ДКЦПФР поверне фондовим біржам ІІІ рівень лістингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР поверне фондовим біржам ІІІ рівень лістингу

Фондовий ринок
501
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку вирішила повернути фондовим біржам III рівень лістингу, щоб дозволити страховим компаніям і недержавним пенсійним фондам купувати ліквідні акції, які минулої осені були виведені з лістингу. Експерти говорять, що поява нового рівня дозволить приблизно 70 компаніям увійти в біржовий список.
Про те, що Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) почала підготовку змін у положення "Про функціонування фондових бірж", щоб повернути біржам III рівень лістингу, повідомив член ДКЦПФР Микола Бурмака. Нагадаємо, 29 жовтня 2007 року набула чинності норма, що передбачає збереження двох рівнів лістингу замість трьох (див. критерії в довідці). Проти цього виступили страхові компанії (СК) і недержавні пенсійні фонди (НПФ), яким заборонено купувати позалістингові цінні папери.
Бурмака стверджує, що повернення III рівня лістингу викликано форсом-мажором, у якому виявилися НПФ і СК. Їм необхідно було до кінця року виключити з портфеля акції та облігації, що входили в III рівень лістингу бірж, зокрема ПФТС. "Третій рівень лістингу необхідний для розширення бази фінансових інструментів, які можуть обертатися на фондовій біржі в якості лістингових паперів, - говорить він. - По цих паперах визначаються резерви банків, відкритих інвестиційних фондів, недержавних пенсійних фондів і страхових компаній".
Втім, критерії для потрапляння цінних паперів в III рівень лістингу комісія ще не розробила. "Ми поки обговорюємо ці питання з фондовими біржами", - сказав Бурмака.
Голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв підтримав ініціативу комісії: "Пенсійні фонди повинні інвестувати в надійні цінні папери. Папери, що не потрапили в перший і другий рівні, мають право на життя". За оцінками аналітика ІК Concorde Capital Олександра Климчука, якби в ПФТС зараз впровадили проміжний рівень лістингу, між II і позалістинговим, у нього гарантовано потрапили б акції 16 компаній: "Арселор Міттал-Кривий Ріг", Алчевського, Авдєєвського і Ясинівського коксохімічних заводів, "Дніпроспецсталі", "Дніпробленерго", Дніпропетровського металургійного заводу ім. Комінтерну, Крюківського і Стаханівського вагонобудівних заводів, "Луганськтепловоза", Мегабанку, "Мостобуду", "Сан Інбев Україна", Південного ГЗК, шахти "Комсомолець Донбасу" і "УкрАВТО".
За розрахунками, з огляду на їх free float, вартість акцій компаній у вільному обігу - $1,1 млрд, або 5,6 млрд грн. За оцінками ЛСОУ, страхові резерви в 2007 році досягли 8 млрд грн.
Керівник аналітичного відділу ІК Dragon Capital Андрій Беспятов вважає, що в III рівень потрапить більша кількість компаній. "Можна припустити, що мінімальні вимоги за вартістю чистих активів, обороту і капіталізації будуть на рівні 25-30 млн грн, - говорить Беспятов. - У нас на ринку більш-менш торгуються близько 100-150 компаній, у третій рівень лістингу до 70 компаній точно зможуть потрапити". Зараз у позалістинговому рівні ПФТС перебувають 733 цінні папери, у тому числі акції 296 компаній (у лістингу - 172 облігації й 39 акцій).
Президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко стверджує, що поява чергового рівня біржового списку знизить ризики інвесторів: "Це буде сигнал для інвестора, що це звичайні біржові папери, а не сміття". Тому ліквідність паперів, які потраплять в III рівень, підвищиться, вважає Беспятов. А президент Асоціації НПФ і адміністраторів НПФ Андрій Рибальченко вважає, що це "зніме проблему диверсифікованості активів НПФ, тому що в багатьох фондів диверсифікованість до листопада минулого року відповідала закону, а з листопада- ні".
Проти ослаблення вимог до лістингових паперів виступила ПФТС. У прес-службі біржі заявили, що це приведе до негативних наслідків для ринку, тому що активи НПФ і резерви СК можуть розміщатися лише в лістингові цінні папери: "Невключення їх у лістинг говорить про відсутність їхньої ліквідності і конкурентної ціни. Нема рації в знаходженні в лістингу неліквідних паперів". При цьому ПФТС не виключає зниження вимог до збитковості емітентів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас