Ґулей злякав вкладників Ощадбанку СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ґулей злякав вкладників Ощадбанку СРСР

Валюта
732
З 1 по 14 березня правління Ощадбанку збиралося було призупинити реєстрацію вкладників Ощадбанку СРСР.
Але Віктор Ющенко вчора зажадав від Кабміну і Ощадбанку відновити реєстрацію вкладників. Вимога вплинула - вже ввечері наказ був відмінний.
У розпорядженні "ЕІ" опинився наказ №49 в всіх підрозділах Ощадбанку, яким правління держбанку призупинили реєстрацію всіх вкладників Ощадбанку СРСР на період з 1 по 14 березня поточного року. У документі сказано, що відмова від реєстрації в перші два тижні березня пов'язаний з необхідністю виплатити 855 тис. громадянам нараховані ним $164 млн.
Ці кошти не можуть використатися банком, а їх невиплата створює операційні ризики в діяльності банку, призводить до утворення черг, - говориться в наказі.
Але є один нюанс: пункт 5 наказу №49 вказує на те, що з 1 березня втрачає чинність наказ Ощадбанку №39, що встановлював п'ятницю постійним днем реєстрації вкладників. Якщо врахувати, що в режимі чотирьох днів виплат на тиждень, з 18 лютого по 23 лютого, банк зміг скоротити суму завислих на його позабалансових рахунках зобов'язань лише на $20 млн., здається сумнівним, що Ощадбанку вдасться роздати за перші два тижні березня $164 млн. Скоріше, його поява виглядала як спроба зупинити хвилю реєстрацій.
На 49-й наказ пішла негайна реакція секретаріату президента. Ближче до обіду на ім'я прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з канцелярії глави держави надійшла телеграма з вимогою в терміновому порядку відновити реєстрацію громадян, які бажають одержати компенсації. На вимогу Ющенко уряд повинне в триденний термін затвердити календарний план-графік реєстрації вкладників і виплат компенсацій громадянам, виходячи із загального (прогнозованого) кількості вкладників.
Своїми вимогами президент завдав твердого удару по уряду, якому протягом двох днів потрібно вирішити, як бути з обіцянками погасити борги Ощадбанку СРСР живими грошима всім бажаючим.
На сьогодні зареєстровано 5,6 млн. вкладників Ощадбанку, тим часом претендувати на виплати можуть тільки 5,76 млн. чоловік. Ще один-два дні роботи, і цей поріг буде перевищений. Але ж постанова Кабміну №1 прямо говорить про необхідність проводити виплати протягом трьох днів після реєстрації вкладника.
Відповідно президент ставить Тимошенко перед вибором - або визнати власну помилку і привселюдно оголосити про неспроможність виплатити живі гроші всім тим, хто не потрапив у ліміт 5,76 млн. чоловік, або знайти винних у зриві процесу виплат. Винуватих можна знайти тільки двох - голову правління Ощадбанка Анатолія Гулея і главу Мінфіну Віктора Пинзеника.
Однак Ощадбанк проводить виплати в рамках бюджетних асигнувань, які йому перераховує Мінфін. У свою чергу глава цього відомства Віктор Пинзеник виконує бюджет, у якому додаткові виплати вкладникам Ощадбанку СРСР у розмірі 12 млрд. грн. передбачені за рахунок коштів від приватизації.
Від продажу держмайна бюджет цього року ще не одержав ні копійки, але ж існують також планові надходження в розмірі 8,6 млрд. грн. Так що, швидше за все, крісло втратить та людина, яка запропонувала Кабміну існуючу схему виплат.
Голова правління Ощадбанка Анатолій Ґулей сказав, що він не приймав активної участі в розробці схеми виплат вкладникам Ощадбанку СРСР.
Бюджет - це парафія Мінфіну, - відзначив банкір. За його словами, дію наказу №49 поки припинено. У Кабміну виникла низку питань до цього документа, і ми направили його їм на узгодження. За його підсумках і буде визначений режим роботи Ощадбанку, що є агентом Мінфіну з виплати внесків Ощадбанку СРСР, - сказав Ґулей.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас