Скільки потрібно спати перед роботою? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки потрібно спати перед роботою?

1639
Стати "жайворонком" може кожний, якщо погодить свої біоритми із природними процесами. Ранкові "маршрутки" зазвичай заповнені напівсонними та дрімаючими пасажирами. Не так вже й багато тих, хто о сьомій ранку поспішає на роботу бадьорим і повним сил.
А скільки людей умовляють себе по ранках робити зарядку або вчити іноземну мову, але організм завзято відмовляється прокидатися. Видно, така моя природа, зітхають ті, для кого найбільш активний час - вечір. Але деякі ентузіасти впевнені: у кожного з нас є шанс досягти бажаного за допомогою спеціальних тренувань.
"Жайворонків" - у Червону книгу
Особливо корисно спробувати поміняти стиль життя тим, хто при "совиній натурі" працює за графіком і не може побалувати себе по ранках. Для них день починається зазвичай так: "підняти - підняли, а розбудити забули". Приводити себе в норму доводиться вже в офісі, поглинаючи каву або міцний чай, відкладаючи "на потім" усе, що вимагає зосередженості і ясного мислення.
Чи не краще зробити ранок бадьорішим і добрішим? Прихильники системи популярного американського психолога та автора книг з саморозвитку Стіва Павліні на власному досвіді переконалися, що пізній підйом і потреба повалятися в постелі - просто звичка. А виходить, її можна замінити звичкою більш ефективною.
За словами юриста Олени Кравченко, ще три роки тому вона теж не могла прокинутися без міцної кави. А тепер регулярно встає о п'ятій ранку і години 2-3 працює з паперами. Сконцентруватися вранці їй набагато легше, оскільки в таку рань рідні ще сплять, і ніхто не турбує по телефону. Навіть цікаві телепередачі показують лише у вечірній час. Зручно шукати інформацію в Інтернеті: у цей час він швидше вантажиться та за користування доводиться менше платити. А якщо вчити іноземну мову, слова та правила швидше запам'ятовуються. Навіть у вихідні Олена Кравченко встає так само рано і присвячує "запасний час" турботі про свою зовнішність і здоров'я.
Як же домогтися таких змін? Ясно, що поставити будильник на шосту ранку недостатньо. Якщо організм сприймає це як насильство, він буде "мстити" втратою сил, проблемами з тиском, загостренням хронічних захворювань.
"Оскільки вночі всі процеси в організмі сповільнюються, - говорить невропатолог Ксенія Лупан, - можна припустити, що вечірня активність неприродна для нашого організму. Це не вроджена особливість, а наслідок неправильного способу життя та перезбудження нервової системи в другу половину дня. Недарма в мегаполісах "жайворонків" стає усе менше. Хоч занось у Червону книгу. А ті, хто живе ближче до природи, у сільській місцевості, лягають і встають рано".
Узимку корисна "сплячка"
Для початку треба звикнути висипатися. Щоб підготувати організм до відпочинку, не варто навантажувати його зайвими калоріями: вечеря повинна бути не щільна і не пізніше, ніж за 2-3 години до сну. Важливо виключити стимулятори - каву, чай, спиртне. Якість відпочинку залежить і від постелі: підійде твердий або ортопедичний матрац, невисока подушка. Якщо не спиться, провітріть приміщення, прийміть теплу ванну або прогуляйтеся перед сном.
Коли лягати спати тим, хто хоче встати о шостій? Класична відповідь: о 22.00, щоб поспати 8 годин. Однак послідовники Стіва Павліні впевнені, що це - розповсюджена помилка. Щоб як слід виспатися, сьогодні вистачить і 5 годин, а завтра - 9 мало. Це залежить від погоди, стану здоров'я, магнітних бур і навіть пори року. Наприклад, зараз, узимку, коли темніє рано, в обійми Морфея краще відправлятися раніше. Тому йти в ліжко треба, коли цього вимагає організм, а кращий сигнал від нього - природна сонливість. У людей, що практикують ранній підйом, відбій відбувається від 21.00 до 24.00 залежно від утоми. Особливо дбайливо треба ставитися до організму під час хвороб, а також, коли випадають незвичні перевантаження або стреси.
Краще, якщо час, проведений у постелі, буде кратний 1,5 - наприклад 6 або 7,5 годин. Саме за такий період змінюються повільна та швидка фази сну. Якщо ж їхній цикл перервати на середині, не буде відчуття завершеного, повноцінного відпочинку.
Якщо почуваєте, що долає сонливість, але вам ще необхідно завершити свої справи, проведіть у ліжку 5-10 хвилин. Організм настроїться на відпочинок, і вечірні турботи ви будете робити з бажанням скоріше повернутися в ліжко. При цьому менший ризик, що ви захопитеся чимсь і не дасте собі заснути вчасно. Радять "колишні сови" відмовитися і від перегляду телевізора хоча б за годину до сну, краще почитати. Мерехтливе світло екрана дратує мозок. А гостросюжетні кінофільми - додаткове навантаження підсвідомості, що у сні намагається впоратися з пережитими за день стресами. І взагалі: чим спокійнішим буде відбій, тим бадьоріший підйом.
Принада для соні
Спланувати ранок краще ввечері. Підготувати одяг, сніданок, необхідні папери... Але головне - заздалегідь придумати собі "подарунок". Це повинна бути приємна справа або розвага, якою ви можете зайнятися відразу після пробудження. Корисні, але без зайвого ентузіазму нововведення не беруться до уваги. Когось порадує ванна з піною, аромамасаж. Для іншої людини стимулом можуть бути солодощі, які вона буде дозволяти собі тільки вранці.
Третя займеться улюбленою колекцією, четверта почитає перерваний на цікавому місці детектив... Загалом, ідей стільки ж, скільки людей. Головне, щоб "принада" у буквальному значенні могла підняти лежачого. Нагадування про радість, що очікує, напишіть кольоровими фломастерами на папері. Цей "плакат" розмістіть з вечора так, щоб вранці він першим попадався вам на очі. А по дорозі до будильника розмістіть одяг, що ви одягаєте вранці. Якщо ви, трохи прокинувшись, "обмундируєтеся", бажання лягти назад у ліжко буде набагато слабше.
"Під час підготовки до тренінгу "Керування в часі", я вивчала кілька методик більш раціонального використання часу, - розповідає бізнес-тренер Олена Рубанець, що зуміла з "сови" перетворитися в "жайворонка". - Ця програма призначена для всіх, хто хотів би мати 2-3 зайві години в добі. Природно, і сама я постійно експериментую зі способами ефективніше розпоряджатися часом. Мені подобається вставати до світанку і багато чого встигати, займатися йогою".
Щоб така звичка закріпилася, важливо місяць протриматися без збоїв у режимі. Те, що строк експерименту не такий вже і великий, діє підбадьорливо. Початківці думають: якщо життя "жайворонка" мені не підійде - кину цю витівку. Але всього чотири тижні ранніх підйомів - і вранці починаєш відчувати себе набагато бадьоріше, ніж раніше. А через півроку цей ритм життя стає природним...
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас