (КУА) запити з вимогою надати документи фінансового моніторингу та фінансові документи КУА і керованих ними інвестиційних фондів. Якщо раніше подібні випадки були поодинокими і стосувалися переважно діяльності венчурних фондів, то торік перевірки були внесені в план Генпрокуратури і охоплювали всі КУА та види фондів. Із цього приводу УАІБ зверталася до президента і прем'єра, оскільки вважала вимоги необґрунтованими.
Цієї точки зору в асоціації дотримуються і зараз. "Відкриті фонди сьогодні є найзарегульованішими як з погляду диверсифікованості вкладень, так і з погляду розкриття інформації. Активи відкритих ІСІ інвестуються тільки в ті цінні папери, які торгуються на біржі, а оцінка вартості цінних паперів у портфелі також ґрунтується на цінах організованого ринку, - пояснює Ольга Трипільська. - Крім того, відкриті фонди щодня подають у ДКЦПФР розрахунок вартості одиниці чистих активів. Якщо прийняти все це до уваги, то перевірці піддається та інформація, яку вже має регулятор".
На думку учасників ринку, перевірка відкритих ІФ не потрібна і ні до яких результатів не призведе. "Це найпрозоріші, регульовані та контрольовані інститути спільного інвестування, зловживання тут нульові, - переконаний голова правління КУА "Укрсиб Ессет менеджмент" Максим Купрін. - Переконаний, ця перевірка буде зайвою, оскільки не виявить будь-яких серйозних порушень, а тільки додасть невдоволення професійним учасникам, змушеним відволікатися від своєї роботи на надання всілякої інформації".
Крім того, за словами експертів, підвищений інтерес правоохоронних органів вже привів до того, що деякі інвестори відмовилися від входження в створені інвестфонди, вичікуючи прояснення ситуації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас