Ощадбанк чекає штурм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк чекає штурм

Казна та Політика
977
Ощадбанк наближаеться до завершення реєстрації вкладників Ощадбанку СРСР, які можуть розраховувати на одержання живих грошей протягом цього року
На думку експертів, що не встигли одержати свої гроші вкладники можуть почати блокувати роботу Ощадбанку.
Після того як на минулому тижні Ощадбанк почав реєструвати вкладників Ощадбанку тільки у п'ятницю, стрімко стали збільшуватися черги бажаючих потрапити до реєстру. За словами джерела в менеджменті Ощадбанку, у деяких областях місця в черзі на реєстрацію розписані вже на кінець 2008 - початок 2009 р. В Одеській області реєстрація в Ощадбанк вже припинена. За словами банкіра, Ощадбанк вже зареєстрував понад 5 млн. вкладників Ощадбанку СРСР, які цього року можуть розраховувати на одержання живих грошей у рамках бюджетних асигнувань на виплату компенсацій (5,8 млрд. грн.).
За даними Ощадбанку на кінець минулого тижня, для виплати компенсацій з Мінфіну було перераховано 596 млн дол., а зараховано на рахунки вкладників $528 млн. Кількість вкладників, внесених до реєстру Ощадбанку, і кількість тих, хто оформив заяви-доручення, на сьогодні однакові. Кількість зареєстрованих в Ощадбанку вкладників вже перевищило 8 млн. чоловік (при нормативі виплат 1 тис. грн. в одні руки для розрахунків з ними знадобиться понад 8 млрд. грн). Всього ж зареєструватися цього року можуть близько 20 млн. вкладників Ощадбанку СРСР.
"Реєстрація в Ощадбанку буде тривати, однак виплати можуть бути припинені відразу після перерахування в банк закладених у бюджеті коштів", - говорить джерело.
Представники інших банків висловлюють побоювання, що як тільки процес виплат призупиниться, люди почнуть блокувати роботу Ощадбанку.
"Звичайно, недобре бажати поганого колегам, але це шанс для нас одержати частину ринку комунальних платежів, 40% зараз утримує Ощадбанк", - говорить заступник голови правління великого регіонального банку.
У свою чергу голова правління Ощадбанку Анатолій Ґулей заявив, що, відповідно до постанови Кабінету міністрів, компенсаційні виплати цього року будуть проводитися до 25 грудня.
"Звичайно, визначальними факторами є своєчасне фінансування цих виплат з боку Міністерства фінансів і активність самих вкладників. Адже Ощадбанк є тільки агентом між державою і громадянами, які бажають одержати компенсацію знецінених внесків", - розводить руками банкір. Блокування відділень Ощадбанку після припинення виплат Ґулей не очікує.
Щоправда, питання про те, як будуть фінансуватися виплати вкладникам Ощадбанку СРСР, дотепер залишається відкритим. У Кабміні сподіваються на надходження додаткових 12 млрд. грн. від приватизації, однак перший конкурс із продажу об'єктів держвласності може відбутися не раніше початку другого півріччя. Втім, розмір виплат вкладникам Ощадбанку ще може бути збільшений. За словами високопоставленого чиновника Мінфіну, "можливий новий варіант розподілу бюджетних коштів".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас