Іпотека або оренда? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека або оренда?

Кредит&Депозит
1381
Зовсім недавно, у ситуації стрімкого зростання цін на київську іпотеку, придбання квартири в кредит здавалося чи не єдиним виходом для тих, хто не міг дозволити собі купити її відразу. Сьогодні вже не можна однозначно відповістити на запитання, що краще - іпотека або оренда житла
Зважившись на іпотеку, власник одержує деякі зручності і гарантії. Наприклад, він поселяється у власне житло, реєструється в ньому, зможе зробити ремонт на свій смак і накопичувати "начинку", не турбуючись, що вона може виявитися недоречно при зміні орендованих квартир.
Крім того, сума платежів з іпотеки не міняється. Чого не скажеш про орендну ставку: вона залежить від доходів населення і, очевидно, буде рости. Важко прогнозувати, який вона виявиться навіть через 3-4 року. При оренді варто враховувати і додаткові видатки на переїзд, косметичний ремонт.
У той же час, за словами Бориса Егіазаряна, кредит на придбання житла виправданий, якщо виплати з нього порівнянні з орендною ставкою. "Особливо мене лякає, коли люди зважуються на кредит з 0%-им первісним внеском, - говорить експерт. - Видатки з нього становлять понад $1500 на місяць, а оренда житла тієї ж якості обходиться лише в $500".
Тому для тих, хто має можливість поступово накопичувати кошти, корисно порівнювати між собою тільки "фінансові втрати": суму відсотків банку і орендній ставці. Наприклад, 15% від $50 тис. становлять $7500 на рік або $625 на місяць. Тобто трохи більше, ніж "тягне" оренда цілком пристойної 1-кімнатної квартири, ціна якої на столичному ринку вторинного житла сьогодні ніяк не менше $100 тис.
"Це питання першого внеску, - додає Андрій Гусельніков, директор АН "Олімп". - Виплати з іпотечних позицій в підсумку не повинні перевищувати половини щомісячних доходів родини".
За словами директора АН "Апартамент" Олександра Андрєєва, для України кредитні механізми нові, і поки нашим людям не знайомі психологічні наслідки життя в борг. Це нормальна практика для західних країн, однак, за умови платежів банку не більше 30%-40% від рівня доходу. У противному випадку, через 3-5 років у позичальника неминуче наступає так звана "кредитна втома" - стан апатії, що може стати навіть причиною неповернення.
"У перші три роки новоспечений власник звичайно випробовує цілком зрозумілу ейфорію, - розповідає Олександр Андрєєв. - Однак через якийсь час він відзначає, що якість його життя при зарплаті в $1500-$2000 значно поступається якості життя його однолітків, які не мають боргових зобов'язань перед банком: він змушений відмовляти собі в подорожах за кордон, придбанні нового автомобіля, розвагах. Але ж часом такий кредит виплачується понад 20 років".
Борис Егіазарян підказує популярну на сьогодні схему, яка також опирається на стартовий капітал, - це вихід з кредиту і вхід у кредит знову. Наприклад, родина придбала недорогу 1-кімнатну квартиру в кредит (внесши від 20% вартості), виплачує його кілька років і за цей час накопичує додаткові кошти. Реалізація цього житла повертає власникам вкладені гроші, які разом з накопиченою сумою послужать первісним внеском з нового кредиту, на більш дорогу 2-кімнатну квартиру. При цьому щомісячні платежі можуть зберегтися на колишньому рівні.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас