Для Віктора Івченко не знайшлося двох мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для Віктора Івченко не знайшлося двох мільярдів

Фондовий ринок
376
Кабмін передумав реалізовувати держпрограму модернізації ринків капіталу, затверджену в листопаді. Учасники ринку вважають, що чиновників не влаштовували методи реформування та гроші (2 млрд. грн.), які зажадав глава Держінвестицій Віктор Івченко для цієї мети. Розроблювач стверджує, що програму скасували завдяки лобіюванню вузького кола бізнесменів.
Раніше Кабмін ухвалив рішення щодо передачі державної іпотечної установи з управління Держагентства з інвестицій та інновацій у сферу Мінфіну. Наступною поразкою стало рішення про створення Всеукраїнського депозитарію цінних паперів як центрального депозитарію, що поклало кінець сподіванням Івченко на надання такого статусу Нацдепозитарію.
Віктор Івченко стверджує, що програма заважала нинішнім регуляторам, оскільки припускала введення низку елементів саморегулювання. "Вона зачіпає інтереси групи учасників ринку. Ініціатором, швидше за все, була група, очолювана Олександром Гінзбургом, що займається відновленням УМВБ. У цю групу, крім інших, входять Анатолій Балюк і Георгій Берадзе. Український інсайдерський малорозвинений фондовий ринок існує, тому що він дуже вигідний групі банків, регуляторам, конкретним учасникам ринку, які одержують від цього особливу вигоду. Я не розглядаю політичні причини скасування програми, тому що для цього не було ніяких передумов", - запевняє Івченко.
Програма модернізації ринків капіталу передбачала появу до 2010 р. центрального депозитарію розрахунково-клірингової та кастодіальної установи замість існуючих реєстраторів і хоронителів. Частково ця проблема вже вирішена, оскільки Нацбанк, УМВБ і ПФТС вирішили створити Всеукраїнський депозитарій цінних паперів.
Також документом було передбачене створення консолідованої біржової системи, об'єднавши всі біржі в одну мережу. Це пропозиція не викликала захвату на ПФТС. Учасники ринку з моменту прийняття осудливо висловлювалися про програму. Мовляв, нас до розробки не запрошували, та й взагалі, незрозуміло - чи потрібна вітчизняному ринку ця програма. "Сама програма правильна, проблеми, які в ній піднімалися, не викликали сумніву. Але мета, яка формулювалася, і методи, якими пропонувалося це вирішити, не мали нічого спільного між собою. Тому реакція ринку на цю програму була одностайна", - розповів Микола Швецов, голова правління Міжрегіонального фондового союзу (МФС).
У Держкомісії з цінних паперів та фондовому ринку (ДКЦПФР) стверджують, що програма була скасована, оскільки в бюджеті не знайшлося коштів для її реалізації. "Це все було надумано. Ринок може сам все зробити, без бюджетних коштів. У жодній країні світу не було виділень із бюджету для реалізації розвитку ринку капіталу", - розповів Анатолій Балюк, глава ДКЦПФР.
За словами Дмитра Леонова, голови ради Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), сумніви учасників ринку викликала суть пропонованих змін і суми грошей, які під неї заставлялися. Приміром, гроші передбачалося витратити на створення єдиного мегарегулятора, розробку депозитарної системи, побудова єдиної національної фондової біржі.
Віктор Івченко впевнений, запропоновані в програмі зміни будуть реалізовані. "ДКЦПФР висловлювалася за те, що пропозиції програми повинні лягти в основу подальших перетворень на ринку. І в указі президента про негайні заходи щодо розвитку фондового ринку багато із цих пропозицій враховані. Тому я має намір домагатися того, щоб ці зміни на ринку відбулися. Але зробити щось проти уряду я не можу, максимум - можу подати у відставку, але робити цього не буду, тому що не розумію мотивів прийнятого Кабміном рішення", - розповідає Івченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас