ДКЦПФР зареєструвала звіт про розміщення додемісії НЗФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР зареєструвала звіт про розміщення додемісії НЗФ

Фондовий ринок
240
Державна комісія цінних паперів і фондового ринку України (ДКЦПФР) зареєструвала звіт про розміщення додаткової емісії акцій ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" (НЗФ, Дніпропетровська обл.), за підсумками якої статутний капітал товариства збільшиться в 5,1 разів, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в ДКЦПФР.
"У комісії не було підстав не реєструвати звіт про розміщення випуску акцій НЗФ", - сказав співрозмовник агентства в п'ятницю.
За його словами, звіт про розміщення спірної емісії "Дніпроенерго" у ДКЦПФР на реєстрацію ще не надходив.
Джерело також повідомило, що комісія не зареєструвала додаткову емісію акцій ВАТ "Київмедпрепарат", що оскаржується через те, що один з найбільших у світі інвестиційних фондів не був допущений на збори акціонерів, на якому міноритарії мали намір заблокувати цю емісію.
Як повідомлялося, рішення про збільшення статутного капіталу НЗФ на 312 млн грн - до 387,884 млн грн акціонери прийняли 22 листопада 2007 року, закрите розміщення тривало з 14 січня по 1 лютого, а підсумки емісії акціонери затвердили на зборах 7 лютого.
Курс покупки акцій НЗФ на фондовій біржі ПФТС номіналом 0,25 грн на момент проведення листопадових зборів становив 10-11 грн за акцію і до кінця 2007 року зріс до 15-15,6 грн, що відповідало капіталізації більше 4,55 млрд грн. Напередодні початку розміщення 11 січня 2008 року він різко обвалився - до 3 грн, а зараз перебуває на рівні 6,2 грн, тоді як котирування продажу становлять 9,8 грн.
НЗФ - одне з найбільших у світі підприємство з виробництва силікомарганцю і феромарганцю. В 2007 році завод наростив виробництво силікомарганцю на 22,3% - до 768,1 тис. тонн, феромарганцю - на 4,5%, до 272,2 тис. тонн.
За підсумками 2006 року НЗФ збільшив чистий дохід від реалізації продукції на 7,5% - до 2,651 млрд грн, його чистий прибуток склав 1,15 млн грн. Підприємство поки не оголошувало показників діяльності за 2007 рік.
Фонд держмайна в травні 2003 року продав промислово-фінансовому консорціуму "Придніпров'я" 25% акцій НЗФ за 205 млн грн, у серпні того ж року - ще 25%+1 акція за 205,5 млн грн. Суди в 2005 році визнали ці продажі незаконними, Верховний суд України 20 січня 2006 року підтвердив їхні рішення. Однак ці пакети так і не були повернуті державі, оскільки ФДМ на практиці не міг домогтися виконання рішення суду.
Повторна спроба в суді домогтися повернення пакетів привела до того, що 6 червня 2007 року Київський господарський суд повністю відмовив у позові Генпрокуратурі про визнання недійсними приватизаційних актів і договорів купівлі-продажу 50%+1 акція НЗФ, це рішення суду оскаржене не було і набуло чинності.
Юлія Тимошенко, що знову очолила наприкінці минулого року уряд України, на початку січня заявила, що рішення Верховного суду про повернення державі НЗФ повинне бути виконане. Відповідаючи на запитання про те, що за підсумками емісії пакет акцій у розмірі 50%+1 акція, що держава намагалася повернути, буде розмитий, прем'єр висловила надію, що новий керівник Фонду держмайна (ФДМ) зможе "детально розібратися у всіх чорних, тіньових, незаконних діях і забезпечити надалі чесну ринкову приватизацію". Однак зміна глави ФДМ затримується через непрацездатність Верховної Ради.
Паралельно проходив конфлікт між міноритарними акціонерами НЗФ на чолі з акціонерами групи "Приват" (Дніпропетровськ), що підтримували реприватизацію та володіють великими марганцеворудними активами, і ПФК "Придніпров'я", підконтрольний групі "Інтерпайп" (Дніпропетровськ, восени 2007 року реструктуризовано в EastOne). Але влітку 2007 року найбільший власник "Інтерпайпу" Віктор Пінчук заявив, що обидві сторони працюють на НЗФ разом, однак відмовився від більш докладних коментарів
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас