Паливний фак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливний фак

Енергетика
1811
Вчора власник найбільшої мережі АЗС в Україні - "Укрнафта" - припинив продаж палива. В компанії називають причиною цьому недосконалість законодавства про тендерні закупівлі за державні кошти.
Однак учасники ринку пов'язують припинення продажів нафтопродуктів зі зниженням об'ємів переробки на основному постачальнику палива на АЗС "Укрнафти" - ЗАТ "Укртатнафта". Припинення продажів палива на 563 заправках компанії, на думку експертів, може викликати зростання цін на нафтопродукти в країні на 12-15%. ВАТ "Укрнафта" - найбільша нафтова компанія України. Добуває 4,2 млн т нафти ы 3,35 млрд кубометрів газу на рік.
Володіє найбільшою мережею АЗС у країні (563 заправок), на частку якої доводиться 11% роздрібних продажів палива. Для порівняння: у найближчого конкурента - мережі WOG - 290 заправок. Виторг в 2007 році - 13,609 млрд грн, чистий прибуток - 1,238 млрд грн. 50%+1 акція "Укрнафти" належить НАК "Нафтогаз України", 42% - групі "Приват", близько 8% - акціонерам Укрсиббанку та фондовим посередникам.
Про те, що "Укрнафта" призупинила реалізацію світлих нафтопродуктів через власну мережу АЗС, вчора повідомила прес-служба компанії. В "Укрнафті" пояснили це тим, що компанія не змогла закупити паливо через недосконалість закону "Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти". Відповідно до закону компанія повинна була закупити паливо на тендерній основі, причому постачальник повинен був установити ціну на нафтопродукти до проведення тендера. "Але великі постачальники відмовляються фіксувати ціну поставки, тому що вартість палива росте щодня", - говорить фінансовий директор компанії Володимир Пустоваров.
Незважаючи на це, "Укрнафті" все-таки вдалося знайти одного постачальника, що погодився продавати паливо, попередньо зафіксувавши ціну. У цьому випадку угода повинна була бути схвалена міжвідомчою комісією з держзакупівель. Однак, як стверджує Пустоваров, комісія відмовилася погодити договір.
Тим часом член міжвідомчої комісії з держзакупівель, глава Тендерної палати Володимир Лаба переклав всю відповідальність за сформовану ситуацію на "Укрнафту". "Вони подали заяву тільки 8 лютого, через тиждень ми його прийняли до розгляду і вже 21 лютого задовольнили, дозволивши проводити тендер з одним продавцем, - пояснила Лаба. - Заяви "Укрнафти" - спроба перекласти на нас провину за свою неросторопність".
Гендиректор "Галич-Петроль" Богдан Радько пов'язує зупинку продажів палива на АЗС "Укрнафти" зі зниженням обсягів переробки її основним постачальником - "Укртатнафтою". "Після того як контроль над Кременчуцьким НПЗ (належить "Укртатнафті") одержала група "Приват", "Татнафта" перестала поставляти на нього сировину, і обсяг переробки знизився", - погоджується гендиректор "Донецкойлсервісу" Віктор Мартиросян. Нагадаємо, у вересні 2007 року посада голови правління ЗАТ "Укртатнафта" зайняв Павло Овчаренко. Тоді перший віце-президент "Татнефти" Наіль Маганов обвинуватив його у зв'язках із групою "Приват".
З початку лютого Кременчуцький НПЗ (належить "Укртатнафті") переробив лише 199 тис. т нафти, тоді як до вересня минулого року - до 500 тис. т нафти на місяць, відзначає заступник гендиректора об'єднання "Укрнафтохімпереработка" Віталій Давій. Таким чином, незважаючи на початок поставок на підприємство нафти з Іраку Чорним морем, обсяги переробки на ньому знизилися вдвічі.
Припинення продажів палива на заправках "Укрнафти " може призвести до росту цін на нафтопродукти в масштабах країни, вважає заступник директора центра "Псіхея" Геннадій Рябцев. "Якщо українські заправки, на частку яких доводиться 11% продажів палива в країні, перестануть продавати нафтопродукти, клієнти кинуться купувати їх на інших АЗС. Власники останніх, у свою чергу, почнуть викуповувати запаси палива на НПЗ і імпортерів, - погоджується аналітик компанії UPECO Сергій Куюн. - Механізм той же, що й у банківських кризах: почнеться ажіотаж, що обов'язково потягне за собою зростання цін".
В результаті паливо може подорожчати на 12-15%, підрахував Радько. Станом на вчора вартість бензину АІ-95 на АЗС становила 5,26 грн/л, АІ-92 - 4,92 грн/л, А-76 - 4,71 грн/л, дизпалива - 5,11 грн/л.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас