Ріст цін б'є по малозабезпеченим українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ріст цін б'є по малозабезпеченим українцям

Казна та Політика
232
Ріст цін найбільш відчутно впливає на домогосподарства з найменшим рівнем доходу, констатує доктор економічних наук Андрій Ревенко. "Це обумовлено випереджальним зростанням цін на продукти харчування в порівнянні з іншими групами споживчих витрат", - пояснює він.
Учений нагадує, що при поділі всіх українських домогосподарств за рівнем прибутку на десять рівних груп, у першій, найбільш бідній групі витрати на харчування в 2006 році складали 62,8% всіх видатків, а в найбагатшої десятої - усього 45,2%.
"Зрозуміло, що при збільшенні торішніх цін на продовольство майже на чверть (на 23,7%), це збільшення цін у першу чергу вдарив по самих незабезпечених групах населення", - підкреслює Ревенко.
Підвищення цін, на думку економіста, стає особливо помітним для найменш заможних українців ще й тому, що швидше всього дорожчають найдешевші продукти харчування.
"По наших розрахунках, по всьому споживчому кошику товарів і послуг індекс споживчих цін в 2007 році для першої й другої груп (з найнижчими прибутками) виріс на 18-19%, а для дев'ятої й десятої, з найбільш високими прибутками, - приблизно на 13-15%", - резюмував учений, відзначивши, що "соціально справедливіше було б навпаки".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас