А їм все одно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А їм все одно

369
Більшість великих українських виробників продуктів харчування упевнені, що жорсткість конкуренції на внутрішньому ринку буде тільки на користь їх бізнесу
Заступник генерального директора компанії "Чумак" Олександр Таранишин зберігає олімпійський спокій:
"У березні 2005-го імпортні мита на окремі продукти знизилися на 600%. Тоді багато виробників боялися, що іноземці повністю витіснять вітчизняні продукти, але цього не відбулося".
За словами директора Ліги виробників харчових продуктів Геннадія Кузнєцова, мита по багатьох видах продуктів давно відповідають вимогам СОТ: "Офіційний вступ України в цю організацію дасть привід західним компаніям збільшити обсяги поставок, що може спровокувати спад продажів вітчизняних продуктів харчування. Однак у цілому членство України у СОТ відкриває підприємствам вітчизняного харчпрому більше перспектив, ніж обіцяє бід".
"Вступу до Світової організації торгівлі бояться ті, хто виробляє неякісні продукти. Але й у них буде досить часу, щоб перебудуватися, адже до 2013 року буде існувати перехідний період", - говорить Олександр Таранишин.
"Великі національні гравці кондитерського ринку вже встигли нагромадити великий досвід у розробці та виводі на ринок оригінальних, сучасних виробів. У впровадженні новинок українські кондитери навіть сильніші від закордонних, тому потіснити нас на внутрішньому ринку легко та швидко не вдасться, - категоричний генеральний директор кондитерської компанії "АВК" Андрій Дикунов. - Ми багато років гідно конкуруємо зі світовими грандами кондитерського бізнесу, і зниження вхідних бар'єрів на український ринок нас не страшить".
Разом з тим вступ України до СОТ може негативно відбитися на бізнесі коньячників і виноробів. На вино імпортні мита знизяться з нинішніх EUR2-3 за 1 літр до EUR0,3-0,4. Ввізне мито на коньяк, бренді, віскі, ром, горілку, джин, текілу, лікери та вермути в 2011 році взагалі скасують.
"Знизяться обороти українських виробників вин і коньяків, продукція яких представлена в середньому ціновому сегменті, - пояснює керівник аналітичної служби ПНВХ Кирило Прихно. - Саме в цьому сегменті буде спостерігатися збільшення частки імпорту після зниження мит - раніше ввозити в Україну вино та коньяк було невигідно через високі мита. Пляшка імпортного вина теоретично повинна подешевіти в роздробі на 20 грн, пляшка коньяку - на 15 грн. Для вин конкуренція загостриться в ціновому сегменті 40-60 грн за пляшку, для коньяків - у сегменті 100-150 грн".
Проблема збільшується підвищенням більш ніж удвічі акцизу на коньячний спирт. У Спілці оптовиків і виробників алкоголю та тютюну прогнозують скорочення виробництва коньяку в Україні на третину в найближчі 2-3 роки. Експерти ринку не відкидають банкрутства дрібних коньячних виробників, у першу чергу боттлерів.
А от для горілочників вступ до СОТ - це можливість розширити ринки збуту, чим вони активно займаються останні 2-3 роки.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас