Фондовики станцюють польку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовики станцюють польку

Фондовий ринок
659
На вітчизняний фондовий ринок націлився черговий закордонний інвестор. Про бажання купити торговельний майданчик в Україні заявила Варшавська фондова біржа. Правдивим же наміром польських інвесторів може бути переманювання українських компаній і незадоволених роботою місцевих бірж на Варшавський майданчик.
ВФБ стала вже третім іноземним майданчиком, що придивляється до України, після російської біржі РТС і скандинавської OMX. "Український ринок капіталу має першорядне значення для ВФБ, ми хочемо бути присутніми на вашім ринку та уже ведемо переговори з потенційними українськими партнерами", - розповів в інтерв'ю Діловій столиці президент ВФБ Людвіг Соболевський. Поки поляки не розголошують, на яку саме з вітчизняних бірж вони поклали око.
"Інвесторів можуть зацікавити Київська міжнародна фондова біржа і Київська товарна біржа, а також Придніпровська фондова біржа, розташована в Дніпропетровську. Втім, те, що поляки стануть купувати регіональний майданчик, малоймовірно", - припускає президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко.
"Якщо ВФБ і придбає який-небудь український фондовий майданчик, то не стільки через її розміри і кількість учасників. Інвестора цікавлять наявність ліцензії та потенційна можливість побудувати на базі купленого активу нову сучасну біржу, здатну скласти конкуренцію ПФТС", - вважає генеральний директор КУА "Інеко-інвест" Олег Морква. На думку експертів, покупка навіть невеликої біржі зажадає солідних фінансових уливань.
"Щоб тільки запустити в нормальному режимі новий майданчик, необхідно витратити біля $10-15 млн. Якщо ж біржа хоче мати сучасну біржову інфраструктуру та претендувати на лідерство на українському фондовому ринку, то ця сума може скласти $20-50 млн", - говорить Морква.
Фондовики вважають прихід іноземного інвестора на український фондовий ринок явищем позитивним, оскільки вже давно очікують появи гідного конкурента Першій фондовій торговельній системі, що контролює нині понад 90% угод на організованому ринку цінних паперів. Останнім часом ПФТС показує себе далеко не з кращого боку, і більшість торговців незадоволені її роботою.
"Торговельна система ПФТС попросту не працює, біржа вимикається і на півдня, і навіть на цілу добу. Тому альтернатива необхідна, закордонні інвестори повинні принести в Україну нормальний торговельний продукт, і на цей новий майданчик перейдуть гравці із ПФТС", - пояснив "ДС" заступник генерального директора КУА Foyil Asset Management Ukraine Дмитро Мошкало. Однак дотепер закордонні майданчики обмежувалися лише заявами про намір зайти в нашу країну. "Ми продовжуємо переговори із РТС", - повідомила глава правління біржі "ІННЕКС" Олена Скляр.
Зависла в повітрі і можлива угода OMX з Українською міжбанківською валютною біржею. Експерти пояснюють це тим, що хазяї українських майданчиків запитують за свої дітища непомірно високі суми, які іноземні інвестори не готові викладати, з огляду на стан активів, що купують, і необхідність уливання в них колосальних коштів. Спостерігачі не виключають, що і нинішня заява про можливий вихід на вітчизняний фондовий ринок ВФБ буде мати аналогічне продовження.
Втім, озвучені плани, як вважають деякі фінансисти, можуть бути простим прикриттям правдивих цілей: переманити українські компанії, що котируються на ПФТС, на свій майданчик. Тим більше що поляки давно закликають українських інвесторів до проходження IPO саме в них.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас