Страховики зможуть купувати цінні папери ДІУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики зможуть купувати цінні папери ДІУ

Кредит&Депозит
337
У п'ятницю Кабінет міністрів схвалив проекти змін до законів, які дозволять страховим компаніям і недержавним пенсійним фондам купувати облігації Державної іпотечної установи (ДІУ). У ДІУ вважають, що підвищений попит на його цінні папери зможе зробити їх більше конкурентоспроможними на ринку. Але страховики не мають наміру поспішати з покупкою облігацій ДІУ, тому що вони дають меншу прибутковість, ніж інші фінансові інструменти.
Глава Дерфінпослуг Валерій Альошин повідомив, що Кабінет міністрів у п'ятницю схвалив проекти змін до закону "Про страхування" та "Про недержавне пенсійне забезпечення", які дозволять страховим компаніям (СК) і недержавним пенсійним фондам (НПФ) купувати іпотечні облігації ДІУ. Заступник голови правління ДІУ Сергій Москаленко пояснив, що страховики зараз не можуть формувати технічні резерви іпотечними облігаціями ДІУ, тому що вони не рейтингуються, а тому не можуть мати рейтинг інвестиційного рівня, як це вимагає ст. 31 закону "Про страхування".
При цьому закон дозволяє СК інвестувати "у напрямки економіки України, затверджені Кабміном". Уряд ще 25 липня 2005 року доповнило цей список "розвитком ринку іпотечного кредитування шляхом покупки облігацій ДІУ". Але через норму про рейтинги страховики так і не одержали можливості купувати облігації. Зміни дозволяють її обійти - СК і НПФ дозволять купувати облігації ДІУ, випущені під держгарантії.
Зараз іпотечні облігації ДІУ в основному купують банки-партнери, тому що ці цінні папери включені в II рівень лістингу ПФТС і приймаються НБУ як застава для рефінансування. У ДІУ впевнені, що зміни законодавства дозволять підвищити інтерес до його облігацій. "Індикатором ринку є облігації внутрішньої державної позики, тому ми пропонуємо прибутковість з своїх паперів вище на 40-50 базових пунктів і більше, - відзначив Сергій Москаленко. - Покупка облігацій новими емітентами пожвавить ринок і зробить їх більше конкурентними".
Учасники ринку говорять, що поки не зацікавлено в придбанні цінних паперах ДІУ. "Держоблігації - це, звичайно, покриття "номер 1", але з урахуванням того, що ставки з них низькі (останнє розміщення під 9,33%), а також невизначеність після іпотечної кризи, я б не став у них вкладати", - сказав глава спострежної ради СК "Страхові традиції" Дмитро Гончаров. "Поки існує контроль над формуванням страховими компаніями резервів на звітну дату, а не на щодня, вони не будуть зацікавлені в покупці цих паперів, - впевнений голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга. - Ми можемо періодично купувати для звітності облігації ДІУ, але для нас більш зрозумілі ОВДП, які менш ризикові та обертаються легко".
Пріоритетом при формуванні резервів у страховиків залишаються депозити. "Банківські депозити дають не стільки гарну прибутковість (близько 12,5%), скільки дозволяють робити бізнес, - відзначив Нельга. - Із суми, покладеної страховою компанією в банк на депозит, близько 50% повернеться в компанію клієнтськими платежами. Рентабельність такого бізнесу близько 25%". ДІУ повинне запропонувати небанківським установам додаткові послуги, щоб вони почали купувати облігації, вважають опитані страховики. Сергій Москаленко вчора повідомив, що ДІУ має намір почати аккредитувати страхові компанії, які будуть купувати іпотечні облігації, і запропонує СК банкам для роботи із програм кредитування соціального житла.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас