Кабмін розхитує міжбанківський ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін розхитує міжбанківський ринок

Валюта
1200
Сьогодні міжбанківський ринок знову захлине дефіцит ресурсів, і вартість кредитів овернайт перевалить за 30% річних.
Це буде пов'язане з розрахунками за газ. Вчора Кабмін повідомив про завершення виплати боргів "Газпрому" за спожитий газ. НАК "Нафтогаз України" одержала від Держказначейства України (ДКУ) близько 2 млрд. грн.
Те, що міжбанківський ринок качає через непрогнозовані дії ДКУ з проведення платежів за газ, зрозуміло з динаміки залишків на кореспондентських рахунках банків у Нацбанку. Приміром, у понеділок залишки в банківській системі становили 13,589 млрд. грн. (з яких 0,148 млрд. грн. - рефінансування НБУ). У вівторок чистий залишок банківських грошей збільшився до 13,065 млрд. грн., а до середи на рахунках банків накопичилося вже 15,85 млрд. грн. (0,785 млрд. грн. - рефінансування НБУ).
На питання, звідки в систему зайшли 2 млрд. грн., банкіри відповідають однозначно: з Держказначейства. За словами директора департаменту казначейських операцій одного з банків, швидше за все ДКУ відвантажило в систему ці 2 млрд. грн. для погашення боргів за газ. "Ступінь впливу цієї операції на ліквідність банківської системи буде залежати від того, де НАК "Нафтогаз України" або "УкрГаз-Енерго" будуть добувати долари", - відзначає банкір.
Покупка доларів на міжбанківському ринку в таких обсягах за короткий період неможлива. Відповідно, якщо валюта буде здобуватися безпосередньо в Нацбанку (або проводити викуп валютних коштів Кабміну на єдиному казначейському рахунку), то сьогоднішній день система зустріне із чистими залишками - близько 13 млрд. грн. Це може призвести до чергового стрибка вартості нічних ресурсів до 25-30% річних.
Щоправда, перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов вчора все ще зберігав оптимізм. "Будемо сподіватися, що ставки з кредитів овернайт на МБКР до 30% вже не підскочать", - говорить чиновник. Він відзначає, що станом на середину вчорашнього дня вільна ліквідність банків перевищувала 5 млрд. грн. Щоправда, аже в 16.30 центробанк рефінансував банки на цілих 1,018 млрд. грн. До цього, станом на 15.00, кредити овернайт коштували близько 20%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас