В очікуванні 150 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В очікуванні 150 дол. за барель

Енергетика
678
Ціна на нафтові ф'ючерси в США вже вдруге цього року перейшла позначку $100 за барель і досягла абсолютного рекорду з 1983 року - $100,1.
Експерти говорять, що темпи збільшення попиту на нафту продовжують рости, незважаючи на ризики уповільнення глобального економічного розвитку, а тому не виключають, що до кінця року ціни на нафту перевищать $150 за барель.
У вівторок ціни на нафтові ф'ючерси на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) закрилися на позначці $100,01 за барель, досягаючи під час торгів $100,1 за барель. Востаннє така ціна на нафту була зафіксована в 1983 році.
Втім, уже вчора ринок після стрибка піддався корекції: ціни на березневі ф'ючерсні контракти на нафту марки WTI в електронній системі NYMEX упали на $1,3 - до $98,71 за барель.
Азіатські ринки після інформації про досягнення нафтового рекорду стали падати - подешевіли акції автовиробників і електроенергетичних компаній. Зведений азіатський індекс MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азії, знизився на 2,4%, японський Nikkei 225 - на 3,05%, тайваньський і південнокорейський індикатори втратили майже 2%.
Акції Toyota Motor - найбільшого японського виробника автомобілів - подешевіли на 3,2%, Honda Motor - на 2,6%. Папери Hyundai Motor, провідного південнокорейського автовиробника, знизилися на 3,1%.
В основі стрибка нафтових цін лежать короткострокові фактори, говорять експерти. По-перше, це події, пов'язані з націоналізацією нафтогазової галузі Венесуели. Президент країни Уго Чавес значно скоротив частки закордонних компаній у розроблювальних родовищах.
Якщо більшість компаній відразу ж погодилися на всі умови президента, то американська компанія Exxon Mobil зажадала компенсації та подала позов у кілька судів з вимогою заарештувати закордонні активи венесуельської держкомпанії PDVSA у розмірі $12 млрд. У відповідь Уго Чавес заявив, що припинить поставки нафти в США. Це й стало першим поштовхом до збільшення цін. Другий фактор - аварія на нафтопереробному заводі в Техасі.
Там вибухнула платформа з 67 тис. барелів нафти і завод був зупинений. Третій фактор - заява ОПЕК про можливе скорочення видобутку на наступному засіданні країн-членів картелю 5 березня.
Втім, збільшення цін на нафту підсилюють і фундаментальні фактори - збільшення попиту на паливо. Якщо в 2007 році Міжнародне енергетичне агентство (IEA) прогнозувало, що попит на нафту буде збільшуватися темпами 1-1,5%, то фактичне збільшення попиту склало 2-2,5%.
За скоректованими у жовтні прогнозами IEA, до 2015 року попит збільшиться з нинішніх 85,9 млн до 95 млн барелів на добу. Основні обсяги приросту споживання нафти - 30%, як і в 2001-2007 роках, будуть припадати на Китай. Директор з глобальних ринків і ціноутворення Platts Хорхе Монтепек вважає, що головною силою, що впливає на збільшення попиту на нафту, є КНР.
Експерт визнає, що попит на нафту "сильно росте на всіх ринках, що розвиваються: в Африці, Індії і на Близькому Сході".
Михайло Крутихин з агентства Rus-Energy упевнений, що збільшення цін на нафту викликане нестабільністю на світових фінансових ринках, що "змушує капітали перетікати в commodity - люди скуповують нафту, включаючи ф'ючерси на неї".
Глава підрозділу дослідження енергетичного сектора Newedge USA LLC Антуан Халфф вважає, що ціна на нафту знизиться після перевищення позначки $100 за барель, з огляду на скорочення попиту на неї в умовах уповільнення темпів глобального економічного зростання. "Це ралі в меншій мірі вказує на зміну ситуації в галузі, а, скоріше, є показником прагнення інвесторів вкласти кошти в надійні активи та хеджування ризиків, - відзначає Халфф. - Якщо це так, то під сумнівом виявляється стабільність тенденції до підвищення ціни на нафту в умовах ослаблення світової економіки".
Більшість опитаних економістів переконані, що ціни на нафту вже цього року "проб'ють" позначку $120 за барель, а Михайло Крутихин вважає, що до кінця 2008 року - і $150 за барель. "Я впевнений, що до середини року нафта буде коштувати $120 за барель, а до кінця року проб'є планку $150 за барель", - відзначив він.
Втім, думки економістів щодо середньорічної ціни на нафту розділилися. Крутихин вважає, що вона виросте до $100 за барель. "Побоювання рецесії в США не змогли зробити помітного понижувального тиску на високі ціни на нафту. Цього року геополітична ситуація у світі буде сприяти високим цінам, і ми очікуємо, що середня ціна на нафту складе порядку $100 за барель", - погоджується Олександр Разуваєв з російського Собинбанка.
Тим часом Валерій Нестеров з ІК "Трійка Діалог" вважає, що для середньорічної ціни $100 за барель "немає фундаментальних факторів". Він прогнозує, що середньорічні ціни будуть перебувати на рівні $75-80 за барель, "якщо не буде серйозних природних або політичних катаклізмів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас