Холодний пайок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Холодний пайок

Енергетика
389
"Газпром" знову загрожує обмежити поставки газу Україні - з 3 березня.
Причиною нової напруги газових відносин Москви та Києва стала затримка з виплатою боргу України і її небажання виконувати досягнуті президентами двох країн домовленості про нову схему поставок: прем'єр Юлія Тимошенко відмовляється допускати "Газпром" на внутрішній ринок країни.
Вчора ввечері Кабінет міністрів оголосив про повну виплату боргу за 2007 рік. Однак структури "Газпрому" підтверджують одержання лише $280 млн.
Вчора заступник глави департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що 3 березня монополія може скоротити поставки газу українським споживачам на 25%.
Офіційно в "Газпромі" необхідність обмежень пояснюють порушенням домовленостей, досягнутих 12 лютого президентом Росії Володимиром Путіним і президентом України Віктором Ющенко. Мова йде про затримки виплати заборгованості України перед "Газпромом" і підписання нової угоди монополії з НАК "Нафтогаз України" (з початку року газ у країну поставляється без контракту).
Як пояснив Купріянов, ще 14 лютого до Києва було направлено повний комплект відповідних документів. "Дотепер офіційної відповіді немає, документи не підписані, - говорить представник "Газпрому". - Тим часом на Україні осіло вже 1,9 млрд кубометрів російського газу, не оформленого договором купівлі-продажу. Далі так тривати не може".
12 лютого президенти Росії та України домовилися про те, що "Нафтогаз" погасить у повному обсязі $1,5 млрд боргу перед ЗАТ "УкрГаз-Енерго". Крім того, була досягнута домовленість про створення "Газпромом" і "Нафтогазом" на паритетних основах двох нових СП, які замінять діяли в 2006-2007 роках RosUkrEnergo (RUE, 50% належить "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу і ще 5% - Івану Фурсіну) і ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (RosUkrEnergo і "Нафтогаз" володіють по 50%).
Україна споживає 75-78 млрд кубометрів газу. Промисловість споживає 30 млрд кубометрів, населення - 20 млрд кубометрів і теплокомуненерго - 25-28 млрд кубометрів. На рік країна імпортує 50-55 млрд кубометрів палива. З 2006 року газ у країну поставляло RosUkrEnergo з Туркменії, Казахстану та Узбекистану. Промисловим споживачам його продавала "дочка" RUE ЗАТ "УкрГаз-Енерго", теплокомуненерго і населенню - "дочка" "Нафтогазу" "Газ України".
У випадку затягування зі створенням нових структур їх роль виконують колишні посередники. Віктор Ющенко за минулі два тижні неодноразово вимагав від прем'єра Юлії Тимошенко прискорити виплату боргу. Вчора президент послав їй телеграму, у якій зобов'язав "прийняти невідкладні вичерпні заходи" щодо погашення боргу за газ і підписанню угод.
Про виконання Юлія Тимошенко повинна особисто доповісти Віктору Ющенко сьогодні. Погроза "Газпрому" швидко вплинула - вчора пізно ввечері перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що борг за 2007 рік повністю погашений. В "Нафтогазі" пояснили, що перераховано $280 млн. В "УкрГаз-Енерго" (саме перед ним формується борг, потім гроші повинні бути перераховані RosUkrEnergo, а від нього - "Газпрому") підтвердили одержання цієї суми двома траншами. Чому український уряд вважає борг повністю погашеним, у структурах "Газпрому" пояснити не змогли.
Втім, джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго впевнений, що суть проблеми не в боргу. За словами співрозмовника, ультиматум "Газпрому" з'явився після того, як уряд Юлії Тимошенко в черговий раз відмовилося від СП із монополією із продажу газу на внутрішньому ринку України. "У п'ятницю була заява Олександра Турчинова, а в понеділок "Газпром" зажадав пояснень. Йому сказали, що Україна проти створення такого СП", - розповів співрозмовник.
У минулу п'ятницю перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що уряд країни затвердив план заходів щодо усунення посередників з газового ринку. Відповідно до них, тільки НАК "Нафтогаз України" одержує право реалізовувати до 30 млрд кубометрів газу промисловим споживачам, тобто за найвищою ціною. Це право втрачають як ЗАТ "УкрГаз-Енерго", так і майбутнє СП "Газпрому" і "Нафтогазу", що передбачалося створити до 14 лютого. "Ми вважаємо, що немає необхідності створювати СП, щоб допомагати працювати на внутрішньому газовому ринку. "Нафтогаз" здатний самостійно все зробити", - сказав Турчинов. По суті, боротьба між "Газпромом" і Юлією Тимошенко розгорнулася за $150-200 млн чистого прибутку на рік, що офіційно одержувало ЗАТ "УкрГаз-Енерго".
Директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що Юлія Тимошенко буде змушена підписати угоду про створення нового СП. "Російську монополію повністю влаштовують досягнуті Віктором Ющенко та Володимиром Путіним угоди, і Тимошенко грає відразу на два фронти - проти Росії і Ющенко", - відзначає гендиректор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевельов, який вважає, що в прем'єра "немає шансів на перемогу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас