Європейці скуповують нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці скуповують нерухомість

Нерухомість
2160
У Східній Європі спостерігається бум іпотечних позик - збільшення обсягу іпотечних кредитів за останні 2 роки виражається двозначними показниками. Так, якщо в Латвії в 2005 році на душу населення припадало всього 550 доларів іпотечної позики, то сьогодні цей показник перевищує 4,5 тисячі доларів.
Навіть американська іпотечна криза не злякала європейців. Вся справа в тому, що в більшості європейських країн і колишніх країн соцтабору прийнята німецька модель іпотеки - будощадкаси. Вона припускає накопичувальний процес початкового внеску і субсидії держави. Так, в Угорщині майже кожний, хто має намір побудувати, купити житло або просто зробити ремонт, звертається в банк. Там він може взяти кредит строком від 5 до 35 років, попередньо відкривши в цьому банку простий депозитний рахунок. У більшості випадків ставки по кредитах дуже низькі і не перевищують 4-5%. Але банк, що видав іпотечний кредит, одержить додатково 3% у вигляді дотації з державного бюджету.
Інші держави (у тому числі Україна та Росія) запозичили модель у США, де нагромадження початкового внеску - справа рук самого громадянина, а держава йому в цьому не допомагає і ніяк не субсидіює. Державна допомога надається тільки певним категоріям громадян - студентам, пенсіонерам.
Така схема прийнятна для суспільства з потужним середнім прошарком - тільки "яппі" з високооплачуваною стабільною роботою можуть бути надійними кредиторами. За інших умов модель просто неефективна. Наприклад, у Росії обсяг іпотечного кредитування дотепер не перевищує 1-2% ВВП, у той час як у країнах Східної Європи цей показник становить 15-25%. З іншого боку, роздача кредитів всім охочим без належних гарантій небезпечна глибокою кризою.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас