Парламентська комісія з приватизації виступає проти продажу ОПЗ, ФСК "Море" і заводу "Маяк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламентська комісія з приватизації виступає проти продажу ОПЗ, ФСК "Море" і заводу "Маяк"

Фондовий ринок
340
Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації пропонує президентові зупинити приватизацію ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), конкурс із продажу 99,52% акцій якого був оголошений 20 лютого.
Як говориться в заяві комісії, розповсюдженій у четвер, приватизація цього ефективно діючого підприємства суперечить законам про приватизацію державного майна і про трубопровідний транспорт.
Крім того, комісія запропонувала Кабінету міністрів скоротити пакет акцій ВАТ "Турбоатом", пропонований для продажу, з 75% до 25%, а також відмовитися від приватизації ВАТ "Феодосійська суднобудівна компанія "Море", "Науково-виробничий комплекс "Київський завод автоматики ім.Петровського", "Завод "Маяк" і "Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів".
Відповідно до заяви, уряду запропоновано також не робити ніяких дій щодо приватизації Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР) до завершення переговорів із країнами - учасницями будівництва та підписання нових міжурядових угод, а згодом проводити приватизацію цього об'єкта на базі окремого закону.
Відносно продажу "Укртелекому" комісія повідомила про свою рекомендацію продати державний пакет акцій на міжнародних фондових ринках.
Комісія також звернулася до уряду за інформацією про відрахування в державний бюджет частини прибутку, що відповідає розміру держчастки (від 25% до 27%), і дивідендів в обласних енергопостачальних компаніях ВАТ "Прикарпаття-", "Львів-", "Одеса-", "Полтава-", "Суми-" і "Чернігівобленерго", держпакети акцій яких уряд також має намір продати цього року.
Як повідомлялося, уряд Юлії Тимошенко 16 січня затвердив перелік об'єктів для приватизації в 2008 році, у якому найцікавішими є "Укртелеком", ОПЗ, низка обленерго. Потім Кабінет міністрів схвалив перелік ще з 14 об'єктів, які пропонується продати із землею.
Фінансування дефіциту держбюджету-2008 за рахунок надходжень від приватизації визначено в розмірі 8,602 млрд грн у порівнянні з 10,59 млрд грн в 2007 році. Однак в 2007 році Фонд держмайна перерахував у держбюджет усього близько 2,5 млрд грн, тому уряд скористався правом частково замістити це джерело фінансування зовнішніми запозиченнями.
Крім того, Тимошенко має намір одержати понад бюджетний план приватизації ще 12 млрд грн, щоб направити їх на виплату знецінених заощаджень в Ощадбанку к.СРСР, виконавши свої передвиборні обіцянки. Зокрема, на думку аналітиків, продаж ОПЗ може принести до $1 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас