Україні подали знак рівності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні подали знак рівності

Казна та Політика
1986
Прийдешнє вступ України у СОТ загрожує привести ціни на українському ринку у відповідність зі світовими - товари, імпорт яких обкладався високими митами, стануть дешевше, а ті, експорт яких дотепер штучно обмежувався, - дорожче. Крім побутової техніки та автомобілів подешевіти можуть м'ясопродукти і вино, а подорожчати - соняшникове масло та зерно, вважають експерти.
Вступ наближається
5 лютого генеральна рада Світової організації торгівлі (СОТ) одноголосно схвалив протокол про вступ України до СОТ. Для юридичного закріплення членства країні дали півроку - до 4 липня. Через 30 днів з моменту ратифікації угоди у Верховній раді Україна стане повноправним членом СОТ. Але ці півроку досить умовні. Китай, одержавши запрошення про членство 10 листопада 2001 року, ратифікував документ вже наступного дня, ставши членом організації 11 грудня. А у випадку з королівством Тонга від запрошення (15 грудня 2005 року) до оформлення членства у СОТ (22 липня 2007 року) пройшло більше півтора років.
Від швидкості вступу до СОТ залежить, чи зможе Україна приєднатися до робочих груп інших країн-претендентів на членство, і те, як швидко почне працювати нове торговельне законодавство. Закони, прийняті на вимогу країн-членів СОТ, набудуть чинності в момент приєднання до СОТ або з наступного року - з 1 січня 2009 року.
За розрахунками Національного інституту стратегічних досліджень, на які посилався в Женеві президент Віктор Ющенко, ВВП країни після вступу до СОТ виросте на 1,7%, щорічний приріст інвестицій складе 40%, або $5 млрд, додаткові темпи росту експорту складуть 10-11%, доходів держбюджету - 5-10%. Міжнародні фінансові організації поки утрудняються дати чіткі оцінки, як вступ України у СОТ відіб'ється на економіці країни. "Зараз складно робити прогнози щодо зміни платіжного балансу (України). Найближчим часом він може і погіршитися, і покращитися, - відзначає радник Європейського департаменту МВФ Роберт Форд. - З великою часткою впевненості можна говорити лише про те, що вступ до СОТ буде означати для України збільшення обсягів і імпорту, і експорту". Активізації зовнішньої торгівлі чекає і Кабінет міністрів: темпи росту товарного імпорту повинні підвищитися з 6,7% до 9,6%, а зростання експорту зменшиться з 6,1% до 5,4%. У підсумку негативне сальдо торговельного балансу в 2008 році погіршиться на $1,6 млрд.
Мінімальні втрати
Одне із ключових питань вступу України до СОТ - наскільки зміняться розміщення позицій українських і іноземних виробників на внутрішньому ринку і ціновій динаміці на товари і послуги. Найменші зміни членство у СОТ буде мати для фінансового сектора, впевнені експерти. Український ринок відкриється для філій іноземних банків з моменту вступу до СОТ, для філій страхових компаній - вже через п'ять років (нерезиденти одержать зараз доступ тільки до страхування космічних, авіаційних і морських ризиків).
При цьому експерти вважають, що жорсткості конкуренції, а отже, і зниження кредитних ставок і вартості фінансових послуг, не відбудеться. "Іноземні банки і так мають можливість вийти на український ринок шляхом покупки місцевих банків. Тому вступ до СОТ не призведе до будь-яких значних змін у банківському секторі, у тому числі до зниження кредитних ставок", - впевнений заступник директора паризького офісу рейтингового агентства S&P Катерина Трофімова. "На страховий ринок України вже вийшли західні страхові компанії, які хотіли тут бути присутніми, тому навряд чи щось кардинально зміниться", - погоджується президент СК "Аска" Олександр Сосис.
Підвищити ціни на металопродукцію може скорочення поставок металобрухту на внутрішній ринок. Після вступу до СОТ Україна зобов'язалася скасувати заборону на експорт брухту кольорових металів, сплавів, легованих чорних металів і напівфабрикатів нерафінованої міді і ввести експортне мито з поетапним зниженням за п'ять років з 30% до 15% від вартості товару. Знизиться і мито на ввезення брухту і відходів чорних металів - з 30 до 10 євро за тонну.
Споживчий ринок стане доступнішим
Практично всі аналітики погоджуються, що якщо зниження цін і відбудеться, то найбільше це торкне імпорту автомобілів. За оцінками ІК Dragon Capital, зменшення мита на імпорт легкових автомобілів з 2009 року з 25% до 10% від мита повинне відбитися на ціні. "Нинішній високий попит на автомобілі дозволяє автотрейдерам номінально знизити ціни лише на 2-3%. Реальне зниження цін до 15% можливо лише в перспективі двох-трьох років, особливо на марки, які прагнуть закріпитися на українському ринку. Наприклад, на китайські машини", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. Стримати зниження цін на старі автомобілі зможе висока плата - від $1800 - за першу реєстрацію імпортних автомобілів старше восьми років.
У сегменті побутової техніки найбільше зниження цін буде на холодильне обладнання - діапазон імпортних мит на холодильники знизиться з 5-50% до 5-10%. "Але буде і жорсткість митного контролю, тому зниження цін на холодильники може бути в межах 5%", - впевнений Ваврищук. При цьому експерт нагадав про введення Мінекономіки антидемпінгового мита на імпорт побутовий холодильної та морозильної техніки з Туреччини та Китаю до 2013 року в розмірі 97,71% і 135,45% відповідно. Тому експерт вважає, що знизяться ціни лише на дорогі моделі холодильників, тоді як дешеві можуть подорожчати.
Чекаючи дефляції
Традиційно найбільш помітного зниження цін внаслідок приєднання до СОТ аналітики очікують на ринку продуктів харчування. Вступ у цю організацію вважається одним з найефективніших механізмів стримування інфляції. Втім, світове зростання цін на продовольство, яке почалося в середині 2007 року, знижує позитивні очікування аналітиків - імпорт дорожчає так само швидко, як і товари, зроблені в Україні. "Режим СОТ не вплине лише на три продуктові групи - риб'ячу ікру, каву та рослинні олива. З усіх інших груп ціни будуть мінятися", - впевнений директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка.
Збитки від вступу до СОТ і зниження імпортних мит можуть потерпіти винороби. "Наслідки змін такі: пляшка імпортованого вина теоретично повинна подешевіти в роздробі на 20 грн, пляшка коньяку - на 15 грн", - говорить керівник аналітичної служби "Першого національного виноробного холдингу" Кирило Прихно. Він вважає, що більш за всіх зниження цін торкне ринку вин і коньяків, представлених у середньому ціновому сегменті - до 100 грн. Тут очікується масова поява нової продукції.
Зниження цін може відбутися і на м'ясному ринку. "Поряд з вином м'ясо належить до тої категорії товарів, які подешевіють після вступу до СОТ", - заявив глава спостережної ради "Фуршет" Ігор Баленко. "Латиноамериканське і польське м'ясо значно дешевше українського. Тому зниження цін на м'ясо і рибу буде одним з найбільших - від 25% до 40%", - підрахувала Наливка. Єдиним виключенням стане м'ясо птаха, яке Україна навіть експортує. "Поки ми не бачимо причин для зміни ціни", - говорить голова ради директорів асоціації "Спілка птахівників України" Сергій Бакуменко. Аналітики неофіційно відзначають, що значна частина м'ясопродукції в Україні виробляється з сировини, ввезеної в країну як "сірий" імпорт, тому відчутне зниження цін буде зафіксовано на м'ясопродукти преміум-класу.
У невигідній ситуації виявляться українські цукрозаводи. За розрахунками ІК Dragon Capital, імпорт в Україну очеретяного цукру-сирцю може досягти рівня 12-13% від обсягу внутрішнього споживання (імпортна квота - 260 тис. т при внутрішнім споживанні 1,8-2 млн т), що буде сприяти "незначному зниженню внутрішніх цін". Втім, кондитери в це не вірять. "Ввізна ставка на цукор в 50% не дозволить ввозити його занадто багато і вплинути на ціни", - впевнений генеральний директор "Укркондитеру" Станіслав Мироненко.
Дешевого хліба не буде
Аналітики аграрного ринку говорять, що для зернового ринку вступ України до СОТ - це можливість розширити обсяги експорту, адже Україна зобов'язалася скасувати кількісні обмеження на експорт зернових, протягом шести років зменшити ставку експортних тарифів на насіння соняшника з 17% до 10% і скасувати експортні індикативні ціни. Такі кроки дозволять виробникам збільшити свої доходи від експорту продукції і підняти внутрішні ціни до рівня світових. "Ціни на зерно в Україні стримуються за рахунок квотування експорту. Це дуже поганий механізм, але після його скасування ціна на українську пшеницю відразу зросте до рівня світових цін. У підсумку подорожчають борошно і хліб", - заявив почесний голова холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк.
За його оцінками, якби скасування квот відбулося зараз, то ціна зерна піднялися б на 30%, хлібобулочних виробів - на 25-30%.
Вступ до СОТ, втім, не повинно вплинути на вартість соняшникової олії та молока. "На внутрішньому ринку вартість олійних досить висока, і підвищення цін можливо лише у випадку зміни світових тенденцій", - пояснив генеральний директор асоціації "Оліяпром" Степан Капшук. Генеральний директор асоціації "Укрмолпром" Василь Бондаренко впевнений, що ціни на молокопродукцію не повинні змінитися. "Наша молочна сировина відповідає внутрішнім стандартам, тому зміни цін чекати не варто, - говорить він. - Інша справа, що міжнародні ринки поки для нас закриті".
Бондаренко вважає, що конкуренція збільшиться в преміум-сегменті, тому що "імпортна ставка з молокопродукції впала майже у шість разів - до 10%" і буде стимулювати зростання імпорту дорогої продукції. Одним з лідерів із зниження цін може стати сир. "У Європі сир дешевший за український на 50-60%", - відзначила Наливка.
Які країни ще не вступили до СОТ
Джерело: СОТ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас