Сталеві нерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сталеві нерви

Енергетика
401
Чому газові переговори з Росією вже не впливають на український фондовий ринок…
12 лютого голова правління Газпрому Олексій Міллер заявив про плани відсторонити компанію RosUkrEnergo від поставок газу в Україну. За словами президента України Віктора Ющенка, ціна на газ в 2008 році залишиться на рівні $179,5 за кубометр.
Однак деякі політологи вже поспішили припустити, що ціна газу для українських споживачів збільшиться з появою нового посередника (СП Газпрому та Нафтогазу України), яким замінять компанію Фірташа. "Ці новини негативно вплинуть на фондовий ринок - більшість компаній - блакитних фішок на ПФТС зав’язані на газі", - затурбувалися біржовики.
У 2005 році, коли газ для України подорожчав з $50 до $95 за куб. м, котирування найбільш газозалежних компаній (хімічних, металургійних і генеруючих) істотно просіли. Акції хімічного концерну "Стирол" наприкінці 2005-го - на початку 2006-го впали на 26%, до кінця 2006 року - ще на 53%. До 2008-го котирування Стиролу так і не повернулися до своїх "догазових" позначок: зараз акції хімкомпанії котируються на рівні 110-120 грн за штуку.
Акції металургів тоді теж подешевшали: котирування Криворіжсталі наприкінці 2005-го впали на 10%.
А ось газові переговори в лютому 2008 року практично не вплинули на котирування українських компаній. Акції Центренерго, Дніпроенерго, Алчевського меткомбінату просіли всього на 2-3%. Котирування Стиролу взагалі зросли на початку лютого на 5,4%. Акції металургів трохи подешевшали, але не на газових, а на світових новинах про подорожчання залізорудної сировини, - пояснюють аналітики.
За словами Володимира Нестеренка, аналітика ІК Concorde Capital, зараз західні інвестори практично не звертають увагу на заяви політиків про перегляд цін на газ: для них важливішим є підсумок переговорів - за якими цінами ті чи інші виробники отримають паливо. "Ще рік тому ринок реагував інакше: більшу роль відігравав психологічний чинник. Якщо деякі інвестори зливали активи на газових новинах, їхній приклад наслідував весь ринок", - згадує Володимир Нестеренко.
На думку аналітика, зараз багато інвесторів розуміють, що нові газові домовленості можуть бути навіть на руку деяким українським компаніям. Наприклад, у разі обмеження поставок імпортного газу в Україну газовидобувні підприємства зможуть збільшити реалізацію сировини внутрішнього видобутку.
Костянтин Дружерученко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас