Експерт: Влада України може піти на зміцнення курсу гривні для зниження темпів інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Влада України може піти на зміцнення курсу гривні для зниження темпів інфляції

Валюта
348
Влада України може піти на зміцнення курсу гривні для зниження темпів інфляції в країні, вважають українські експерти.
"Ми очікуємо, що уряд буде посилювати грошову політику, оскільки темпи інфляції продовжують рости. Крім звичайних монетарних методів, уряд може також удатися до не зовсім традиційних заходів для того, щоб знизити рівень інфляції. Одним з таких заходів може бути раптова і різка ревальвація гривні", - відзначається в аналітичному огляді Альфа-Банку (Київ), текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".
Крім чергового зміцнення гривні, за оцінкою аналітиків Альфа-Банку, зростає ймовірність збільшення дисконтної ставки Нацбанку України (НБУ): курс гривні може бути зміцнений аж до 4,95 грн/$1, а дисконтна ставка - підвищена з 10% до 11,5-12,5%.
Як повідомлялося, Нацбанк із весни 2005 року втримує курс національної валюти до долара на рівні 5,05 грн/$1. Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1. Глава НБУ Володимир Стельмах 18 лютого заявив про наявність підстав для посилення гривні. На міжбанку з початку поточного року курс гривні вже зміцнився на 0,25% - до 5,0415 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1.
Експерти Альфа-Банку зберігають прогноз інфляції в Україні на 2008 рік на рівні 12,9%. При цьому серед факторів впливу на збільшення цін у країні в короткостроковій перспективі вказуються виплати грошових компенсацій вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР.
Аналітики Укрсиббанку (Харків) також допускають, що уряд і НБУ задіють цілий набір антиінфляційних заходів, у числі яких: здійснення стерилізаційних заходів на грошовому ринку, зниження привабливості роздрібного кредитування, зміцнення національної валюти, а також застосування товарних інтервенцій.
"У зв'язку з високими темпами інфляції 2008 року Нацбанк із великою ймовірністю відмовиться від фіксованого курсу гривні... Відповідно до нашого базового сценарію, НБУ розширить коридор можливих коливань курсу гривні до долара США, що в другому-третьому кварталі 2008 року приведе до її подорожчання до 4,90-4,95", - відзначається в аналітичному огляді Укрсиббанку.
При цьому, відповідно до документа, починаючи із другого півріччя 2009 року, тиск із боку негативного торговельного балансу може привести до девальвації гривні на кілька відсотків.
Аналітики Укрсиббанку також вважають, що з урахуванням ефекту від найбільш імовірних антиінфляційних дій уряду і НБУ інфляція в країні за підсумками 2008 року складе близько 12,5% при зростанні ВВП на рівні 6% і зростанні промвиробництва на 7,5%.
Відповідно до огляду, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в 2008 році виросте до $9,5 млрд (5,4% до ВВП) з $4 млрд (3%) за підсумками 2007 року. У той же час, за оцінкою банку, золотовалютні резерви країни зростуть в 2008 році з $32 млрд до $35 млрд.
Як повідомлялося, уряд України прогнозує інфляцію в 2008 році на рівні до 10%. У той же час незалежні експерти вважають, що її значення буде вище. За попередніми оцінками НБУ, під час відсутності змін держбюджету-2008 інфляція може скласти 14,8%.
Важливість боротьби з інфляцією підкреслює у своїй статті в газеті "Урядовий кур'єр" керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький. "Уряд і Нацбанк повинні стати ротвейлерами цінової стабільності. Повинна бути затребуваною яструбина позиція. Мова йде про контрінфляційний екстремізм. Соціальні ініціативи не повинні перетворюватися в інфляційні", - підкреслює Литвицький.
На його думку, утримання інфляції цього року на рівні до 10% є складним завданням і для його вирішення необхідно, серед іншого, знизити дефіцит державного бюджету з 2% до 1,2% ВВП, обмежити зовнішні запозичення, нормалізувати споживче кредитування, а також перейти до більш гнучкого курсоутворення.
"Важелі впливу:... Більш гнучке курсоутворення в наявних умовах (фіскальна антиінфляційна політика і посилення зовнішньої платіжної позиції України). Додаткові вимоги до капіталу банків", - перераховує експерт інструменти, які можуть знизити темпи збільшення цін.
Щодо перспектив валютного ринку Литвицький відзначив, що в першому півріччі 2008 року очікується збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу і зменшення профіциту його фінансового рахунку. "Відповідно, підсилиться попит на валюту. Не буде позичати й уряд. Це буде сприяти зниженню інфляційного тиску. У той же час валютні резерви зменшуватися", - відзначає керівник групи радників глави НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас