Банки приховують відсотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки приховують відсотки

Валюта
1989
Вже цілий місяць банки зобов'язані повністю показувати населенню справжню вартість кредитів, а також всі деталі ціни, грошей на виході.
Однак вони не виконують вимогу Нацбанку. У травні минулого року НБУ прийняв постанову №168, якою поставив за обов'язок банкам показувати повну структуру кредиту, включаючи процентну ставку, додаткові комісії, страховки та інші видатки. Насамперед це стосувалося споживчих кредитів населенню, справжня процентна ставка з яких звичайно коливається від 50% до 100% річних.
Однак на той час власник Правекс-Банку Леонід Черновецький домігся рішення суду, що заборонило показувати таку інформацію. Лише 25 січня цього року Апеляційний адміністративний суд Києва прийняв сторону НБУ і скасував попереднє рішення суду.
Пройшов місяць, і журналісти особисто перевірили, як банки тепер показують населенню інформацію із справжньою ціною кредиту. Перевірка проводилася у великих столичних супермаркетах електроніки. З'ясувалося, що з найбільших операторів, які працюють у них, тільки "Дельта Банк" показує клієнтам всю структуру видатку з кредитів. Як нам пізніше пояснили в одному з банків-конкурентів, "Дельта Банк" вже давно дуже жорстко контролює головне управління Нацбанку в Києву та області.
Інші банки підійшли до виконання постанови творчо. Ніякої інформації вони не дають, але при особистому спілкуванні кредитні менеджери попереджають, що "буде дорого", і резонно запитують: "навіщо вам це потрібно?". Таким чином, вочевидь обману немає, однак вимога НБУ, звичайно ж, не виконується. Офіційні коментарі майже всі банки давати не стали. Наприклад, Приватбанк і "Російський стандарт" просто не відповіли, а Правекс-Банк знайшов вдале виправдання. Як на зло, саме в цей день у нього були неполадки з поштою і запит вони одержали в той час, коли на нього вже потрібно було відповісти.
Відповіли тільки два банки - "Ренесанс Капітал" і Альфа-банк. Як і слід було сподіватися, офіційно вони чи не з першого дня неухильно дотримують приписи НБУ.
"Банк "Ренесанс Капітал" виконує всі вимоги Національного банку, зокрема, що стосуються інформування позичальників банку про розмір ефективної процентної ставки з кредитів. Інформаційні матеріали банку "Ренесанс Капітал", надавані клієнтам, містять повну інформацію про банківські кредити. Зокрема, у мережах оформлення кредитів банку позичальник може ознайомитися з інформаційними паперами, що містять умови щодо всіх кредитних продуктів - у тому числі із вказівкою розміру ефективної ставки з кредиту. Дана інформаційна політика набула чинності в серпні 2007 р.", - розповіли в прес-службі банку.
"Інформація про реальну ефективну вартість споживчих кредитів була оприлюднена Альфа-банком від набранням чинності постанови НБУ №168 з 5 червня 2007 р. Вся необхідна інформація знаходиться у відкритому доступі як у мережах продажів Альфа-банку, так і на нашім сайті", - сказав майже те ж саме начальник управління впровадження продуктів Альфа-банку Катерина Черняєва.
На практиці виявилося дещо інакше. На прохання дати роздруківку з умовами кредитування менеджер банку "Ренесанс Капітал" відповів, що таких немає, і кожний випадок прийдеться розглядати окремо. Потрібно віддати належне, він запропонував скористатися акцією, попередивши, що інакше буде "дуже дорого". Розрахунок акційних умов провела його колега і видала лише загальну суму щомісячного платежу. До складу акційного платежу раптом включили страховку, що за два роки зробила товар дорожче на 20%. Розмір страхового тарифу дівчина не уточнила, сказавши лише, що він "включений до складу щомісячного платежу".
У випадку з Альфа-банком приблизно повторилося те ж саме. Дівчина теж порекомендувала скористатися акцією. З'ясувалося, що за акційним кредитом на рік довелося б платити менше, ніж за звичайномим на два роки. Однак ніяких уточнень щодо розмірів відсотків, комісійних і страховок вона не дала. Дівчина лише згадала про щомісячній комісії за управління рахунком, але відразу грамотно перемкнула тему розмови. Природно, на сайтах обох банків більше повної інформації не виявилося.
У Національному банку про цю проблему відомо, але реально змінити ситуацію регулятор поки не в змозі. "Ми потроху застосовуємо санкції при всіх перевірках. Але ці штрафи для працюючих банків зовсім не відчутні. Треба просто застосовувати більш тверді заходи - аж до обмеження на проведення подібних операцій. Однак поки що наші правила зайво лояльні", - сказав виконавчий директор НБУ з питань банківського спостереження Олександр Кірєєв.
За його словами, на засіданні правління Нацбанку питання застосування більш твердих санкцій за невідображення реальної вартості кредитів поки не розглядався. Найближчим часом це навряд чи відбудеться. "Напевно, ми повинні піднімати це питання. Але в основному скарги надходять з кредитів, виданим торік. Нових скарг, на те що не назвали реальну ціну або не дорахували до кінця, немає", - відзначив Кірєєв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас