Тимчасовий затишок: Огляд ринків за тиждень (11 - 15 лютого) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасовий затишок: Огляд ринків за тиждень (11 - 15 лютого)

Валюта
407
Світові ринки
На торгах у Європі майже увесь тиждень панувала позитивна динаміка, чому сприяли нейтральне зовнішнє новостійне тло, а також позитивні внутрішні новини (досить сильні статистичні дані країн Єврозони). Картину трохи зіпсував останній торговельний день, - п'ятнична сесія закінчилася падінням основних світових індексів. Інвестори переконані, що труднощі на кредитному ринку негативно вплинуть на темпи економічного росту розвинених країн. Таким чином, зниження котирувань компаній фінансового сектора продовжує впливати на зростання світових ринків.
Фондові індекси США в останній торговельний день також понесли втрати після виходу слабких економічних даних, однак у загальному заліку закрилися ростом з більшості індексів. За підсумками тижня, Dow Jones Comp. 65 виріс на 0,8%, NASDAQ Comp. додав 0,7%, S&P 500 Comp. - 1,0%.
Європейські індекси також підросли: DAX 30 +2,3%, а Austrian ATX PRIME +3,6%.
Український ринок
Український ринок показав помірне зниження лише в п'ятницю багато в чому завдяки невтішним новинам зі світових площадок. В цілому ж минулий тиждень був досить позитивний. Індекс ПФТС показав 2,5%-е зростання.
Тижневий обсяг торгів на українському фондовому ринку склав $68,9 млн. Лідерами продажів стали Київенерго (KIEN, 8,47 млн.), Дніпроенерго (DNEN, $6,2 млн.), Центренерго (CEEN, $6,19 млн.), Азовсталь (AZST, $3,85 млн.) і Єнакіївський металургійний комбінат (ENMZ, $3,77 млн.).
На нинішньому тижні настрої інвесторів будуть визначати новини із глобальних ринків, а також звістки від українських компаній. На нашу думку, ситуація на фондовому ринку залишиться досить волатильною.
Енергетика
Минулого тижня енергетичний сектор підвищив свою активність, склавши більше 34% загального обсягу торгів ($23,6 млн.) проти 24% на позаминулому тижні ($14,7 млн.). Однак вирізнився найбільшим консерватизмом у своїх змінах, - енергетичний індекс ARTCP-Electricity показав найменший приріст серед всіх галузей - 0,7% (машинобудування +4,2%, металургія +2,5%). Весь тиждень енергогенерація коливалася поблизу нуля, не зважуючись на більш значимі зрушення. Котирування розподільних компаній реагували на дані, що надходять, за підсумками 2007 року.
Підсумувати досягнення минулого року вирішили, зокрема, Закарпаття-, Чернігів-, Хмельницьк-, Донецьк-, Полтаваобленерго, Севастопольенерго, а також Західенерго. Оголошені фінансові результати не спричинили практично ніяких рухів з перших чотирьох обленерго. Досить непоганий розмір прибутку Полтаваобленерго в 2007 році ($3,2 млн., що перевищив аналогічний показник 2006 року в 3,5 рази) виявився недостатнім, щоб підтримати справедливу вартість паперу на колишніх рівнях (наш таргет знизився з 8,9 грн. до 7,1 грн.). Падіння котирувань за два дні після появи новини перекреслило зростання у попередні дві сесії. В результаті, 4% зниження за тиждень.
В четвірку лідерів з росту котирувань за минулий тиждень потрапив Севастопольенерго - наш фаворит, ще півроку тому намітив траєкторію до чималого підвищення. Результати 2007 року з компанії були близькі до наших очікувань, однак 4,6%-е зростання за тиждень впритул наблизив котирування Севастопольенерго до її справедливої ціни - 26,5 грн. за акцію.
Додатковий тиск на зниження оцінки з розподільних компаніях створює більш стрімке падіння котирувань російських аналогів наших обленерго - АО-енерго. З початку року російський ринок дуже відчутно реагує на настрої розвинених іноземних ринків.
Не втішила своїми прибутками Західенерго, колись "передовик" енергогенеруючого сектору. В 2007 році Західенерго скоротила чистий прибуток в 2,6 рази - до $1,7 млн. проти $4,5 млн. в 2006, змусивши нас знизити справедливу вартість акцій компанії до $132 за акцію з $147 раніше. Поява нових даних, а також практично повне припинення продажів електроенергії через аукціони (за високими цінами), різко зменшують привабливість Західенерго для інвесторів у порівнянні із Центренерго та Донбасенерго.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас