Від зміни вивісок сума не змінюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від зміни вивісок сума не змінюється

Енергетика
445
Дивіденди досить сумнівні.
Практично весь минулий тиждень Віктор Ющенко активно коментував підсумки своїх газових переговорів з Володимиром Путіним. У результаті питань стало ще більше. Точніше, тепер взагалі не зрозуміти, про що домовилися президенти.
Поки про домовленості громадськість дізнається від "Газпрому" або "Нафтогазу", чиї співробітники шукають, як би втілити в життя "урегульований конфлікт". Тим часом, під час цього "втілення" виявилося, що український президент погодився пустити "Газпром" на внутрішній ринок.
Незабаром, схоже, з'являться і нові "результати" зустрічі Ющенка і Путіна. Приклад "урегулювання конфлікту" в 2006 році дуже показовий.
Президент, однак, не поспішає оголошувати "весь список" газових поступок. Поки він насолоджується озвучуванням успіхів. Озвучені в інтерв'ю каналу "Інтер" "Три горішка для Попелюшки" від Віктора Ющенка, виглядають, за словами президента, так:
- "Нафтогаз" почне закуповувати газ прямо в "РосУкрЕнерго";
- "Нафтогаз" повернеться до постачання газу промисловості;
- "Нафтогаз" поверне собі монопольне становище з транзиту газу.
Переможні реляції Президента викликали в "proUA" серйозні сумніви в їхній обґрунтованості. Причому по всіх трьох пунктах.
По-перше. Не зовсім ясно, що НАК буде робити із закупленим "прямо" газом РУЕ. Адже, відповідно до домовленостей Ющенка і Путіна, внутрішні поставки палива споживачам буде здійснювати україно-російське СП. Тобто, "Нафтогаз" не буде монопольним постачальником, як того хоче нинішнє керівництво компанії.
Швидше за все, після створення нового "УкрГаз-Енерго", НАК залишать функції митного оформлення імпортного газу. Тобто, "Нафтогаз" буде купувати газ у нового "РосУкрЕнерго", "розмитнювати" його (платити податки) і продавати новому "УкрГаз-Енерго". От і весь "успіх".
По-друге. Ющенко заявив, що "Нафтогаз" буде поставляти газ промисловим підприємствам (останні два роки цим займалося "УкрГаз-Енерго"). Але чим тоді займеться нове утворення з "Газпромом"? Ідея СП прописана як в українському варіанті Угоди, так і в російському. І мало віриться в те, що "Газпром" улаштують поставки палива винятково для ЖКГ. Навіть після підняття цін.
Тим більше, що "Газпром" і так уже контролює велику частину українських облгазів. Виходить, тепер він вийде ще й на внутрішній ринок постачання палива підприємствам. Напевно, за логікою Віктора Ющенка, все це йде на користь "Нафтогазу". Адже комусь же прихід російської монополії в Україну повинен був принести користь...
І, нарешті, третій "позитив" - відновлення монополії "Нафтогазу" на транзит. Не до кінця ясно, що конкретно мав на увазі Президент. Швидше за все, Віктор Андрійович хотів просто заспокоїти громадськість: мовляв, українська влада поки не збирається створювати з росіянами СП з транзиту газу.
Ну, і на тому спасибі.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас