Литвицький: Зміна курсу гривні можлива, але не найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Зміна курсу гривні можлива, але не найближчим часом

Валюта
423
Національний банк України (НБУ) бачить передумови для посилення гривні, однак рішення про зміну офіційного курсу буде прийматися на підставі системного аналізу розвитку економіки країни і не найближчим часом, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Підстави для посилення гривні є. Але найближчим часом я не бачу передумов для різких кроків. Наскільки мені відомо, основною лінією найближчим часом буде гнучкість курсоутворення: ні ревальвація, ні девальвація, без глибокої турбулентності та надлишкової волатильності", - сказав Литвицький агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
Як повідомлялося, Нацбанк із весни 2005 року втримує курс національної валюти до долара на рівні 5,05 грн/$1. Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1. Глава НБУ Володимир Стельмах 18 лютого заявив про наявність підстав для посилення гривні. На міжбанку з початку року курс гривні зміцнився на 0,25% - до 5,0415 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1.
Керівник групи радників глави НБУ підкреслив, що при ухваленні рішення щодо зміни курсу НБУ має намір ураховувати результат імовірного перегляду державного бюджету на 2008 рік, точні ціни на імпортований у країну природний газ, перспективи динаміки цін на метали на зовнішньому ринку, а також прогнози на врожай-2008, які можуть сформуватися тільки в травні.
Крім того, за його словами, Нацбанк буде спостерігати за динамікою ВВП, за ситуацією із залученням зовнішніх запозичень, а також за розвитком політичної ситуації в країні.
"Подальший розвиток подій не виключає ні градуального (поступового - ІФ) руху курсу, ні неградуальної зміни курсоутворення убік лібералізації", - відзначив Литвицький.
Керівник групи радників глави НБУ також допускає, що згодом коридор коливань курсу гривні, передбачений Основними принципами грошово-кредитної політики України на 2008 рік, може бути змінений.
"Посилення коливань, можливо. Може бути, навіть із асинхроном, тобто з великим креном убік посилення курсу... Коридор коливань може бути переосмислений Радою Нацбанку", - сказав Литвицький.
Говорячи про підстави для зміцнення курсу гривні, він відзначив, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу за підсумками 2007 року, згідно з оперативними даними, виріс на $4 млрд у порівнянні з 2006 роком - майже до $6 млрд, однак профіцит фінансового рахунку торік збільшився на $11 млрд - більш ніж до $15 млрд. Дані показники є історичними максимумами.
"Приплив валюти не призупинився. Показником чистого припливу валюти є сальдо зведеного платіжного балансу. Профіцит зведеного платіжного балансу в нас, за попередніми даними, становить більше $9 млрд (за підсумками 2007 року). В 2006 році він у нас був на $7 млрд менше. Розрив в $7 млрд (між абсолютним збільшенням сальдо поточного і фінансового рахунку) сформував позитивне сальдо зведеного платіжного балансу ", - пояснив Литвицький.
На його думку, ситуацію з поточним рахунком платіжного балансу і торговельним балансом не варто драматизувати, оскільки їхня дефіцитність почасти обумовлена дією тимчасових факторів, серед яких - збільшення цін на енергоносії; споживчий бум, пов'язаний зі збільшенням вартості робочої сили; модернізація економіки.
У той же час керівник групи радників глави НБУ відзначив позитивні зміни в ситуації із прямими іноземними інвестиціями. "Сальдо прямих інвестицій, які працюють прямо на економіку України, було (в 2006 році) близько $6 млрд, зараз - більше $9 млрд. Тобто, на $3,5 млрд більше позитивне сальдо прямих інвестицій", - сказав Литвицький.
Крім того, за його оцінкою, гривня усе ще залишається однією із найбільш недооцінених валют у світі. При цьому він відзначив, що в 2007 році ні номінальний, ні реальний ефективний обмінний курс гривні не змінився - змінювалися лише ринкові значення курсу. У зв'язку із цим експерт підкреслив, що інші країни з недооціненою національною валютою (зокрема, Китай і Росія) у минулому році їх зміцнювали.
Серед факторів за посилення гривні В.Литвицький також назвав збільшення продуктивності праці в країні, утримання дефіциту держбюджету-2007 на рівні 1,4% ВВП (при прогнозі 2,6%), комфортний показник співвідношення золотовалютних резервів до імпорту.
Крім того, керівник групи радників глави НБУ відзначив, що в лютому змінилася ситуації на валютному ринку. "У лютому (у порівнянні із січнем-2008 - ІФ) ситуація змінилася, і ми вже на кілька десятків мільйонів (доларів) більше купили, ніж продали (на міжбанку)", - сказав Литвицький.
За його даними, валютні резерви Нацбанку відновлюються після зниження в січні, наближаючись до показників початку року. При цьому, він відзначив, що НБУ очікує виходу банків і муніципалітетів на зовнішні ринки запозичень, а також надходження коштів позики Світового банку (у розмірі $300 млн).
Як повідомлялося, валові міжнародні резерви НБУ в січні 2008 року зменшилися на 2,1% - до $31 млрд 794,2 млн: у січні Нацбанк продав на валютному ринку (у доларовому еквіваленті) на $408,9 млн більше, ніж купив. Загальний обсяг операцій на міжбанку в січні знизився на 26,3% у порівнянні із груднем - до $12 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас