Монетb дорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монетb дорожчають

Банківські метали
914
Минулого тижня банки почали піднімати роздрібні ціни на нацбанківські пам'ятні монети - залежно від різновиду їх вартість збільшилася на 20-50%. Приводом до цього послужила свіжа постанова Нацбанку, яким регулятор дозволив підопічним самостійно встановлювати ціни на свою викарбувану продукцію. Колись НБУ контролював її продаж за фіксованими цінами.
"Якщо раніше ми закуповували монети в Нацбанку за оптовими розцінками і продавали населенню за зазначеною вартостю, то новим документом банкам дозволено встановлювати ціни на свій розсуд. Таким чином, відкривається можливість для заробітків. Скажімо, монети, які ми сьогодні закуповуємо за 9-14 грн., продаємо вже аз 20-25 грн., а з виробів із срібла вартістю 261 грн. фінустанови виставляють цінник на 300 грн.", - відзначила в інтерв'ю Діловій столиці директор операційного департаменту банку "Фінанси та Кредит" Галина Калашнікова.
Цим неприємні новини для українців не закінчаться. За словами фінансистів, найближчим часом у громадян можуть з'явитися проблеми із придбанням монет навіть за підвищеними цінами, причому з тієї ж причини - через новий документ центробанку, яким той разом зі зміною цінової політики відкоригувала і правила продажу.
"Протягом останніх двох років нацбанківськї монети спочатку продавалися банкам-дистриб'юторам (таких було близько десяти), не викуплені ж обсяги одержували територіальні управління НБУ.
Нові правила встановлюють іншу послідовність: першими будуть одержувати монети підрозділу центробанку, і лише потім придбати їх зможуть дилери", - розповів "ДС" головний менеджер з дорогоцінних металів Райффайзен Банку Аваль Алла Іщенко.
Ними зможуть стати всі фінустанови, які подали заявки, а не десятка вибраних банків, як раніше. Як тільки територіальних підрозділів центробанку, що повернув собі першочергове право на продаж монет населенню, значно менше, ніж відділень банків-дилерів, то, щоб купити викарбуваний виріб Нацбанку, бажаючий змушений буде вишикуватися в чергу. До того ж експерти допускають активізацію перекупників, які напевно захочуть нажитися на слабокостях колекціонерів і почнуть оптом скуповувати монети в теруправліннях для їх подальшого перепродажу.
Одночасно, на думку фахівців, відбудеться і перебудова банківського монетного ринку. Очікується, що найближчим часом на ньому спробують висадитися не менш десятка банків-новачків, яких залучать підвищені заробітки, що стали можливими. Якщо врахувати, що до дилерів монети будуть попадати лише в другу чергу (після теруправлений Нацбанку), то поява на додаток до всьому ще й нових гравців донезмоги загострить конкуренцію на ринку.
А це, на думку фінансистів, може спровокувати зникнення ринку його старожилів (або істотне зменшення їх частки), чиї і без того скромні заробітки почнуть падати. "В 2007 р. у структурі проданих нами монет вітчизняні займали 55% загальної кількості. Однак у структурі наших заробітків від цього бізнесу пропорція інша - українські принесли лише 6% доходу. У нових умовах ми зосередимо зусилля на продажах монет іноземного виробництва", - розповіла Алла Іщенко.
За прогнозами, в 2008 р. закордонні закупівлі наших банків зростуть відразу на 45-50%.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас