"Газпром"не розуміє по-українському — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром"не розуміє по-українському

Енергетика
527
Не зважаючи ні на що, знову відбувся несанкціонований відбір газу. Деякі експертів вважають, що в цьому можуть бути замішані представники російської еліти і тому Росія спробує зам'яти скандал.
Переговори Юлії Тимошенко з "Газпромом" увінчалися тим, що Україні нарахували ще 4 млрд кубометрів неоплаченого газу. У всякому випадку, так говорить сама Тимошенко. Правда, звідки узялася саме така цифра, незрозуміло, тому що в "Газпромі" "Газеті.Ru" сказали, що про 4 млрд кубів вперше чують, і від більш докладних коментарів відмовилися.
Тимошенко, повернувшись із Москви на батьківщину, заявила саме про те, що російська монополія вимагає оплатити 4 млрд кубометрів середньоазіатського газу, нібито отриманого Україною. Судячи з подальшої заяви прем'єра, цього газу на Україні ніхто не бачив, і його взагалі в природі не існує.
"З балансу України кудись пропали 4 млрд кубометрів газу, які "вішаються" зараз як борг України, - сказала Тимошенко. - Ми його не бачимо на балансі, але він "вісить" на Україні".
Нагадаємо, що в четвер у Москві пройшли переговори Тимошенко і глави правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера. За підсумками зустрічі прем'єр-міністр України повідомила, що сторони підтвердили раніше укладені домовленості про усунення посередника в особі "РосУкрЕнерго" і створення двох нових компаній, а також про сплату українською стороною боргу за газ, спожитий у жовтні - грудні 2007 року за ціною $130 за 1 тис. кубометрів. Крім того, "Газпром" і представники української делегації прийшли до угоди, що в першому кварталі цього року "Нафтогаз України" може одержувати газ за прямими контрактами.
На початку лютого поточного року "Газпром" заявив, що українська сторона не оплатила вже отриманий газ і якщо борг, що утворився, в $1,5 млрд не буде погашеним або Україна хоча б не пообіцяє його погасити, то 12 лютого будуть обмежені поставки газу в країну. Через це могли постраждати не тільки українські споживачі, але й країни Європи, у які російський газ надходить через територію України. Однак після переговорів Володимира Путіна та Віктора Ющенко було ухвалене рішення про усунення посередника в особі "РосУкрЕнерго" і створення нових компаній, у яких "Газпрому" і "Нафтогазу" буде належати прямо по 50%.
Зараз експерти не сумніваються, що борг дійсно існує, однак, який його справжній розмір, сперичатись не беруться. Поки "Газпром" офіційно не оголосить обсяги неоплаченого газу, говорити про щось конкретне не можна. Експерти вважають, що борг міг виникнути через несанкціоноване відібрання газу, яким так любить займатися Україна. "Цього не можна виключати, тому що несанкціонований відбір - традиційний метод українського керівництва, - нагадує експерт Центру політичної кон'юнктури Олександр Шатілов. - І Тимошенко, що у свій час була пов'язана з газом, та і зараз зберегла свої зв'язки, прекрасно знає всі механізми цього процесу".
Однак висунути претензії Україні буде досить складно. "Газпром" щорічно експортує через територію України близько 120 млрд кубометрів російського газу, або в середньому на місяць близько 10 млрд кубометрів, - розповідає аналітик ФК "Відкриття" Наталя Мільчакова. - 4 млрд кубометрів (або близько 3% щорічно експортованого через територію України газу) цілком могли "осісти" на Україні. В принципі, довести несанкціонований відбір газу технічно нескладно, політично це буде зробити набагато складніше, тому що Україна негайно заявить про "енергетичний шантаж" і попросить допомоги в Євросоюзу, створення спеціальної комісії за участю європейських представників і т.д.".
Втім, експерти вважають, що заяви Тимошенко пов'язані скоріше з тим, що прем'єр намагається "відбити" свої позиції на Україні. "Поки в переговорах з російською стороною ініціатива перебуває в руках у Ющенко, - говорить Олександр Шатілов. - Це підтверджує той факт, що саме Ющенко поїхав у Москву домовлятися за газ: з моменту вступу Тимошенко в посаду велася внутрішня боротьба, хто ж першим зробить офіційний візит у російську столицю. Причому Ющенко навіть заборонив Тимошенко летіти в Москву. Та й Москва дала зрозуміти, що вести переговори з Ющенко для неї переважніше".
За словами експерта, у такий спосіб Тимошенко була відтиснута на другий план, однак усіляко хоче повернути свої позиції і продемонструвати українському електорату, що контролює процес. "Не за горами президентські вибори на Україні, на яких у Юлії Тимошенко є непогані шанси на перемогу", - говорить Шатілов.
Тому, швидше за все, протистояння Тимошенко та "Газпрому" продовжиться. "Український прем'єр буде намагатися максимально розвивати і педалювати цю проблему, щоб використати її як козир у своїй грі як проти Ющенко, так і проти "Газпрому", - вважає провідний науковий співробітник Інституту географії РАН Дмитро Орєшкін. - Газ пропав не просто так, скоріш за все, стався саме несанкціонований відбір, однак рано чи пізно ці обсяги десь випливуть, адже газ так чи інакше треба реалізовувати, ці жорсткий економчсний імператив.
Україна в цьому плані набагато прозоріше Росії, там усі стежать за всіма і тільки й чекають, щоб піймати іншого за руку".
А от Росія, з погляду Орєшкіна, навпроти, хоче зам'яти це питання. "Недарма "Газпром" відмовляється від коментарів, - нагадує політолог. - Газ пропав, але, хто в цьому винуватий, незрозуміло. І якщо Тимошенко всіма силами намагається це з'ясувати, то російська сторона намагається не загострювати уваги на цьому питанні, спустити на гальмах. Очевидно, що тут замішано хтось із російської еліти".
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас