Покупці втомились чекати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Покупці втомились чекати

Нерухомість
1905
Відсвяткувавши Новий рік, 70% продавців київського житла підняли ціни на свою нерухомість. У результаті зараз столична вторинна нерухомість росте в середньому на 0,5% на тиждень. Але експерти відзначають, що це довго не протриває. Зрадівши появі покупців, власники квартир масово почали їх продавати та уже фактично затоварили ринок.
Продавці піднялись духом
За інформацією генерального директора АН "Альянс-Брок" Андрія Сокура, починаючи з нового року 70% продавців столичного вторинного житла підняли ціни на свою нерухомість у середньому на 5-10%. "Квартири, які до нового року коштували $110 тис., зараз виставляються по $120 тис., а ті, за які просили $230 тис., оцінюються вже в $250 тис.", - говорить Андрій Сокур.
До цього продавців підштовхнула зросла активність покупців і кількість, що збільшилася, переглядів їхньої нерухомості. "Так було завжди: як тільки покупці починають балувати хазяїв житла численними переглядами, ті піднімають ціни", - вважає Сокур.
Опитані "ДС" великі столичні агентства нерухомості констатують не тільки підвищений інтерес до вторинки, але й різке збільшення числа реальних угод. За повідомленням найбільших АН, кількість заявок зросла у два рази, а число реальних угод у порівнянні з кінцем минулого року - в 1,5-1,8 рази. "Із другої декади січня ми спостерігаємо стрімке збільшення кількості операцій на ринку житла", - відзначає аналітик компанії "Планета Оболонь" Володимир Коломейко.
За словами експертів, основний тиск покупців спостерігається в сегменті найдешевшого житла і при покупці дво- і трикімнатних квартир у зданих новобудовах. Мінімальна вартість "одинички" у столиці, за даними АН "Траєкторія", становить $85-95 тис., тоді як наприкінці минулого року можна було обійтися $80 тис. Трохи подорожчали гостінки - якщо наприкінці 2007 р. вони попадали на ринок по $67-68 тис., то зараз таке житло площею 30-32 кв. м у віддаленому спальному районі виставляється вже по $70-75 тис.
"Двійки" економ-варіанту можна знайти за $110-120 тис., але середня вартість двокімнатних квартир у Києві сьогодні становить $140-180 тис. (наприкінці року $130-170 тис.), трикімнатних - $150- 220 тис. (наприкінці року на 5-6% менше). Як сказав Андрій Сокур, у тільки що зданих новобудовах на масивах середня ціна "двійки" становить $200-220 тис. проти $180-200 тис. наприкінці 2007 р., а "трійки" пропонуються вже по $250 тис. ($220-230 тис. напередодні нового року).
За інформацією експертів, майже половина всіх угод у місті відбувається в сегменті економ-класу - $120-150 тис. Ще третина припадає на квартири в новобудовах. За словами представника компанії "Траєкторія" Інни Шеєк, недороге житло (1-2-кімнатні хрущовки і чешки) в основному купують молоді сім'ї у віці 30-32 року із загальним сімейним бюджетом $2,5-3 тис. на місяць. Квартири понад 65 кв. м (2-3-кімнатні) беруть в основному топ-менеджери, представники малого та середнього бізнесу у віці 40-50 років (часто для дітей) із сімейним бюджетом $5-7 тис. Що стосується новобудов, виставлених на вторинний ринок, то їх купують як люди у віці 35-40 років, так і 50-60-річні, щомісячний сімейний дохід яких перевищує $10 тис. на місяць.
Практично всі великі агентства столиці заявили "ДС", що протягом останніх декількох тижнів у них були укладені по дві-три угоди купівлі елітних квартир вартістю від $500 тис. За словами ріелторів, їх купували регіональні бізнесмени, що не мали житла в столиці. "Якщо активність у цьому сегменті збережеться, то можна чекати продовження пожвавлення на ринку в цілому, оскільки саме завдяки продажу елітних квартир на ринок надходять великі суми", - відзначає Володимир Коломейко.
Мутний вал пропозиції
Експерти сходяться на думці, що, незважаючи на таку динаміку, на ринку навряд чи відбудеться ціновий вибух, оскільки пропозиція вживаного житла росте більш стрімко, ніж кількість його покупців. За даними ріелторів, у лютому пропозиція на вторинці збільшилася в порівнянні з листопадом минулого року в 1,5 рази, а в порівнянні із січнем нинішнього - більш ніж у три рази. Якщо в листопаді 2007 р. у столиці пропонувалося до продажу в середньому 8,3 тис. квартир, на початку січня - трохи більше 4 тис., то зараз на торги виставлено більше 13 тис. об'єктів вживаного житла. Аналітики стверджують, що основне поповнення баз даних відбулося за рахунок "трійок".
За словами Володимира Коломейка, активність продавців викликана тим, що кияни утомилися чекати руху ринку в той чи інший бік і приступили до вирішення своїх житлових питань. За повідомленням експерта, більше 80% усього ринку - це так звані альтернативні угоди, коли люди виставляють щось на продаж, розраховуючи купити нову квартиру. Тобто всі, у кого давно назрівало питання роз'їзду або поліпшення житлових умов, стали виставляти свою нерухомість на продаж, і ринок почав затоварюватися.
"Таке враження, що люди спали і нарешті прокинулися. Я не можу сказати, що вони звикли до нинішніх цін - до них складно звикнути, але з огляду на те, що рік на ринку панувало затишшя і стабільність, ті, хто відкладав вирішення своїх житлових проблем, зрештою дозріли", - говорить Володимир Коломейко.
Аналітики стверджують, що ринок вживаного житла столиці сьогодні набагато ближчий до насичення, ніж наприкінці минулого року, і очікувати цінових сплесків на ньому не варто.
"При такій ситуації вторинна нерухомість за рік не подорожчає більш ніж на відсоток інфляції - 10-15%", - запевняє виконавчий директор АН "Планета Оболонь" Олексій Котенко.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас