МВФ радить Україні перейти від курсового до інфляційного таргетирування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ радить Україні перейти від курсового до інфляційного таргетирування

Казна та Політика
326
Перехід до інфляційного таргетирування дозволить Національному банку України (НБУ) ефективніше боротися з інфляцією і забезпечить кращі умови для підтримки макроекономічної стабільності, сказав постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Балаш Хорват в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.
Інфляційне таргетирування передбачає публікацію Нацбанком очікуваного рівня інфляції з наступним дотриманням запланованого показника за допомогою дисконтної ставки та інших монетарних механізмів. Таким чином, планується замінити існуючу систему курсового таргетирування, при якій показником макроекономічної стабільності є курс долара.
"Ключовою передумовою для впровадження таргетирування є визнання й підтримка урядом інфляційної мети, діюча політика Національного банку по її забезпеченню й незалежність НБУ у своїй діяльності", - відзначив представник МВФ в Україні.
Існуюча система твердого фіксованого курсу долара, на думку економіста, значно обмежує можливості НБУ й українського уряду щодо регуляції грошово-кредитного ринку.
"Україні з її порівняно невеликою економікою дуже не вистачає свободи дій, щоб, утримуючи фіксований обмінний курс, одночасно використати ринкові інструменти для ефективного регулювання грошово-кредитного ринку, - відзначив Хорват. - Свобода дій ще більше обмежується внаслідок падіння процентних ставок у США".
При тому представник МВФ відзначив практичні успіхи при застосуванні інфляційного таргетирування в країнах з перехідною економікою.
"У випадку послідовного упровадження інфляційне таргетирування досить ефективне, що було доведено на практиці в багатьох країнах з перехідною економікою, зокрема, у Польщі та Чехії", - відзначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас