Інфляція в Україні бере перерву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Україні бере перерву

842
У столичних супермаркетах уперше за багато місяців знизилася вартість макаронів, ковбас і твердого сиру.
За останній місяць ціни на продукти харчування в столичних супермаркетах практично не змінилися. Як показав щомісячний моніторинг газети "Дело", цінники в більшості товарів не змінювалися. Уперше за кілька місяців деякі товари навіть подешевіли. Приміром, макаронні вироби, ковбаси та твердий сир. Лідером здешевлення стало вершкове масло - за 5 місяців воно "скинуло" у ціні в середньому 7%. А от найбільше зростання продемонстрували майонез (порядку 10%) і фрукти (15-20%). Також незначно підвищилася вартість цукру і гречки.
Затишшя після свят
Представники роздробу стабілізацію пояснюють післясвятковим періодом. "Із середини січня в нашій мережі почалося зниження цін практично на всі групи товарів мінімум на 5%. Тенденція до підвищення збереглася тільки на свіжі овочі та фрукти. Особливо ростуть у ціні цитрусові. Це пов'язане з їхнім неврожаєм у світі, а також із труднощами поставок в Україну", - розповідає Олексій Федорчук, керівник групи PR мережі супермаркетів "Еко".
Серед головних причин післяноворічного "затишшя" рітейлори називають зниження попиту з боку покупців. "Споживчий попит на продукти падає, тому, щоб залучити клієнта, торговельні мережі готові йти на зниження цін. Діють так і деякі постачальники", - продовжує Федорчук.
Оператори ринку відзначають, що знижують оптові ціни постачальники м'яса та м'ясних виробів, риби, солодощів, а також лікеро-горілчаної продукції. Знизиться і вартість фруктів і овочів, однак очікувати такого падіння варто не раніше березня, коли на полицях столичного роздробу з'являться овочі та фрукти, вирощені в теплицях.
А як же інфляція
Зниження цін у столичних супермаркетах суперечить даним Держкомстату. За інформацією цього відомства, продукти харчування з початку року подорожчали на 4,3%. Разом з тим інфляція в Києві відстає від загальнонаціональної. За січень збільшення індексу споживчих цін склало у столиці 2,6%, у тому числі на продукти на 3,9%.
Економічні експерти поки не розцінюють показники Києва як лакмусовий папірець подальшого зниження інфляційного зростання в регіонах, однак не виключають, що інфляція цього року буде меншою, ніж у минулому.
За словами аналітика Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталія Кравчука, у різних регіонах використовуються різні механізми контролю над цінами на продукти з боку місцевої влади (обмеження торговельної надбавки, рентабельності і т.д.), тому зниження інфляційних показників у Києві ще не означає аналогічні тенденції в регіонах.
Що стосується самої інфляції, то, за словами керівника Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера, влада усвідомила її небезпеку.
"Міністерство фінансів і Національний банк активно працюють над антиінфляційною програмою. Прогнозують, що інфляція за результатами року буде у звичних для нас межах - 13-14%. Це, звичайно, багато, але не катастрофічно", - каже експерт.
Серед факторів, які будуть стимулювати підвищення індексу споживчих цін в Україні, експерти виділяють плановане збільшення доходів населення (приміром, чергове збільшення мінімальних зарплат очікується з 1 квітня), збільшення розміру споживчого кредитування, а також вплив зовнішніх ринків (у тому числі і за рахунок відкриття експорту для низки зернових культур).
Недорізанюк Тетяна
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас