Британці теж ховають гроші в Ліхтенштейні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британці теж ховають гроші в Ліхтенштейні

Валюта
225
Британська податкова служба HMRC підтвердила, що заплатила за дані про британських клієнтів князівського банку Ліхтенштейну (Lichtenstein Global Trust Treuhand, LGT), білішість з яких, відкриваючи рахунку в Ліхтенштейні, ухилялися від податків.
В HMRC говорять, що мають намір захищати британську скарбницю від тих, хто ховається за законодавством про банківську таємницю. За деяким даними, податківці заплатили інформатору 100 тис. фунтів стерлінгів ($197 тис.).
Раніше повідомлялося, що німецькі спецслужби викупили за EUR4,2 млн. інформацію про німецьких клієнтів банку, викрадену його колишнім співробітником Генріхом Кібером. Після цього влада Німеччини почали масштабні перевірки підозрюваних в ухилянні від сплати податків. Залишається неясним, чи перевели податкові служби Великобританії гроші на рахунок Кібера або викупили дані про британських клієнтів банку LGT у німецьких спецслужб.
Банк Ліхтенштейну заявив, що дані, передані Кібером, були викрадені в його дочірній компанії LGT Treuhand AG ще в 2002 р. Кілька років тому Генріх Кібер залучався до кримінальної відповідальності за шахрайство і під час розгляду справи загрожувала піддати розголошенню інформацію про клієнтів ліхтенштейнського банку. Суд виніс Кіберу обвинувальний вирок.
Однак в 2004 р. він звільнився, а керівництво Ліхтенштейну вважала, що всю викрадену в банку інформацію він повернув.
Передача бази даних британцям могла відбутися ще в 2006 р., коли Кібер звернувся до британської влади з подібною пропозицією. Однак спочатку податкова служба Великобританії відмовилася від угоди, пославшись на її незаконність. Передбачається, що Генріх Кібер передав ФРН і Британії не всі дані, які в нього були: під слідством він говорив про тисячі клієнтів, а після звільнення пропонував дані про клієнтів банку представникам податкових органів різних країн, у тому числі Австралії, Канади, Фінляндії та США.
Придбання німецькими спецслужбами інформації про клієнтів LGT вже призвело до міжнародного скандалу. Ліхтенштейн обвинуватив Німеччину у використанні інформації, добутої незаконним шляхом, і порушенні свого суверенітету.
А канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що князівство Ліхтенштейн може зіштовхнутися з європейською ізоляцією, якщо не проведе реформу банківської системи, спрямовану на виключення низки документів зі списку відомостей, що становлять банківську таємницю. Більш того, Меркель пригрозила тим, що німецький парламент може заблокувати вступ Ліхтенштейну до шенгенської зони.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас