Куплю газ. Без посередників. Недорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куплю газ. Без посередників. Недорого

Енергетика
2795
Візит прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Москви 20-21 лютого оцінений неоднозначно. В "Газпромі" відразу ж після закінчення переговорів дали зрозуміти: ні про що конкретно з Тимошенко газова монополія не домовилася, мовляв, переговори буде продовжено. Сама ж Юлія Володимирівна і після повернення до Києва, і на засіданні Кабміну 22 лютого назвала переговори успішними: "Я задоволена газовими переговорами з президентом, прем’єром і представниками "Газпрому".
І вже сам факт, що зустрічі глави українського уряду з президентом РФ Путіним, прем’єром Зубковим і головою правління ВАТ "Газпром" Міллером відбулися, свідчить про те, які неймовірні зусилля були докладені для цього командою прем’єра. Адже, вилітаючи до Москви, вона не мала підтвердження на жодну з названих зустрічей. Не те щоб незваним гостем, а й без відповідної для такого випадку кропіткої підготовки. Адже ні секретаріат президента, ні МЗС і пальцем не поворухнули, щоб забезпечити успіх візиту українського прем’єра до Білокамінної. За нашими даними, про зустріч Путіна з Тимошенко на прохання керівника групи її радників домовлявся Усманов. Причому частину з відведеного для зустрічі часу Тимошенко і посол Черномирдін просто прочекали президента РФ у його Ново-Огарьовській резиденції...
Наші державні мужі вже давно партизанськими загонами їздять в одні і ті ж місця, намагаючись при цьому в кращому випадку не помічати колег. Тож ні для кого не секрет, що Україна так і не навчилася на зовнішній арені виступати єдиним фронтом і єдиною командою, що однозначно забезпечило б значно більший успіх усім її ініціативам і переговорам. От і Юлії Тимошенко довелося виконувати радше довільну програму, аніж обов’язкову - як для чиновника її рангу.
Проте, резюмуючи результати переговорів на засіданні уряду, Тимошенко зазначила, що з "Газпромом" (а точніше, із його 100-відсотковою дочірньою компанією "Газпромекспорт") досягнуті домовленості про підписання прямих договорів із НАК "Нафтогаз України" на закупівлю газу для України вже в першому кварталі ц.р., тобто без посередника. А в принципі, йшлося про довготерміновий контракт років на 25-30. І хоча росіяни продовжували казати про створення СП між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України", як відразу після переговорів Путіна і Ющенка пропонував "Газпром" (про що "ДТ" докладно писало в попередньому номері), Тимошенко на це не погодилася. "Україна має отримати стабільні контракти, а не так, як це є нині, коли корумповані посередники підписують договір раз на місяць", - підкреслила вона.
Втім, система прямих закупівель газу "Нафтогазом" на російсько-українському кордоні - без посередника "УкрГаз-Енерго" - діятиме до 1 квітня. Якщо ж із настанням цієї дати не будуть врегульовані всі нюанси взаємовідносин, то все може змінитися. "Під час багатогодинних переговорів із "Газпромом" ми намітили чіткий план скидання з України ярма "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго". Але цей шлях не буде простим", - заявила Тимошенко. І хоча прем’єр попередила всіх про те, щоб не підписували договори з "УкрГаз-Енерго", це в принципі не поширюється на приватні і більшість великих промислових підприємств. Тож навіть присутність на переговорах у "Газпромі" керівника "УкрГаз-Енерго" Ігоря Вороніна (який, до речі, перебуває у відпустці) не врятувала поки цього посередника від різкого урізання його частки на внутрішньоукраїнському ринку газу, оскільки Національна комісія регулювання електроенергетики обмежила квоту цього посередника до 5 млрд. кубометрів на рік. Крім того, як зазначила прем’єр, уряд на сьогодні не володіє повною інформацією про стан розрахунків між "Нафтогазом" і посередниками.
Тим часом "Нафтогаз" не має оформлених контрактів на газ із листопада 2007 року і по березень 2008-го. Зате йому вже приписали казкові борги, котрі під час візиту Тимошенко доповнили ще й товарною частиною - газом.
Хоча повне звіряння взаєморозрахунків і поставок газу між "Газпромом", "Нафтогазом", "РосУкрЕнерго" і "Укргаз-Енерго" ще триває, невдовзі після зустрічі Путіна і Ющенка росіяни зафіксували ці борги в проекті "Угоди про розвиток відносин у газовій галузі". Проект угоди "Газпром" планував підписати з "Нафтогазом", але чомусь у ст. 5 цього проекту йдеться про такі борги, які сторони нібито визнають за потрібне погасити:
1) Зобов’язання ROSUKRENERGO AG перед ВАТ "Газпром" (ТОВ "Газпромекспорт"):
- повернення 1,49 млрд. кубометрів завезеного в Україну за сервісним контрактом ТОВ "Газпромекспорт" російського природного газу;
- повернення 3,5 млрд. кубометрів центральноазіатського природного газу на західному кордоні України, оплачених ТОВ "Газпромекспорт" у листопаді 2007 року.
2) Заборгованість компанії ROSUKRENERGO AG перед компаніями групи "Газпром", яка станом на 11 лютого ц.р. становить (млн. дол.): борг ROSUKRENERGO AG перед ТОВ "Газпромекспорт" - 353,0;
борг ROSUKRENERGO AG перед ЗМБ - 53,0;
борг ROSUKRENERGO AG перед ТОВ "Газпромекспорт" за газ, проданий у ПСГ України, - 606,7.
Всього прострочена заборгованість - 1012,7.
Крім того:
- залишок реструктурованої заборгованості за газ, поставлений в серпні-листопаді 2006 року, на суму 849 млн. дол. - 566,0;
- вартість 1,2 млрд. кубометрів російського газу за ціною 314,64 дол. за 1000 кубометрів, отриманих у січні, - 377,6.
3) Заборгованість компанії ROSUKRENERGO AG перед "Газпромом" за наданим кредитом становить 450 млн. дол.
4) Заборгованість ЗАТ "УкрГаз-Енерго" перед банками-кредиторами.
Очевидно, що всю цю заборгованість "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго" намагаються перекласти на НАК "Нафтогаз України". Поки що їм вдалося це зробити лише на суму 1 млрд. дол. Україна пообіцяла найближчим часом погасити ці борги.
Як заявила прем’єр, під час переговорів у "Газпромі" українській делегації вдалося з’ясувати, що "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго" сформували величезну кількість боргів України перед РФ.
Та й це ще не все. Для представників "Нафтогазу" це не стало такою вже великою несподіванкою. А от прем’єру було неприємно почути про те, що "Нафтогаз" нібито винен ще і газ у буквальному значенні цього слова. Не багато не мало - 4 млрд. кубометрів. "З’ясувалося, що в попередні роки вони (посередники) використовували газ, передбачений на 2008 рік. Вони передали нам дисбаланс у 4 млрд. кубометрів газу, який не було враховано як заборгованість "Нафтогазу", - повідомила прем’єр. І тепер велике запитання: хто, кому і за яку ціну мусить повернути цей зниклий газ? Росіяни, "РосУкрЕнерго" запевняють, що це газ російський, який зберігався в українських підземних сховищах. І ціна йому - 320 дол. за 1000 кубометрів. "Нафтогаз" поки не погоджується. І справді: а чому це не туркменський газ за 130 дол.? Мовляв, надайте документи...
Коли на ринку газу існували просто ланки одного ланцюга, що замикається на РУЕ (або "Газпром"), дисбаланс газу в 3-5 млрд. кубометрів на початку кожного року справді не враховувався належним чином. А навіщо - адже всі свої, порахуємося. Тепер ланцюг розірваний і екс-глава "Нафтогазу" та Мінпаливенерго України Юрій Бойко разом з Ігорем Вороніним вже не можуть так просто "закрити" проблему зниклого невідомо куди газу...
У зв’язку з цим дуже примітною була заява екс-глави Мінпаливенерго, члена парламентської фракції Партії регіонів Юрія Бойко (ІА "Росбалт", 21.02.08 р.). Знаючи про дисбаланс газу, він спробував перевести стрілки на "Нафтогаз". Мовляв, закиди з боку прем’єра Юлії Тимошенко на адресу компанії "РосУкрЕнерго" мають на меті відвернути увагу суспільства від того, що коїться в країні через несанкціонований відбір газу.
Бойко вважає, що з 1999 року Україна не мала такого досвіду, як несанкціонований відбір і безконтрольне використання газу. "На жаль, у січні нинішнього року ми вже зіштовхнулися з цим явищем. І будь-які роз’яснення, котрі намагаються щодо цього робити члени уряду, не гідні того, що Україна втрачає свій авторитет надійного, прогнозованого партнера з поставок і транзиту енергоносіїв у Європу", - впевнений Бойко.
На думку "регіонала", ситуація з поставками газу в Україну створилася справді загрозлива. А чи не він сам до цього причетний?.. І кому, як не йому, знати, по-перше, куди зник газ із українських "підземок", а по-друге, куди ділися гроші за газ, зібрані при ньому в листопаді та грудні?
У такій ситуації Бойку легко переводити стрілки на прем’єра Тимошенко і нібито підтримувати гнів президента Ющенка стосовно неоплачених українських боргів.
Треба сказати, президент використовує нагоду зайвий раз дорікнути прем’єрові, хоча напередодні її візиту "Нафтогаз" перерахував мільярд гривень у рахунок погашення боргу. Буквально напередодні засідання Кабміну 22 лютого Ющенко в інтерв’ю російській газеті "Время новостей" заявив про непослідовність уряду в питанні виплати боргу "Газпрому" за спожитий Україною газ.
"З погляду реакції на цю річ, звісно, вона заслуговує на найбільш негативну, повторюю, найбільш негативну, оцінку. Що може бути відповіддю на таку непослідовну поведінку?" - сказав Ющенко.
"Я відверто скажу: вектор прийняття рішень може бути дуже широкий. І це вже стосується питань безпеки країни, ритмічного постачання ресурсами, успішної роботи нашої економіки та інших речей, які, може, стосуються вже не прикладної частини наших відносин, а морально-етичного їх боку", - додав він.
"Чотири місяці не здійснюються розрахунки, чотири найхолодніші, зимові місяці... Які для цього підстави? Хіба це нормально? Я дав слово президенту Росії. Для мене як для президента ця ситуація принизлива, тому що, коли чесно, ця проблема виїденого яйця не варта", - підкреслив президент.
Говорячи про свої домовленості з Путіним і про можливу ліквідацію посередників у газовій сфері, президент зазначив: "Треба почати з того, що в Росії в особі "Газпрому" є власний газ. Нас найменше цікавить, хто в Росії займається питанням видобутку і доставки газу до українського кордону. Нас цікавить питання, що відбувається після українського кордону? Що робиться з погляду організації ринку, механізмів постачання газом населення? І проблема створення посередника "УкрГаз-Енерго", який став на кордоні купувати газ і далі його розподіляти в різних комбінаціях".
Ющенко наголосив, що йому незрозуміло, чому на кордоні України газ купує не державна монополія "Нафтогаз" із наступним розподілом, а створена структура, "яка складно керується "Нафтогазом".
Нам же незрозуміло, чому президент Ющенко вдруге штовхає ринок України в руки "складно керованого "Нафтогазом" СП"? Тим паче, якщо сумнівається чи навіть упевнений у незаконності дій такої структури? Адже саме він доручив 2006 року прем’єру Єханурову погодитися на підписання такого статуту СП "УкрГаз-Енерго", який дозволив цій компанії отримати половину, причому найбільш платоспроможну, українського ринку. Саме за згодою президента (бо Кабмін був проти) статут "УкрГаз-Енерго" складено так, що Воронін може залишатися главою цієї компанії протягом семи років. І хіба не Ющенко домовився з Путіним 2008 року про створення СП 50:50?..
Тепер росіяни, як повідали наші джерела в делегації, кажуть: ми вже на вашому внутрішньому ринку газу; ваш президент нам пообіцяв 50% вашого ринку, Воронін працюватиме ще п’ять років, нас це влаштовує. Якщо вас - ні, звертайтеся до свого президента і платіть за газ 320 дол.
А наш президент тепер вже заявляє про "УкрГаз-Енерго" і його непідконтрольність: "Саме це серйозно ускладнює і нормативно-правові відносини. З цього питання йде дискусія".
Так от, цю дискусію саме і продовжила в Москві прем’єр Тимошенко. І не так вже безуспішно, як може видатися на перший погляд, хоча й не так результативно, як нам усім хотілося б.
Чим керувалася Юлія Володимирівна? Слід гадати, директивами, які на такі переговори погоджує і особисто підписує президент України. На директивах для Тимошенко стоїть гриф "Секретно". Але наскільки відомо "ДТ", жодної конкретики в них не міститься. Президент відмовився дати точні вказівки. Мовляв, керуйтеся моєю домовленістю з Путіним і рішеннями РНБО. Ну це приблизно так, якби вам сказали купити квартиру, але не пояснили, де і за скільки - елітну в центрі Києва чи хрущовку ближче до Вишневого. Ну не хоче залишати Ющенко свої пальчики на газових документах... А усні домовленості президентів, як той казав, до справи не пришиєш.
Один із політичних лобістів "РосУкрЕнерго" в Україні в приватній розмові заявив: "Ви хочете позбутися посередників? Спробуйте. Російська сторона весь час пропонуватиме неприйнятні умови, тож до квітня все повернеться на свої місця. І люди, і схеми"...
Переговори тривають...
Алла Єрьоменко
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас