Ощадбанк скасував рішення про припинення реєстрації вкладників Ощадбанку СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк скасував рішення про припинення реєстрації вкладників Ощадбанку СРСР

Валюта
1141
Ощадбанк скасував свій наказ про призупинення в період з 1 по 14 березня реєстрації вкладників Ощадбанку СРСР для одержання ними виплат знецінених вкладів, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі банку в середу.
"Наказ відмінено. Реєстрація буде здійснюватися, як і раніше", - відзначили в прес-службі, нагадавши, що черговий день реєстрації - п'ятниця, 29 лютого.
У той же час у прес-службі Ощадбанку утруднилися від відповіді, чи буде здійснюватися реєстрація вкладників у суботу, 1 березня.
За її даним, скорочення кількості днів реєстрації до одного-двох на тиждень викликано накопиченням коштів на рахунках тих, хто вже зареєструвався, для обслуговування яких тепер відведено чотири дні на тиждень.
Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко в середу звернувся з листом до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, у якому вимагав від уряду відновити реєстрацію вкладників і в триденний термін затвердити календарного план-графік реєстрації вкладників і виплат компенсацій, виходячи із загальної (прогнозованої) кількості вкладників. За даним глави держави, внесено до реєстру на 22 лютого 4,68 млн громадян, ще близько 1 млн очікують реєстрації, а загальне число вкладників, що звернулися за компенсацією, може перевищити 20 млн.
Газета "Економічні звістки" у цей же день повідомила, що відповідно до раніше прийнятого наказу №49 Ощадбанку припинення, що планувалося, реєстрації мотивувалася необхідністю виплатити 855 тис. громадян нараховані їм $164 млн. "Ці кошти не можуть використатися банком, а їх невиплата створює операційні ризики в діяльності банку, приводить до утворення черг", - процитувало видання вже скасований документ.
Міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи лист президента, відзначив, що за забезпечення реєстрації вкладників і виплату їм коштів відповідає не Кабінет міністрів, а Ощадбанк. За його словами, уряд вчасно перераховує йому кошти, однак банк дійсно не може всі їх виплатити, що і є основною проблемою на сьогоднішній день.
При цьому міністр кілька разів відмовився обговорювати ситуацію, що може виникнути, якщо вкладників, які зареєструвалися, виявиться більше, ніж виділених на виплату їм у держбюджеті цього року 5,8 млрд грн.
Ощадбанк у середу пізно ввечері поширив заяву, що скорочення днів реєстрації вкладників було здійснено на їх же прохання, тому що реєстрація відбувається більш швидкими темпами, ніж йде видача внесків. "Глава правління Ощадбанку вважає, що зауваження із приводу повернення внесків носять деструктивний характер, що, у свою чергу, створює значний ажіотаж", - підкреслюється в цьому документі.
Глава Ради Національного банку України Петро Порошенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у середу висловив думку, що компетентним органам доцільно вирішувати технічні проблеми здійснення виплат компенсацій вкладникам у закритому режимі. "Краще б з цими питання не переходити в публічну площину, а з'ясовувати їх у ході зустрічі уряду і Нацбанку - для того, щоб визначити оптимальний варіант", - відзначив він.
Як повідомлялося, Блок Юлії Тимошенко (БЮТ), лідер якого Тимошенко очолила уряд 18 грудня, у ході виборів заявив про намір у дворічний термін розрахуватися за внесками в Ощадбанку колишнього СРСР. За оцінках Рахункової палати України, розмір цих внесків, індексованих у середині 90-х минулого сторіччя в співвідношенні 1 радянський руб./1,05 грн, на початок 2007 року становив 127,9 млрд грн. Крім того, законодавство передбачало подальшу їх індексацію на рівень інфляції, що від тоді склав 3,7 рази.
У держбюджеті-2008 і прийнятих разом з них законодавчих виправленнях закріплена відмова від індексації на рівень інфляції і виділення 6 млрд грн цього року для виплати вкладникам готівкою (з них 0,2 млрд грн - спадкоємцям померлих вкладників), а також 2 млрд грн - для проведення платежів за квартплату і комунальні послуги. При цьому сума виплати "в одні рук" обмежені 1000 грн поза залежністю від кількості ощадкнижок і загальної суми на них.
Крім того, на проведення додаткових компенсаційних виплат уряд планує направити близько 12 млрд грн, які передбачається одержати від приватизації понад закладений у держбюджеті-2008 плану в 8,6 млрд грн.
Для здійснення виплат Ощадбанк із 8 січня почав перереєстрацію вкладників Ощадбанку колишнього СРСР і інвентаризацію своїх зобов'язань перед ними. БЮТ розраховував, що за її підсумками реальна сума зобов'язань буде знижений мінімум удвічі, а виділеної в 2008 році суми вистачить для виплат близько 10 млн вкладників.
Уряд 9 січня затвердив порядок таких виплат. Відповідно до його, Ощадбанк буде пропонувати особам, що перереєструють свої внески, вносити їх на депозити, ставка з яких буде становити 9,5% (у доларах) і 13,5% (у гривні) із щомісячним нарахуванням відсотків і можливістю їх одержання.
В Ощадбанку агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що в цей час до реєстру внесено 4,8 млн вкладників, тоді як на 5 лютого їх було 3,9 млн. При цьому понад 1 млн із них не забрали компенсаційні кошти зі своїх поточних рахунків, у зв'язку із чим Ощадбанк в окремих регіонах припинив реєстрацію нових вкладників.
Станом на 26 лютого на рахунки 3,11 млн вкладників було перераховано $565,62 млн, отриманих з бюджету, що означає близько 918 грн на вкладника. З держбюджету до 20 лютого Ощадбанк одержав $648,2 млн, що відповідає 3,27 млрд грн.
Як передають кореспонденти агентства, у регіонах при спробах вкладників зареєструватися для одержання внесків їх записують у чергу на березень-квітень, а в окремих відділеннях - на серпень цього року.
При цьому повсюдно порушується установлений урядом термін виплат - три дні після реєстрації вкладника: на практиці кошти виплачуються через кілька тижнів.
В Ощадбанку складності із внесенням до реєстру пояснюють бажанням багатьох вкладників дістати кошти понад застережений ліміт в 1 тис. грн, які намагаються реєструватися в різних відділеннях банку за місцем видачі ощадкнижки. За даними агентства, такі спроби бувають успішними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас