Що буде з гривнею, або Чого варті заяви голови Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з гривнею, або Чого варті заяви голови Нацбанку

Валюта
5195
Голова Національного банку Володимир Стельмах зробив днями заяву, що напевно змусила вкотре серйозно похвилюватися багатьох українців. Він знову заговорив про можливість ревальвації гривні в найближчому майбутньому.
"Існують підстави для посилення гривні", - повідомив журналістам керівник НБУ. І пояснив, що однією з таких причин є збереження значних валютних надходжень в Україну, а продажі Нацбанком доларів на міжбанківському валютному ринку не свідчать про відхід НБУ від планів зміцнити гривню.
Потрібно сказати, що досить схожу і навіть ще більш конкретну в цьому плані заяву Володимир Стельмах зробив в жовтні минулого року. "Ми повинні відійти від керованого валютного курсу. Необхідно змінювати наш валютний ринок і політику Нацбанку. Що стосується ревальвації, то вона цілком можлива. Щоб опустити курс до 4,9 грн./дол., нам досить вийти на міжбанк і сказати, що нам не потрібний долар і НБУ готовий купувати його в резерви хіба що по 4,9 грн./дол.", - розповів він тоді .
На дану голосну заяву Володимира Стельмаха восени минулого року пішла негайна реакція бізнесу і населення. Українські банки почали тоді активно продавати вільну валюту, збільшували гривневе кредитування та стали відмовляти підприємствам у валютних позиках. А багато переляканих громадян поспішили обміняти свої валютні заощадження на гривню. Однак ніяких кроків зі зміцнення вітчизняної валюти після вищенаведених слів головного банкіра потім (і дотепер) так і не було.
Неважко здогадатися, чому після такої тривалої паузи Стельмах раптом знову "згадав" про можливість або, скоріше, необхідності ревальвації гривні. Очевидно, що на такий радикальний крок Нацбанк і уряд, схоже, таки намірилися піти як на антиінфляційний захід після оголошення Держкомстатом кошмарних цифр збільшення споживчих цін у січні - на 2,9%, а в річному обчисленні (до січня 2007 року) - на 19,4%.
Але є великі відмінності між ситуацією в економіці України станом на жовтень 2007 року і на лютий нинішнього. Якщо восени минулого року, незважаючи на негативне сальдо, що маємо, зовнішньої торгівлі, хоча б спостерігалося сумарне перевищення пропозиції валюти, і НБУ щомісяця нарощував золотовалютні резерви, то в останні три місяці (лютий, січень і грудень) Нацбанк лише витрачає свої запаси на підтримку гривні від девальвації. Крім того, торік долар регулярно і дуже стрімко падав щодо євро, що також могло слугувати виправданням для зміцнення гривні. Але, знову таки, починаючи з кінця минулого року, американська валюта припинила здавати свої позиції, і багато експертів навіть пророкують подальше ослаблення євро до долара.
У якому становищі виявилася вітчизняна економіка на сьогоднішній день? Уряду не тільки не вдалося торік зменшити негативне сальдо зовнішньої торгівлі, але навіть навпаки - темпи збільшення імпорту пішли у великий відрив від збільшення експорту, і негативне сальдо торгівлі товарами в січні-листопаді 2007 року досягло $9 592,2 млн. Це - по-перше. По-друге, у зв'язку зі світовою фінансовою кризою і з інших причин приплив валюти в Україну зменшився, і Національний банк витратив у грудні 2007 року золотовалютних резервів на $305,95 млн., у січні нинішнього року - на $667,80, у лютому НБУ вже тричі продавав валюту - 6, 8 і 11 числа.
У зв'язку з вищевказаними обставинами слова Володимира Стельмаха про можливість ревальвації гривні здаються досить дивними - економічно нелогічними. Так, можна собі уявити, що від прийдешнього продажу Укртелекому, Одеського припортового заводу і декількох обленерго в країну прийдуть великі суми валюти, НБУ скористається ситуацією (як це було окреслено в торішній заяві Стельмаха) і здійснить зміцнення вітчизняної валюти. Але ж такий захід буде лише тимчасовим - велика приватизація на цьому, у принципі, закінчується - і потім ситуація може лише ще більше погіршитися?..
Адже головна причина, що штовхає гривню останнім часом не до зміцнення, а, навпаки, до девальвації, не тільки не зникне, а лише підсилиться. Оскільки імпорт у випадку ревальвації гривні хлине в Україну ще більш потужним потоком, а умови для вітчизняних експортерів лише погіршаться.
Давайте-но, глянемо на очевидні речі! Припустимо, кілька років тому якийсь товар (туфлі, штани і т.д.), вироблений в Україні та у країнах Європи (або в США, або в Китаї) коштував у доларовому еквіваленті однаково - нехай, $100. Однак інфляція в Україні в останні чотири роки перевищувала 10%, а в 2007 році склала і зовсім 16,6%. А, приміром, у європейських державах споживчі ціни підвищувалися за рік приблизно на 2%. І тільки в 2007 році інфляція в ЄС підвищилася до 3,1%. У Китаї же інфляція була хоча і трохи суттєвіша, але все-таки набагато нижча, ніж в Україні (у січні 2008 року інфляція в Китаї досягла 7,1% у річному вирахуванні, виявившись рекордною за останні 11 років).
Внаслідок інфляції товар у Європі подорожчав за 4 роки на 9%, а в Україні - в 1,61 рази (інфляція 2004 року - 12,3%, 2005 - 10,3%, 2006 - 11,6%, 2007 - 16,6%). Отже, тепер європейські виробники пропонують цей товар по $109, а українські - по $161. А все тому, що в Україні гривня міцно прив'язана до долара (квітневу ревальвацію 2005 року і коливання пари євро-долар для спрощення не враховуємо).
Природно, що європейські виробники вже давно налагодили експортні поставки згаданого товару в Україну. Вітчизняні ж промисловці або вже відмовилися від його виробництва або підуть на таке найближчим часом. І ця дата наступить ще швидше, якщо в Україні відбудеться ревальвація гривні.
Також з кожним роком за рахунок більш високої інфляції в Україні, ніж у Європі (США, Китаї і т.д.) буде збільшуватися число найменувань тих товарів, вартість яких в імпорті виявиться нижчою, ніж вітчизняного виробництва. А видів української продукції, що виходить дешевшою, ніж за кордоном, і яку можна експортувати, буде усе менше і менше.
Тому подальша перспектива при великій інфляції в Україні і при збереженні фіксованого курсу гривні або, тим більше, у випадку її ревальвації - єдина: імпорт буде усе сильніше обганяти експорт. А закінчиться все це неодмінною девальвацією гривні.
І українському уряду є, де подивитися, до чого приводить ревальвація вітчизняної валюти. Наприклад, на шлях зміцнення рубля пішла кілька років назад Росія. І що ж? В 2005 році російський експорт виріс на 32,9%, а імпорт - на 30,6%; в 2006 році експорт збільшився всього на 25,3%, а імпорт - на 29,9%; в 2007 же році приріст російського експорту товарів склав лише 15,4%, зате імпорту - 36,7%.
Перспектив же істотного зниження інфляції в Україні, як мінімум, у найближчі кілька років - просто немає. З кожним роком будуть значно підвищуватися ціни на імпортний газ і, відповідно, тарифи за ЖКП, на продукти харчування і будівельні матеріали, а уряди напевно продовжать політику швидкого збільшення зарплат, пенсій і соціальних допомог.
У цих умовах кроки зі зміцнення гривні здаються небезпечними для української економіки. Імпорт остаточно витіснить продукцію вітчизняних виробників у торговельній мережі. Дата ж неминучого початку девальвації гривні не тільки не відсунеться, а лише ще більше наблизиться...
P.S.
Як тільки що стало відомо , міністр фінансів Віктор Пинзеник також не підтримує ідею зміцнення гривні в сьогоднішній економічній ситуації. "Те, що сьогодні відбувається на валютному ринку, не дає можливості говорити про якесь поводження (щодо зміцнення гривні)", - сказав, зокрема, він. "З початку року Нацбанк продав 300 млн. доларів. Не купив. Це зовсім інша ситуація, ніж була (раніше)", - пояснив Пинзеник.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас