Доступне житло стане недоступним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доступне житло стане недоступним

Нерухомість
1392
Кабінет міністрів вирішив змінити схему розподілу житла серед працівників бюджетної сфери.
Уряд удвічі скоротить видатки на будівництво і покупку квартир для їх безкоштовної передачі бюджетникам, але замість почне оплачувати 25-процентний первісного внеску при покупці квартир у кредит. Міністерства підтримали реформу, що зробить житло для держбюджетників доступним. Втім, експерти сумніваються, що нинішній рівень зарплат дозволить бюджетникам взяти кредит.
Вчора Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді проект закону, яким вносяться зміни в бюджет на 2008 рік. Суть цих змін у тому, щоб дозволити Кабміну направити не більше 50% коштів, передбачених на будівництво (покупку) житла для її безкоштовної передачі співробітникам 12 бюджетних установ, на фінансування нової житлової схеми. Пропонується 50% цих коштів - близько 320 млн грн - витратити на оплату "певними категоріями громадян" первісних внесків у розмірі 25%, щоб одержати гривневий кредит Державної іпотечної установи (ДІУ; річна ставка - близько 12%).
Завідувачка сектором розвитку ринків капіталів управління фінансової політики секретаріату Кабміну Марина Юхно повідомила, що ці категорії бюджетників одержать право вибору: стояти в черзі на одержання безкоштовного житла або взяти кредит. Таким чином, безкоштовне житло цього року зможе одержати майже у два рази менше співробітників бюджетної сфери, ніж це передбачалося при прийнятті бюджету. Під скорочення підпадуть судді і військовослужбовці, яким споконвічно обіцяли виділити на покупку житла близько 650 млн грн. Кабмін замість покупки квартири одному держбюджетнику допоможе з одержанням кредиту чотирьом. У Міністерстві регіонального розвитку та будівництва, що Кабмін у пояснювальній записці до проекту назвав "зацікавленим у пропозиціях", відмовилися від коментарів, тому що нічого про законопроект не знають.
Не буде урізане лише фінансування покупки житла для науково-педагогічних і педагогічних працівників (30 млн грн) і працівників наукових установ Української академії аграрних наук (0,5 млн грн). Раніше повідомляв, що Кабмін планує збільшити фінансування програми "соціального та доступного" житла для працівників сфери освіти, культури та охорони здоров'я на 1,7 млрд грн.
Президент Віктор Ющенко ще в листопаді 2007 року запропонував погашати з бюджету 30% первісного внеску при кредитуванні соціального житла.
Керівник прес-служби внутрішніх військ МВС Світлана Павловська вважає, що, одержавши доступ до дешевих кредитів, військовослужбовці зможуть швидше забезпечити себе житлом, ніж якщо будуть чекати на нього будівництва, що актуально напередодні переходу армії на контрактну основу. Суддя Апеляційного суду Києва Анжела Стрижевська підтримує ідею уряду, але після підвищення зарплат. "Незалежність судді забезпечує нормальна зарплата, а не безкоштовне виділення квартир, що спонукає на зловживання.
Черги формуються непрозоро, багато хто одержують квартири, а потім продають або здають їх", - сказала вона. Тому начальник управління держохорони Валерій Гелетей упевнений, що тільки керівний склад зможе дозволити собі одержати житло: "Людині, яка одержує 1,4 тис. грн, це буде складно".
Гендиректор харківської компанії "Макрокап Девелопмент Україна" Дмитро Кутовий вважає, що рівень доходів бюджетників не дозволить їм претендувати на одержання кредиту. Якщо за основу розрахунку взяти середню вартість однокімнатної квартири в спальному районі Києва в $100 тис. і ставку ДІУ в 12% річних, то оплата кредиту на $75 тис. на 20 років із щомісячним аннуїтетним (рівними частинами) платежем перевищить $850, при системі зниження платежів сума оплати зменшиться з $1 тис. до $350. За даними Держкомстату, середня зарплата в січні в сфері держуправління склала 1792 грн ($354).
Як уряд буде розвивати іпотеку
Кабінет міністрів розробив законопроект №2123 про внесення змін у закони "Про страхування" і "Про недержавне пенсійне забезпечення", які дозволять страховим компаніям і недержавним пенсійним фондам (НПФ) купувати облігації Державної іпотечної установи (ДІУ), зокрема НПФ - у розмірі більше 50% від пенсійних активів.
Уряд пропонує також звільнити від сплати держмита (0,1% номінальної вартості емісії) випуски облігацій ДІУ під держгарантії. Відсотки (ДІУ продає облігації за середньою ставкою 9,33-9,4%), отримані платниками податків від інвестицій у такі облігації, пропонується не включати до складу валових доходів, а аналогічний дохід, отриманий фізособами, - не вносити в щомісячну (щорічну) суму доходу, з якої необхідно виплачувати 15-процентний податок.
Кому побудують (куплять) житло, млн грн
Джерело: закон про держбюджет на 2008 рік
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас