Тривожний дзвінок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тривожний дзвінок

Фондовий ринок
1128
Незважаючи на зростання доходів "Укртелекому", прибуток компанії за минулий рік упав на 43%. Погіршення фінансових показників виявилося не настільки істотним, як очікувалося.
Однак, на думку учасників ринку, якщо прибуток буде падати і далі, це приведе до зниження вартості 67,79% акцій "Укртелекому", які планується приватизувати цього року.
Втім, експерти вважають, що держава може виправити ситуацію, якщо знизить податкове навантаження на "Укртелеком" і скоротить видатки компанії.
Учора Держкомісія цінних паперів і фондового ринку розкрила інформацію про фінансові показники роботи ВАТ "Укртелеком". За опублікованими даними, дохід "Укртелекому" в 2007 році виріс у порівнянні з 2006 роком на 1,8% і склав більше 8 млрд грн. Валовий прибуток оператора склав 1,597 млрд грн (на 2,6% вище показника 2006 року). Чистий прибуток - 267,19 млн грн, що на 42,9% менше, ніж в 2006 році. Причому IV квартал "Укртелеком" взагалі закінчив зі збитком в 3,7 млн грн.
Офіційно в компанії настільки різке падіння прибутку коментувати відмовилися. Прес-секретар "Укртелекому" Мар'яна Литвиненко заявила, що пояснення буде розміщено на сайті компанії, але на момент здачі номера воно опубліковано не було.
Тим часом високопоставлене джерело в компанії говорить, що з урахуванням податкового навантаження, що збільшилося торік, на підприємство ці результати "можна назвати непоганими". Із цим погоджується керівник відділу аналітики Millennium Capital Пітер Келлер: "За останні три місяці минулого року компанія різко збільшила виплати в бюджет. Раціонального пояснення цьому факту я не знаходжу".
Втім, у Державній податковій адміністрації (ДПАУ) заявляють, що "в IV кварталі податкове навантаження на 'Укртелеком' не збільшували". Про це, зокрема, повідомила директор департаменту податку на прибуток ДПАУ Наталя Хоцанівська. Зниження прибутку "Укртелекому" в 2007 році на 50%, або 267,5 млн грн, було передбачено ще у фінансовому плані держоператора, затвердженому Кабміном на початку минулого року.
Але протягом року "Укртелеком" почав низку заходів, спрямованих на те, щоб зберегти прибуток на рівні 2006 року. Зокрема, компанія підвищила вартість послуг місцевого зв'язку більш ніж на 50%, одержала ліцензію на розвиток мережі Wi-Fi в областях і домовилася про компенсацію за використання прямого номера від мобільних операторів.
На думку директора регіонального оператора зв'язку Wellring Telecom (Дніпропетровськ) Віктора Рашнікова, якщо прибуток компанії буде падати і далі, це відіб'ється на вартості виставлених на приватизацію 67,79% акцій "Укртелекому". З ним погоджується й аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва, що вважає, що вартість компанії може знизитися на 12-15%. Нагадаємо, раніше аналітики Concorde Capital оцінювали приватизований пакет в 15 млрд грн.
Примітно, що відразу після оголошення фінансових підсумків компанії її акції на ПФТС упали на 0,79%.
За словами консультанта Netton CG Романа Хімича, щоб не допустити падіння вартості акцій, що виставляються на продаж, держава повинна цього року знизити податкове навантаження на "Укртелеком" і скоротити його видатки. "Справа в тому, що 'Укртелекомом' цікавляться західні інвестори, такі як Deutsche Telekom, для яких дуже важливо бачити позитивну динаміку і великий прибуток за офіційними документами.
Зниження податкового навантаження, можливо, приведе до бюджетних втрат 250-300 млн грн, але зате дозволить продати акції значно дорожче та одержати до 1 млрд грн додаткових коштів", - погоджується директор Інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко.
Як збираються продавати "Укртелеком"
Конкурс із продажу 67,79% ВАТ "Укртелеком" повинен бути проведений у період із другої декади лютого по грудень 2008 року, говориться в доповненні до розпорядження Кабінету міністрів №249-р від 6 лютого 2008 року. 25%+1 акція "Укртелекому" буде закріплена в держвласності.
Раніше заступник голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко заявляв, що протягом лютого-березня конкурсна комісія повинна буде розробити умови продажу "Укртелекому".
При цьому вони повинні бути затверджені урядом на початку березня. Нагадаємо, про зацікавленість у покупці "Укртелекому" заявляли угорський оператор Magyar Telekom (належить німецькому Deutsche Telekom), російська АФК "Система" і українська "Систем Кепітал Менеджмент".
"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку, обслуговує близько 10 млн абонентських ліній.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас