Рада Національного банку позбавляє уряд грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада Національного банку позбавляє уряд грошей

Валюта
660
Рада НБУ підключилася до розробки антиінфляційної програми уряду.
Порадники рекомендують уряду знизити ставку ПДВ до 17% і скасувати збір у пенсійний фонд із купівлі безготівкової валюти. Тим часом вони зобов'язали НБУ в 2008 р. перерахувати в бюджет 4 млрд. грн. і виділили йому на підвищення ставок по депозитних сертифікатах усього 100 млн. грн.
Голова ради НБУ Петро Порошенко пояснив журналістам, що зниження ставки податку на додану вартість, з одного боку, буде сприяти зниженню кінцевих цін для споживача, а з іншого боку - сповільнювати бюджетні видатки, які зараз в основному орієнтовані на соціальну сферу.
Інша рекомендація, схвалена радою, - повністю скасувати збір з покупки безготівкової валюти (зараз він становить 0,5%). Якщо уряд погодиться на ці рекомендації, йому доведеться сповільнити темпи планованого зростання пенсій (валютний збір попадає в спецфонд бюджету, з якого фінансується в тому числі і дефіцит ПФУ).
Примітно, що прогресивні антиінфляційні рекомендації ради НБУ не зовсім в'яжуться з показниками кошторису центробанку на 2008 р., затвердженого на вчорашнім засіданні.
За словами Петра Порошенка, за підсумками поточного року Нацбанк повинен буде перерахувати в бюджет у два рази більше, ніж цього року, - 4 млрд. грн. (раніше в бюджеті передбачено 3,8 млрд. грн). Такі перерахування відбирають у Нацбанку шанс проводити нормальне регулювання грошово-кредитного ринку і стимулюють інфляцію. Не секрет, що масштабні урядові виплати січня поточного року стали можливими в тому числі за рахунок грошей, які на рахунки Кабміну перевів Нацбанк.
Дворазове збільшення прибутку, що вимагають від Нацбанку, забирає в нього можливість здешевлювати рефінансування і піднімати вартість депозитних сертифікатів. Але ж підвищення ефективності процентної політики Нацбанку є одним з важливих заходів у проекті антиінфляційної політики.
Однак цього року банкіри навряд чи дочекаються від Нацбанку адекватних міжбанківському ринку ставок по депозитних сертифікатах - директор департаменту монетарної політики НБУ Наталя Гребеник попросила збільшити в 2008 р. видатки на обслуговування депосертифікатів усього лише в 2,3 рази - з 30 до 100 млн. грн.
Незважаючи на небажання поліпшувати якість своєї процентної політики, НБУ, зважаючи на все, не має наміру відмовлятися від монетарних заходів стримування інфляції. "У нас є всі ознаки перегріву економіки: надзвичайно високі темпи інфляції, збільшення зарплати, соціальних виплат, у нас є позиції, що створюють проблеми по поточному рахунку і торговельному балансі. Все це чітко показує, що попит набагато перевищує пропозицію", - заявив Петро Порошенко.
Втім, економіку України не можна оцінювати за статистичною методикою розвинених країн. У минулому економічна статистика розділяла предмети виробництва та продукти споживання. Якщо враховувати споживання у ВВП, тоді економіка України дійсно виглядає перегрітою.
Однак якщо згадати, що основне споживання українців орієнтоване на імпортні товари, то стає ясно, що в нас перегріта не економіка, а попит.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас