Скорочення обсягу коштів на коррахунках українських банків привело до збільшення ставок на ринку МБК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скорочення обсягу коштів на коррахунках українських банків привело до збільшення ставок на ринку МБК

Валюта
290
Скорочення обсягу коштів на кореспондентських рахунках українських кредитно-фінансових установ привело до збільшення ставок на ринку міжбанківських кредитів (МБК), повідомили банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у четвер.
"Збільшення ставок було викликане зниженням обсягу коштів на коррахунках українських банків... Зниження було викликано покупкою банками сертифікатів НБУ, масовими платежами в бюджет і виконанням нормативів ліквідності", - сказав директор департаменту казначейства БМ Банку (Київ) Тарас Кияк.
За даними Національного банку України (НБУ) залишок коштів банків на кореспондентських і транзитних рахунках до 20 лютого знизився до 12,68 млрд грн - з 15,066 млрд грн на початок тижня і з 19,782 млрд грн на початок місяця. Втім до 21 лютого він підріс до 14,47 млрд грн. За даними операторів ринку ставки по гривневих кредитах овернайт на МБК 20 лютого склали 15-25%, тоді як ще 18 лютого вони перебували на рівні 5-7,5%.
Опитані агентством експерти розходяться в оцінці перспектив розвитку ситуації.
"Швидше за все, це пік зростання. Однак і зниження ставок без активного втручання НБУ і казначейства не передбачається. Так, зараз, як видно, вільна банківська ліквідність осідає на рахунках казначейства і поки не прийнятий новий варіант держбюджету на 2008 рік фінансування держвидатків буде мінімальним", - вважає начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман.
У той же час, за даними Кияка, уже зараз ставки по гривневих кредитах "овернайт" знижуються. "Пік уже пройдено. Якщо вчора ставки досягали 25%, то сьогодні ринок відкрився нижче вчорашнього і ставки потроху знижуються... але очікувати повернення до 0,5% по овернайтам не варто. Думаю, згодом вони встановляться на рівні 4-5%", - відзначив директор департаменту казначейства БМ Банку.
Начальник управління казначейства Індустріалбанку (Запоріжжя) Олександр Фомін вважає, що контроль ставок повинен здійснювати НБУ. "Як оперативно він (Нацбанк ) відреагує на зростання, так довго зростання і буде тривати. Якщо НБУ буде в розумних межах задовольняти заявки банків на рефінансування, то ставки зафіксуються на рівні близько 15%, і можуть знизитися, якщо банки почнуть масово продавати валюту регулятору або один одному для забезпечення заявок своїх клієнтів", - відзначив банкір.
При цьому, на його думку, різке збільшення ставок не пов'язане з недавнім рішенням НБУ щодо регулювання довгострокової ліквідності банків (постанова №458).
"Таке впорядкування терміновості не може впливати на поточну ліквідність банків і на обов'язкове резервування. Безумовно, додатковою можливістю спекулятивного заробітку це може бути, але не причиною нестачі ліквідності", - пояснив Фомін.
Разом з тим, він відзначив, що якщо скороченням ліквідності банків влада планує вплинути на інфляцію і валютний курс, то ставки можуть досягти до 25-30%. "Це неминуче приведе до скорочення кредитування або збільшення ставок на кредитні ресурси, що більш імовірно, та уповільнення зростання економіки", - відзначив Фомін.
Найман також відзначив, що поточна ситуація може влаштовувати Нацбанк, оскільки сприяє боротьбі з інфляцією. "Якщо ця ситуація продовжиться хоча б пару тижнів, то можна чекати впливу на реальну економіку через подорожчання ресурсів, у першу чергу, ми говоримо про кредити. А вже наслідком збільшення кредитних процентних ставок стане гальмування макроекономічного зростання. Ми сподіваємося, що НБУ уважно спостерігає за ситуацією і за необхідності втрутиться", - підкреслив банкір
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас